chleb - 26176 przepisów (strona:1257/1746)

Kociołek sytości 183

Mamy bób świeży , mam też bób suszony. Z jego udziałem zrobiłam już pyszną pastę do chleba [ klik ] a dzisiaj proponuję dołożyć go do kociołka, będzie pysznie. Do jednego garnka włożyłam mnóstwo pyszności i dzięki temu obiad był wspaniały. Na letnie obiady nadaje się znakomicie. Kociołek sytości. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Korniszony 201

konserwowymi) to małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pasta z awokado i jaj 166

Szybko zrobicie taką pastę aby potem cieszyć się pysznym smarowidłem do chleba na śniadanie może? Polecam serdecznie. Pasta z awokado i jaj. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
bo(m)bowa pasta a'la humms 232

sezamowy, tahini oraz sok z cytryny. Wyszło przepysznie! Pół pasty wyjadłam za jednym razem w towarzystwie surowej marchewki i papryki pokrojonych w słupki - tak lubie najbardziej jeść hummus :) Na chlebie czy waflach ryżowych smakuje równie wybornie :) Bób i sezam bardzo do siebie pasują, spróbujcie :) HUMMUS Z BOBU przepis autorski // ok. 400g pasty ~250g ugotowanego bobu (waga po obraniu) ~60g tahini

chili & sugar
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 254

pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się

Ogrodnik w podróży
Bagietka smażona w jajku 189

Smak mojego dzieciństwa. Bagietka smażona w jajku. Pamiętam jak byłam mała , bardzo dawno temu :). Brzmi jak bajka :). Moja mama robiła nam na śniadanie taki chleb w jajku na słodko. Ja nie podałam dzisiaj dzieciom na słodko, ale w nieco innej formie. Składniki: 8 kromeczek z bagietki 2 żóltka 3 łyżki mleka 1 łyżka masła klarowanego parmezan do posypania sól Żółtka

O kuchni z uczuciem
Gazpacho z truskawkami 124

skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory umieszczamy w zamrażalniku na 15-30 minut. Po tym czasie wyciągamy, dodajemy do nich wodę, miętę, oliwę, miąższ chleba oraz cukier, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli czujemy taką potrzebę możemy przetrzeć przez sito. Podajemy z pokrojonym pomidorem, truskawkami i listkiem mięty

Mango Papaja
Szybki naleśnik śniadaniowy 177

Czasami w domu brakuje chleba, a hulający za oknem wiatr nie zachęca do wyjścia z domu. Nie ma z czego zrobić porannej sałatki, a jajka dawno się znudziły. Sterczenie w kuchni przez dłużej, niż dziesięć minut wydaje się niemożliwe do wykonania. Wtedy na ratunek przychodzi szybki naleśnik śniadaniowy - bardzo syty, banalnie prosty w przygotowaniu i przepyszny! (function

Życie zamknięte w smaku
Bułki na zakwasie żytnim 164

własne. Tylko, kiedy? BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba) - 450 gramów mąki pszennej - 150 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 łyżka miodu - 1 płaska łyżka soli - 1 żółtko Przygotowanie: Składniki łączymy i zagniatamy

Życie zamknięte w smaku
Zapiekanki z pieczarkami na chlebie tostowym 159

mieliśmy rożno (tak nie rożen, bo dla mnie rożen to hak do opiekania a ja zawsze na to ustrojstwo mówiłam rożno) i do niego właśnie mama wkładała kromki chleba z masą pieczarkową, które zapiekała. To chrupiące pieczywo było najlepsze na świecie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 212

dziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem

dom-agi.pl
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 145

świeża bazylia świeżości. Zupę możecie jeść na ciepło, ale równie świetnie będzie smakować na zimno. Polejcie porcję jogurtem, udekorujcie pieczoną ciecierzycą i bazylią i podajcie z kromką świeżego chleba. Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy na podstawie przepisu z "The Green Kitchen" David Frenkiel, Luise Vindahl Andersen z moimi zmianami Składniki (na 4 porcje): 1 kg dojrzałych pomidorów, przekrojonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada z mięsa wołowego nadziana musem z wątróbki, kaparami i suszonymi morelami podana z ziołowym sosem beszamelowym oraz piwem 216

Znów ściągamy z ognia, dodajemy posiekane zioła i mieszamy. Upieczoną roladę pozostawiamy w foremce przez 10 minut, wyjmujemy i kroimy na plastry. podajemy z sosem ziołowym, świeżym i chrupiącym chlebem oraz piwem Brown Ale. Smacznego

Symfonia smakowa
Kokardki z warzywami i gorgonzolą 189

planach na dziś miałam zapiekankę makaronową. Ale przypomniałam sobie wczorajszy wypiek chleba i papryk faszerowanych i odechciało mi się podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańska nadziewana papryka 161

chili. Doprawić do smaku. Wypełniać papryki masą z pęczaku. Przykryć odciętymi czapeczkami i piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Można piec równolegle z domowym chlebem ;) Papryki podawać gorące jako przystawkę lub danie główne (to ostatnie dla niezbyt głodnych gości). Forma przygotowania papryk nakrytych czapeczkami może skusić do degustacji również dzieci :)   Farsz użyty do napełniania

Weekendy w domu i ogrodzie