wiem do końca z jakich powodów. Tradycyjnie bowiem do lecza nie dodaje się mięsa, ale wyobraźcie sobie mężczyznę, szczególnie mojego mężczyznę, który dostaje pod nos miskę papryki i pajdę chleba, a zrozumienie dlaczego odstąpiłam od tradycji. Bardziej słowiański dodatek kiełbasy uważam za całkiem trafne uzupełnienie tej doskonałej potrawy. A zatem zapraszam na wspaniałą węgierską zupę paprykową, która w okolicach sierpnia
Przepysznik - BLW i nie tylkozwiązku z tym, że jest to wypad pod namioty w sam środek lasu, zwykle zabieramy ze sobą sporą ilość prowiantu. W zeszłym roku podawałam na blogu przepis na chleb i chałkę, które z nami pojechały, natomiast nie wrzuciłam przepisu na Zebrę. Głównym powodem, dla którego tak się stało jest to, że Zebra zwykle znika w ciągu pierwszego dnia wyjazdu :] Dlatego
Przepysznik - BLW i nie tylkowszelkie smarowidła kanapkowe. Jako, że nie jadam raczej kupnych wędlin ani żadnych gotowców (po prostu mi nie smakują), musiałam opracować swój własny, domowy zestaw różnych pyszności do położenia na chleb, który przy okazji będę mogła spokojnie podać swojej latorośli, która nie przepuści żadnej mojej kanapce. Była już „nutella” w bardzo zdrowej i pysznej wersji, był też paprykarz z wędzoną makrelą
Przepysznik - BLW i nie tylkojednak to już kwestia gustu - o gustach się nie dyskutuje. Tak słyszałam ;) 3. Płatki zbożowe-ryżowe - duże albo małe, kupione w różnych miejscach smakują zupełnie inaczej - fajna alternatywa dla chleba na śniadania i kolacje - a i jako przekąska popołudniowa do pochrupania. Przepis ? Kiwi umyć, obrać i rozgnieść, dodać rozgniecionego banana lub bardzo cienko pokrojone jabłko. Nałożyć na płatki ryżowo-zbożowe
Przepysznik - BLW i nie tylkookoło 2 minut , przelewamy go do garnka z resztą warzyw . Ponownie zamykamy i dusimy mieszając , od czasu , do czasu , przez około 30-40 minut . Gotowe , można podać z chlebem lub pampuchami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Leczo z kiełbasą pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżyświeże, zwłaszcza teraz, kiedy są najsmaczniejsze. Trzeba tylko chwilę poczekać, aż woda z pomidorów nieco odparuje, choć może warto odrobinę jej zostawić – powstanie wówczas aromatyczny sos do maczania chleba. Składniki: 2/3 szklanki czerwonej/zielonej/czarnej soczewicy 3 średnie pomidory 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy odrobina soli do smaku mały pęczek natki pietruszki Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu
Roślinna - blog wegańskikoncentratem pomidorowym. Zalewamy nim gołąbki. Przykrywamy gołąbki zbędnymi liśćmi kapusty i przykrywką – gotujemy na niewielkim ogniu, aż kapusta będzie miękka. Gotujemy je około 40-50 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami posypanymi natką pietruszki. Smacznego. Podoba Ci si ę Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udost ę pnij” i ,,Lubi
Smaczne Potrawykapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej 100 gr. w ędzonego boczku 1 p ę tko kiełbasy duża cebula 2 ząbki
Smaczne PotrawyZupa jarzynowa jest smaczna, lekka i pożywna. Zupę podajemy ciepło zimą lub chłodną latem z kromką chleba posmarowaną masłem. Składniki: 2,5 litra wody 3 skrzydełka z kurczaka 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 garście fasoli szparagowej mały bukiet kalafiora 3 marchewki pół selera garść brukselek kalarepa Przyprawy do smaku: sól pieprz vegeta liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wlewamy
Smaczne Potrawykolendry 3 goździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki
Smaki Przyprawy i Koloryhartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki. Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-)) Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryodchudzonej mozzarelli 2 cienkie plastry pomidora odrobina posiekanej czerwonej cebulki 2 oliwki pokrojone w plasterki 1 łyżka zielonego pesto z bazylii sól i pieprz do smaku Na jednej kromce chleba kładziemy mozzarellę, na to pomidor, drobno posiekana cebulka, oliwki i wszystko polać pesto. Przyprawić do smaku. Zapiekamy w opiekaczu, lub w tosterze w specjalnych torebeczkach do robienia kanapek. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryktóry zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy
Ogrodnik w podróżyjestem fanką pizz, hamburgerów, cheeseburgerów, kupowanych słodyczy (ciasta-fuj! Chyba jeszcze na dobrą piekarnię nie trafiłam ALBO żadna nie dorównuje wypieką mojej mamy! ) Co w takim razie jem? Chleb biały z masłem/ ketchupem/serem, domowe wypieki, dużo orzechów!, lody (och!), ciasteczka, owoce w niezliczonych ilościach, mięsko z grilla, tosty. ZDROWY STYL ŻYCIA. Sami widzicie, że nawet moje oszukane posiłki
fitolarun.blogspot.com