ciasto - 162155 przepisów (strona:1246/10811)

Rogaliki maślane 95

ŚWIEŻE: do mleka dodaj pokruszone świeże drożdże i 1 łyżkę cukru z podanej ilości. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli używasz DROŻDŻY SUCHYCH dodaj je do ciasta tak jak mówi punkt 3. Do misy miksera wsyp mąkę, mleko lub mieszankę mleka i drożdży, rozpuszczone masło oraz cukier. Do miksera załóż końcówkę typu hak i zacznij wyrabiać ciasto(...)składniki mniej więcej się połączą dodaj jeszcze szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj na dość dużych obrotach miksera przez około 4 minuty. Powinno być dosłownie lekko lepiące ale z czasem robić się coraz bardziej elastyczne, tworzyć kulę i odklejać się od ścianek misy miksera. Jeśli chcesz wyrabiać ciasto ręcznie musisz to robić energicznie około 15 minut, to bardzo ważne aby nie skracać

nietylkopasta.pl
Przekąski a’la hot-dogi 89

dogi Prosta i pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się każdej na imprezie. Takie mini hot-dogi z pewnością zasmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo(...)miski wlewamy 250ml ciepłego mleka, wkruszamy drożdże i mieszamy. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko, bazylie, oregano oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie

Blog z Apetytem
Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym 115

imprezie albo wziąć ze sobą jako lunch do szkoły czy pracy. Wychodzą miękkie i puszyste, a robi się je stosunkowo szybko, nie licząc czasu jaki trzeba poświęcić na wyrośnięcie ciasta. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.   Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym: Ciasto: 450 g mąki pszennej 250 ml wody opakowanie drożdży suchych(...)pracować”. Jeśli mamy suche drożdże pomijamy ten krok. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn z drożdży. Do mąki wlewamy resztę wody i oliwę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy je w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika), aż podwoi swoją objętość, czyli na około godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką 140

część cukru i sól, wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą. Do suchych składników ciurkiem wlewaj aktywny drożdżowy rozczyn i pozostałą część wody (400 ml), zagniataj ręcznie gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj karmelizowaną cebulkę. Uformuj z ciasta kulę w misie, okryj ją ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto po 60 minutach wyjmij(...)suchych sk\u0142adnik\u00f3w ciurkiem wlewaj aktywny dro\u017cd\u017cowy rozczyn i pozosta\u0142\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 wody (400 ml), zagniataj r\u0119cznie g\u0142adkie i elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj karmelizowan\u0105 cebulk\u0119. Uformuj z ciasta kul\u0119 w misie, okryj j\u0105 \u015bcierk\u0105 i pozostaw w ciep\u0142ym miejscu do wyro\u015bni\u0119cia

ProstePesto.pl
Rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym 102

Prosty, a jednocześnie wspaniały deser z ciasta francuskiego. Obtoczenie rurek przed pieczeniem w trzcinowym cukrze nadaje im zarówno słodyczy jak i dodatkowej chrupkości. Świetnie komponują się z lekko gorzkawą masą kawową. Są wręcz uzależniająco dobre. 2 op. ciasta francuskiego xxl cukier trzcinowy 500 ml śmietanki 36% MU! 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-4 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru cukier puder(...)smaku 50 g białej czekolady Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na cienkie (około 2cm) paseczki. Paseczki ciasta nawijamy na foremkę do rurek (pamiętając, aby zostawić niewielki odstęp od góry i dołu foremki, inaczej ciężko będzie zdjąć upieczoną rurkę z formy). Na talerzyk wsypujemy cukier trzcinowy (około 1/2 szklanki). Obtaczamy w nim przygotowane rurki. Układamy, łączeniem do dołu, na wyłożonej papierem

Smaki Na Talerzu
Szarlotka z bezą i kruszonką 102

jakże pyszny przepis na szarlotkę z chrupiącą bezą. Szarlotka nie dość , że wygląda obłędnie to w dodatku pachnie cudownie i smakuje rewelacyjnie. Szarotka z bezą to królowa wszystkich jesiennych ciast. Kruche maślane ciasto pokryte warstwą pysznych soczystych jabłek, lśniącą leciutką  bezą i chrupiącą kruszonką sprawi, że zachwyci się nią każdy i będzie idealnym słodkim dodatkiem to popołudniowej kawy(...)herbaty. Szarlotka z bezą i kruszonką: Składniki na ciasto kruche: 5 żółtek 420g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 280g zimnego masła Składniki na bezę: 5 białek szczypta soli 200g cukru 1 łyżka octu winnego Pozostałe składniki: 1,5kg kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Szarlotka z bezą i kruszonką Jabłka myjemy, obieramy ze skórki

Księga-Smaku
NAJLEPSZA SZARLOTKA TATRZAŃSKA – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” + KONKURS! 97

gębie! Jesienne niebo w gębie! Ps. do przygotowania Szarlotki tatrzańskiej użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO! W przypadku takich wysokich ciast sprawdza się znakomicie! Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć. Idealna forma na szarlotkę tatrzańską? Zdecydowanie TAK! SKŁADNIKI: CIASTO(...)szybko siekamy i szybko zagniatamy. Płaską ( to ważne ) blachę przykrywamy papierem do pieczenia, układamy rant ( tak jak Wam wyżej pisałam – użyłam tego : https://www.sweetdecor.pl/kwadratowy-rant-do-pieczenia-i-skladania-tortow-25-x-25-cm-wys-10cm.html ) Dno wylepiamy 2/3 ciasta i w całości, razem z rantem wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę – ważne, żeby mocno schłodzić. Resztę ciasta mrozimy w woreczku – żeby nie wyschło. Jabłka obieramy, wyciągamy

Ostra na Słodko
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym 103

wodniste, co jest niezwykle ważne w przypadku tych kluseczek. Najbardziej popularna w Polsce dynia olbrzymia też może się sprawdzić, ale jej wodnistość bywa różna, więc jest prawdopodobieństwo, że nasze ciasto będzie potrzebowało dodatku mąki lub ziemniaków. Kolejny kluczowy składnik naszego gnocchi to ziemniaki . Dzięki nim ciasto łatwiej się formuje, a kluseczki mają lepszą, bardziej zwartą konsystencją. Najlepiej użyć skrobiowych odmian(...)pamiętać także przy formowaniu gnocchi – podsypać stolnicę mąką oczywiście trzeba, ale z umiarem. Sposób na najlepsze gnocchi na świecie W przypadku tych włoskich kluseczek niezwykle ważna jest konsystencja ciasta. Powinno być zwarte, ale cały czas puszyste, dobre do formowania, ale lekko lepiące. Lista pełna sprzeczności 😉 Żeby osiągnąć efekt idealny, warto zastosować się do jednej, ale jakże ważnej wskazówki. Sekret

Na-talerzu.pl
Domowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym 150

Domowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki z parówką w środku. Takie parówki w cieście drożdżowym śmiało zastąpią tradycyjne hod-dogi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu – ciasto nie wymaga wyrastania. My je uwielbiamy. Takie domowe bułki z parówką, to idealny pomysł na śniadanie czy kolacje. Śmiało można(...)zabrać ze sobą do pracy, a nawet w trasę. Sprawdzają się też na przyjęciach. Spróbujcie. Składniki: Składniki na ciasto drożdżowe: około 300 g mąki + do podsypania 0,5 szklanki mleka 1 opakowanie drożdży instant 8 g 1 łyżka cukru szczypta soli 1 jajko klasy M Dodatkowo: parówki wiedeńskie z szynki Olewnik 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam do posypania Przygotowanie

Słodkie okruszki
Jabłka w cieście czekoladowym 114

ochotę na jabłka w czekoladowym cieście? 😉🍏 Do tego przepisu polecam dodać kwaśne i twarde jabłka, które będą świetnie współgrać z lekko słodkim ciastem. Ciasto po usmażeniu jest miękkie, puszyste a jabłka - powinny lekko zmięknąć. Składniki na 10-15 krążków: 2-3 średniej wielkości jabłka olej do smażenia ciasto 2 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 120 g jogurtu naturalnego(...)łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka kremu orzechowo-czekoladowego Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plasterki (1 jabłko pokroić na 5 kawałków). Przygotowane kawałki jabłek zanurzać z obu stron w cieście. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju (powinien przykryć dno patelni). Jabłka smażyć na średnim

Ugotować
Proste ciasto pomarańczowe bez miksera 61

Kolejne pyszne ciasto bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu 🙂 Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodać olej, jogurt, wbić jaja – dokładnie połączyć (łatwiej połączą się składniki, jeśli łyżkę zamienimy na trzepaczkę ręczną 🙂 ) Wsypać przesiane suche składniki i krótko mieszać – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem lub do silikonowej formy. Piec ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem w środku ciasta. Jeśli wyjdzie suchy – ciasto wyciągamy z pieca. Jeśli będzie

Moja Delicja
Ciasto miodowo – orzechowe – bez cukru 82

Zdrowe, a pyszne. Ciasto słodziutkie, a bez białego, rafinowanego i bezwartościowego cukru . Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Taki zdrowszy tort bez przełożenia. Świetnie się sprawdzi na wszelkie domowe imprezy(...)coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej 🙂 Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych Składniki polewy: 100 g dobrej

Moja Delicja
Szpecle z serem i cebulką (Käsespätzle) 108

razy zupę i Knöpfle (bardziej okrągłe) lub Spätzle (podłużne). Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od niemieckiego słowa Spatzen, które oznacza małe wróble. Wypróbuj słowacką odmianę szpecli, czyli BRYNDZOVE HALUSZKI Choć ciasto składa się tylko z mąki, jajek i wody, każda niemiecka rodzina ma swój własny, sprawdzony sposób na szpecle. Niektórzy używają ciepłej wody, inni zimnej, mineralnej lub mleka. W niektórych regionach dodaje(...)się nawet do ciasta twaróg lub śmietanę. Są tacy, którzy by uzyskać idealne ciasto, wplatają jego przygotowanie w rytm prac domowych. Zaczynają o 8 rano i za każdym razem, gdy przechodzą obok miski, mieszają przez minutę. Do południa ciasto jest gotowe i ponoć wyjątkowo smaczne. Inni uważają, że im bardziej leniwy kucharz, tym lepsze zrobi szpecle. Wystarczy kilka pociągnięć łyżką

smakowitehistorie.com