Dziurkowska, autorka bloga, to dość zwariowana osoba - w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ona sama o swoim blogu pisze tak: Dieta to sposób odżywiania, a nie czarny chleb i czarna kawa. Jako kulinarny i dietetyczny amator staram się tego trzymać. Obalam mity i stereotypy, które przez lata przywarły do niektórych produktów. Dlatego moja kuchnia czasem bywa eklektyczna, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennamoje jajka odleżały już swoje w lodówce. Ale i tak po zabiegu dziurawienia i 10 sekundowego podgotowywania zachowały formę lepiej, niż mogłabym się spodziewać. Zjedliśmy na grzankach z wiejskiego chleba, posmarowanych hummusem i obłożonych awokado. SKŁADNIKI świeże jajka M lub L łyżka octu lub soku z cytryny woda pinezka/igła/agrafka
Karo in the KitchenCzęsto lubię przygotować coś na słodko, bo jak wiadomo człowiek nie żyję samym chlebem. Świetną alternatywą jest proteinowa czekolada, która znalazłam na jednym z youtub'owych filmików. Składniki: 1 mały jogurt naturalny 1 miarka odżywki białkowej 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka siemię lnianego 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka żelatyny + wrząca woda Sposób przygotowania: Bakalie mieszamy razem
Truskawkowa Fiestaśniadanie przed szkołą. Oczywiście najlepsze są takie, w których żółto zachowuje swoją płynną konsystencję i jest to coś, „co tygryski lubią najbardziej”. Najczęściej kończy się na obcieraniu talerza chlebem, aby nie uronić ani kropelki :-) Składniki Jajko Masło Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Na patelni rozpuścić masło. Wbić delikatnie jajko tak aby żółtko się nie rozlało. Smażyć
Mr. Tastelodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu... Zajadać w towarzystwie własnoręcznie upieczonego pieczywa, a choćby takiego Pikantnego chleba dyniowego oraz pogryzać sobie ukiszonymi, Chrupiącymi ogórkami małosolnymi
Grunt to przepis!łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki miodu 5 łyżek brązowego cukru/stewii 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem "Do wypieku chleba") 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szkl borówek/jagód (świeżych lub mrożonych) 1. Jajko roztrzepać z cukrem i miodem, dodać mokre
Kto ugości moich gości?domowe pasty kanapkowe, a szczególnie z wędzonej makreli, dlatego to już druga wersja takiej pasty na blogu. Serdecznie polecam, warto poświecić chwile na przygotowanie, bo kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z tą pastą smakują wyśmienicie ;) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy
Symfonia smakowaokoło 15 - 20 minut (aż papryka będzie al dente) Dodać pokrojone pomidory razem z olejem oraz tofu pokrojone w kostkę oraz syrop Dusić do miękkości Podawać z ryżem, chlebem, jak kto lubi (ja podałam z ryżem), można dodać też ugotowana fasolkę, podawałam z fasolka i bez, jedna i druga wersja jest pyszna Smacznego
pyszne zdrowościSkładniki 1 jajko 2 plasterki pomidora (grube) 1 grzanka z ciemnego chleba olej do smażenia Wykonanie plasterki pomidora kładę na rozgrzany tłuszcz i smażę aż będą miękkie ( nie przekręcam ,muszą zachować kształt ,niestety u mnie trochę rozciapciało się ) .Delikatnie rozbijam jajko na pomidorach tak aby nie spłynęło ( można trochę przytrzymać , jak sie spód zetnie to żółtko już
Eli GotowanieObojętne czy śniadaniową ,czy kolacyjną . Lubię takie przekąski ,ponieważ są szybkie ,smaczne i można do nich włożyć wszystko co jest w lodówce. Składniki jajko 1 kromka chleba( ja wykorzystałam ciut czerstwy gruboziarnisty) 2 plastry pomidora kilka listków sałaty dębolistnej 4 plasterki kiełbasy ( ukrojone w poprzek , tak aby byly długie) szczypior z dymki sól,pieprz do smaku
Eli Gotowanieplasterki dodać do sałaty wrzucić rzeżuchę , dokładnie wymieszać . Całość skropić dresingiem i jeszcze raz wymieszać . Miałam ochotę zjeść sałatkę z pieczywem ale w ramach dobrego samopoczucia ,chleb zastąpiłam łodygą selera , Całkiem nieźle smakowało. No właśnie wracając do selera naciowego . Czy wiecie że może zastąpić sól? Nie pomyślałabym nigdy o tym. W dodatku ma najmniej kalorii
Eli Gotowanietemat Bożego Narodzenia, jako że termin prezentacji się zbliżał. Wtedy też poznałam przepis w zasadzie dobrze mi już znany, ale w nowym kontekście i pod nową nazwą. Rabanada, czyli chleb smażony w jajecznej panierce, jest to jedna z potraw Świątecznych w Portugalii oraz Brazylii. W Polsce najlepiej znamy ten przepyszny deser pod nazwą francuskich tostów. Rabanada 1 czerstwa bagietka bądź
Przepysznik - BLW i nie tylkocoś całkowicie przeciwnego... O, zła ja :] Żeby oczyścić troszeczkę sumienie, napiszę Wam teraz jak wyglądały niegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkoogień i dusić w ten sposób przez ~1 godzinę. W zasadzie im dłużej, tym lepiej przyprawy wgryzą się w sos. Podawać z ryżem, tortillą, nachos, a nawet samo z chlebem, tak też jest bardzo smaczne, sycące i dobrze przeczyszcza zatoki ;) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkojakości bagietki. Znalazłam kilka różnych przepisów na bagietkę, mniej i bardziej skomplikowanych, wybrałam najprostszy, żeby najpierw wypróbować własne możliwości i powiem, że jestem zadowolona. Choć z wyglądu bardziej przypomina chleb niż francuską bułeczkę, to jest ten smak! Następnym razem dodam nieco więcej mąki, żeby ciasto nie rozpływało mi się na boki i będzie perfekcyjnie. Jest to przepis zaproponowany na blogu
Przepysznik - BLW i nie tylko