Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na bardzo łatwe i mega pyszne chlebki z ciasta drożdżowego z farszem. To danie idealne na pyszna przekąskę na ciepło. Robię je od wielu lat, są na prawdę łatwe, zawsze wychodzą. Można je odgrzać na drugi dzień. Ja podaję je polane niewielką ilością ketchupu. Bardzo Wam je polecam i zapraszam po przepis(...)również na film. SKŁADNIKI *z podanych proporcji wychodzi dużo chlebków około 18 (ilość zależna jest od wielkości) CIASTO -50g świeżych drożdży -2 łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 szklanki mąki pszennej tortowej -łyżeczka soli -4 łyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto drożdżowe z mąki typ. 00 przygotowałam do którego oliwy z oliwek, jajek i przyprawy z koperkiem dodałam. Cukinię z cebulką podsmażyłam, które kolejną przyprawą Vegeta Natura do pieczonych warzyw doprawiłam. Ciasto z cukinią połączyłam, na brytfankę wyłożyłam, w które oliwki, kapary, ser, pieprz zielony marynowany powbijałam i takie oto ciasto w piekarniku wypiekałam. Moja inspiracja, kulinarna kombinacja smakami(...)pozytywnie zaskoczyła, i tak jak szybko się upiekła, tak szybko się skończyła. Składniki: ciasto: 20 g świeżych drożdży, 50 ml oliwy z oliwek, 100 ml ciepłej wody, 350 g mąki typ 00 (do pizzy), ok. 30 g do podsypania, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z koperkiem, ponadto: 300 g cukinii, 1 biała cebula
Moniki SmakołykiTarta z kremem cytrynowym, to idealne ciasto na upalne letnie dni. I choć u nas wzbudziło (u niektórych) małe kontrowersje, to po jego debiucie, będzie jeszcze na pewno powtórka, bo mnie zasmakowało bardzo. Kruche ciasto, orzeźwiający, aksamitny, kwaskowy krem, a do tego kawa w promieniach słońca... :-) Przepis znaleziony w jakimś czasopiśmie (mam tylko zdjęcie) i choć było inspiracją, to jednak(...)zmiany były dość znaczne, choćby czas pieczenia... Ja piekłam w formie do tarty o śr. 26cm, ale myślę, że 24cm byłaby odpowiedniejsza Składniki: Ciasto: - 1 szklanka mąki, u mnie 170g mąki orkiszowej typ700 - 1/4 szklanki cukru, dałam ksylitol - szczypta soli - 60g zimnego masła - 2 żółtka - 2 łyżki oliwy Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche
Smaczne ZdroweDrożdżówki z serem i rabarbarem to obowiązkowy majowy wypiek w naszym domu. To już niemalże tradycja, że co roku z rabarbaru robimy ciasto drożdżowe, ciasto ucierane, crumble oraz drożdżówki. Każdego roku zmieniamy składniki drożdżowego ciasta, tym razem skorzystaliśmy z przepisu na delikatną, maślaną chałkę . Drożdżówki z rabarbarem i serem były mięciutkie i puszyste, dobrze smakowały również drugiego i trzeciego dnia(...)upieczeniu. Udostępnij Drożdżówki z serem i rabarbarem – składniki 500 g rabarbaru 2 łyżki cukru Drożdżowe ciasto: 550 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 150 g cukru 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g) 100 g masła 1 / 3 płaskiej łyżeczki soli Serowe nadzienie: 250 g białego sera 1 żółtko 3 płaskie łyżki cukru
niecodziennikparyzakwasu i moja focaccia nie urosła bardzo mocno. Dlatego od razu polecam dodanie niewielkiej ilości drożdży, jeżeli Wasz zakwas jest zbyt młody. Dałam też ciut mniej soli do samego ciasta, za to posypałam sporą ilością płatków soli. Użyłam dwóch rodzajów - wędzonych i z chipotle, które już od dawna stały czekając na wykorzystanie. Focaccia wyszła pyszna. Dziękuję za wspólne wypiekanie: Akacjowy(...)czas całkowity: 14 h Składniki: Zaczyn 195 g płynnego zakwasu 125 g ciepłej wody 25 g oliwy z oliwek 10 g miodu 50 g mąki (użyłam włoskiej typ 00) Ciasto cały przygotowany zaczyn 200 g mąki (użyłam włoskiej typ 00) 50 g oliwy 1 łyżeczka soli (dałam trochę mniej) Dodatki 4 łyżki oliwy płatki soli Przygotowanie: Jak przygotować TYTUŁ
Pełny talerzdziękuję 😊) zachęcił mnie do przygotowania takowej. Masa serowo-śmietanowa po lekkim ostudzeniu świetnie komponuje się ze słodyczą szparagów, które dodają jej koloru. Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto 250 g mąki pszennej uniwersalnej 5 g soli 100 g masła jajko 1-2 łyżki wody Masa 200 g gorgonzoli 5 łyżek śmietany płaska łyżeczka pieprzu ziołowego kawałek chili zielona(...)część dymki kilka szparagów Składniki ciasta wyrobić na gładką masę. Oddzielić 1/4 ciasta. Większą część ciasta rozwałkować na koło większe od średnicy formy. Zwinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy, formując ładny rant na ściankach formy. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni (funkcja pieczenia góra?dół) i piec 12 minut. W czasie pieczenia
Weekendy w domu i ogrodziekosteczki W dużej misce zmiksuj do połączenia wszystkie składniki oprócz posiekanej czekolady. Na koniec dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką. Patelnię cienko posmaruj olejem i porządnie rozgrzej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż po kilka minut z każdej strony, uważając, by kawałeczki czekolady się nie poprzypalały. RAZEM: ok. 2077 kcal(...)miód i gotuj na wolnym ogniu. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. W tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę orkiszową i ziemniaczaną, starte jabłko i wodę. Powinna powstać gęste ciasto. Gdy mleko się już zagotuje, wykładaj do garnka niewielkie ilości ciasta. Całość mieszaj delikatnie i gotuj ok. 3 minut. Na koniec przelej zupę do miseczki. Podawaj od razu po przygotowaniu
365 dni dookoła kuchnioliwek i aromatycznych ziół i przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę, można zabrać również na piknik czy do grillowanych mięs. Wyszła niezwykle puszysta i aromatyczna. Bardzo polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 70 dag mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 100 ml oleju sól do smaku pieprz kolorowy mielony do smaku oregano suszone według uznania bazylia suszona według(...)focacci 1. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, zioła i przyprawy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i w raz z olejem wlewamy do mąki. Następnie hakiem do zagniatania ciasta wyrabiamy przez kilkanaście minut. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze odchodzące od misy. 2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do większej miski posmarowanej olejem i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe
Izabelawkuchnidania będą mączne. O ile pomysł na szpinak i czosnek niedźwiedzi zdradzę przy najbliższej okazji, tak na botwinkowe ravioli zapraszam jeszcze dziś! Składniki na ok 25 sztuk (2 porcje) Ciasto: 200g mąki pszennej 2 jajka Większa szczypta soli ½ łyżeczki przyprawy Vegeta Nature do mozzarelli i pomidorów Farsz: 2 łyżki masła 1 duża cebula 4 pomidorki suszone na słońcu(...)oleju) 1 pęczek botwinki (razem z liśćmi) 300g białego sera półtłustego ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej VegetaNature Pieprz do smaku Do podania: Masło stopione z kilkoma gałązkami świeżego tymianku Sposób przygotowania Ciasto: Jajka wbijamy do mąki, dodajemy sól, przyprawę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na około godzinę na blacie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Cebulę drobno
Kuchnia w czekoladziejedno z moich ulubionych dań z użyciem ciasta francuskiego. W słonej odsłonie świetnie sprawdzi się zarówno na szybką kolację na ciepło, jak i posiłek dla niespodziewanych gości. Tarta na cieście francuskim z fetą jest banalnie prosta, zobacz sama. Przepis na tartę na cieście francuskim z fetą Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 100 g serka śmietankowego, 1 opakowanie fety, czerwona(...)boczek w plasterkach (jeśli wolisz bez mięsa – pomiń go), rukola, starty parmezan do posypania, sos: dwie łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, sól i pieprz. Tarta na cieście francuskim z fetą , którą zazwyczaj przygotowuję ma jeszcze paprykę żółtą , ale tym razem jej po prostu nie miałam. Jeśli lubisz – dodaj też inne warzywa, np. pieczarki czy odsączoną kukurydzę
Rozdomowionadodać więcej cebuli, jak kto lubi. Skorzystajcie z receptury. Warto. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 5 dag masła lub margaryny Na cebulkę: 1 duża cebula szczypta soli 2 łyżki masła lub margaryny do smażenia Dodatkowo: mąka pszenna(...)Cebulka: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy cebulkę, oprószamy ją solą i smażymy do miękkości i ładnego zrumienienia się. Lekko studzimy. 3. Ciasto: Do mąki dodajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy rozczyn i cebulkę z tłuszczem, cebulka powinna być ciepła. Następnie zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto
IzabelawkuchniJest wreszcie i on! Ciasto o wielu nazwach (Miodownik, Placek, czeski, Stefanka, Grysikowiec), a także o bardzo różnych recepturach w zależności od.... chyba upodobań naszych babć, cioć itd przekazywanych przez pokolenia. Tak naprawdę nie znamy smaku tego ciasta w oryginalnej wersji, ponieważ u nas w domu nikt go nie robił. Mimo to zamarzyłyśmy o cieście, w którym kruche blaty(...)kukurydzaną, gryczaną oraz sodę. 3. Jajka rozmieszać w osobnej miseczce. 4. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajko. Całość dokładnie zagnieść. 5. Jeśli ciasto po kilku minutach jest zbyt lepkie można wstawić je do lodówki na kilka minut. Jeśli jest dość plastyczne i da się je rozwałkować to można już wykonywać blaty. 6. Ciasto
Candy Pandasdogów powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Jeśli masz mleko tylko w lodówce i nie masz czasu na jego ocieplanie w temperaturze pokojowej podgrzej je trochę. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo. Świeże drożdże: drożdże zmieszaj z mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut aby zaczęły pracować. Drożdże suche – dodaj je do pozostałych składników w punkcie(...)misy robota wsyp mąkę, wodę, mleko, drożdże i cukier. Mieszaj wszystko 3-5 minut aby uzyskać jednolite ciasto, które nie jest zbyt klejące. Na koniec dodaj sól oraz miękkie masło i jeszcze mieszaj z 3-4 minuty aby masło się połączyło z ciastem. Ciasto przykryj folią spożywczą, lub foliowym czepkiem (ja wykorzystuje wielokrotnie foliowy czepek na głowę, idealnie nadaje się
nietylkopasta.plpierożki są przepyszne! Naprawdę! Ciasto warstwowe i chrupiące, a w środku delikatny, ciągnący się ser- razem tworzą duet doskonały. Najlepsze jest to, że przepis jest banalnie prosty, a produkty znajdą się niemal w każdym domu. Spróbujcie i oceńcie sami Składniki: – 350g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 2 jajka (1 jajko + 1 białko do ciasta, 1 żółtko do nadzienia(...)smaku Mąkę przesiać do miski razem z sodą i solą, zrobić dołek, dodać cukier, jajko i białko, wymieszać nie wprowadzając mąki. Dodać śmietanę, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 15 minut. W tym czasie sery zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać żółtko i sól i wszystko
Smaki Armine