Przepis na uszka z grzybami Składniki na farsz 60 g suszonych grzybów około 6 szklanek wody (1,5 l) cebula (100 g) 3 łyżki oleju (30 g) Składniki na ciasto 4 szklanki mąki (600 g) 8 łyżki oleju (80 g) 1 ⅓ szklanki gorącej wody * (330 ml) łyżeczka soli *około 80-90 stopni. Najlepiej zagotować wodę i odstawić na około(...)odsączyć, posiekać na mniejsze kawałki, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Farsz przełożyć na sitko do ostygnięcia. Opcjonalnie można krótko zblendować farsz. Przygotowanie ciasta Przygotowanie ciasta na uszka rozpoczynamy od zagotowania wody i odstawienia jej na 2-5 minut (woda powinna mieć około 80 – 90 °C ). W międzyczasie do miski dodajemy mąkę , olej , sól
WegePrzepisTarta śledziowa to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 płaska łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej 3 - 4 ogórki kiszone 1,5 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki(...)posiekanego koperku sól pieprz 50 g ser żółtego typu gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie
Ciastka - domowe słodkościoparciu o własne smaki. Niektóre stanowią rodzaj rodzinnej tradycji. Są jednak również takie, bez których aż trudno wyobrazić sobie wigilijne dania. Dodaje się je do potraw rybnych, kapustnych, ciast, a nawet napojów. Są naprawdę wszechobecne. Co się do nich zalicza? Najpopularniejsze przyprawy bożonarodzeniowe Istnieje wiele przypraw powszechnie łączonych z bożonarodzeniowym stołem. Każda z nich ma przede wszystkim za zadanie podkreślać(...)stosuje jej na co dzień. Dopiero w okresie świątecznym pojawia się chętnie na naszych stołach. Używa się goździków mielonych lub w całości, które chętnie dodaje się do ciast, ciasteczek i napojów, a zwłaszcza kompotu i grzanego wina. Goździki oprócz wyrazistego smaku mają też szereg właściwości prozdrowotnych. Łagodzą wzdęcia, regulują pracę układu pokarmowego oraz działają przeciwbólowo. Imbir Imbir ma ostry
Kuchnia MagdaLenyBiszkopt makowy, dżem z czarnej porzeczki oraz masa maślana z serkiem homogenizowanym. Pokazałam Wam to ciasto w relacji na Instagramie i dosłownie zasypaliście mnie prośbami, abym opublikowała przepis jeszcze przed Świętami. Kochani, wszystko dla Was Oto ono. W smaku bardzo fajne, nie za słodkie, wręcz powiedziałabym, że takie słodko-kwaśne. PS. Jeśli chcecie ciasto z lżejszą masą, możecie np wykorzystać(...)śmietanową z ciasta Danio . Biszkopt: 5 jajek 2/3 szkl. cukru 1 szkl. maku (u mnie mielony) 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 800 g serka waniliowego 200 g masła 65 g drobnego cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 2-3 garście płatków migdałowych Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
Smaki Na Talerzuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W okresie przedświątecznym dużo czasu spędzamy w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy i piekąc pyszne ciasta na święta . Na świątecznym stole, oprócz tradycyjnych 12 dań, znajdują się także pyszne wypieki, które uwielbiamy. Jeśli nie macie daru do pieczenia lub po prostu nie lubicie tego robić, postawcie na świąteczne ciasta bez pieczenia. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu(...)smakują naprawdę wyśmienicie. W dzisiejszym wpisie przygotowaliśmy dla Was 16 pysznych receptur, które z pewnością zachwycą Waszych gości. Smacznego! 1. Ciasto 3 BIT bez pieczenia Przepis na: przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Śnieżny puch – ciasto BEZ pieczenia Przepis na: mniammniam.com 3. Serowo-kawowe ciasto z inką Przepis na: ostra-na-slodko.pl 4. Rurociąg Przepis na: blogzapetytem.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Świąteczne
Damusia.plAromatyczne ciasto z jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą zachwyci każdego miłośnika szarlotki. Składniki oraz sposób przygotowania: 300g mąki tortowej 100g cukru 15g proszku do pieczenia 3 żółtka 150g margaryny szczypta soli Połączyć ze sobą wszystkie składniki, zrobić kruszonkę. Dodać majonez 2-3 łyżki i ponownie zagnieść ciasto. Ciasto wykleić na dnie formy o średnicy 24cm lub 26cm wyłożonej papierem(...)pieczenia. Ciasto ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do lodówki na czas gotowania jabłek. 3-4 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, przysypać cukrem i cynamonem, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25min. Beza: 3 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier puder
Wasze PrzepisyDzisiaj propozycja w sam raz na świąteczny stół - przepyszne ciasto wuzetka o smaku piernika. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach. Krem wykonałam ze śmietanki z mleczka kokosowego oraz serka mascarpone. Biszkopt jest bezglutenowy, zrobiony z mąki ryżowej i oczywiście z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość wieńczy pyszne powidła firmy Łowicz z piernikową nutą(...)wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa oraz dekoracja z kremu kokosowego. Z takim ciastem zdecydowanie można poczuć świąteczną atmosferę :) Składniki (forma 25 x 21 cm): Biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem: 2 puszki śmietanki z mleczka kokosowego (u mnie light
Healthy food explorerSeromakowiec czyli dwa w jednym, z konfiturą z żurawiny świeżej. Przełamuje ona słodycz ciasta, dzięki czemu nie jest tak słodkie. Polecam na święta :-) konfitura żurawinowa: 200 g żurawiny świeżej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki wody ciasto kruche: 220 g mąki pszennej 2 żółtka 110 g masła zimnego 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki cukru trzcinowego masa serowa: 250g serka mascarpone 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g sera śmietankowego 1/2 szklanki cukru pudru Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, wodę zimną,cukier, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej. Szykuje formę wysoką
wesoła kuchniazwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko. Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól(...)pieprz olej Sposób przygotowania Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki
RAROSSANaleśniki Michela Roux są absolutnie wyjątkowe – puszyste i tak bogate w smaku i konsystencji, że można o nich powiedzieć: naleśniki na bogato! To wszystko zasługa nietypowych proporcji ciasta i jednego, zaskakującego składnika. Naleśniki mistrza kuchni Michela Roux Jakie powinny być idealne naleśniki? Delikatne, puszyste, cienkie, ale nie prześwitujące jak pergamin (przynajmniej dla mnie), mięciutkie, ale nie gumowe. Czy istnieje(...)naprawdę wyjątkowe – delikatne i bogate jednocześnie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiady znajdziesz w zakładce OBIAD Przygotowując naleśniki z przepisu Michela Roux spodziewajcie się, że początkowo ciasto będzie zdecydowanie rzadsze od tego, do którego przywykliście. Jednak starajcie się przemóc ochotę dosypania kolejnych łyżek mąki i dajcie ciastu odpocząć. Pozostawienie go na godzinę na blacie zmienia jego konsystencję
Na-talerzu.plgrzybami zwane również kapuśniaczkami to potrawa idealnie pasująca do wigilijnego barszczu . Są bardzo puszyste, długo zachowują świeżości, sprawdzą się również podczas przyjęć świątecznych i nie tylko. Ciasto 0,5 kg mąki 50 g drożdży łyżka cukru łyżka soli 200 ml mleka 250 g masła 2 jaja Farsz 1 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty cebula sól(...)pieprz olej Sposób przygotowania Ciasto: Rozczyn: Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru paroma łyżkami ciepłego mleka oraz z łyżką mąki i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia masła, i odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętego mleka z masłem będzie dodać jajka i wymieszać. Do maki
RAROSSAjest gotowy do mielenia. Przepis był ze zwykłym makiem więc tak go pozostawiam. Masę makową można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 27 . 12 . 2012 | 07:26 Moja domowa masa makowa 500g maku 3-4 szklanki mleka 150-200g drobnego(...)jajkami, bakaliami, jeśli wcześniej nie były mielone i miodem, dodajemy do masła. Mieszamy zawartość do połączenia składników na malutkim ogniu tak do lekkiego podgrzania. Masa makowa gotowa! Ciasto składniki / tortownica o średnicy 22cm / 250g mąki pszennej 250g miękkiego masła 250g cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, u mnie z syropu. Dodatkowo użyłam płatków
Leśny Zakątekpyszne i delikatne ciasto o wdzięcznej nazwie „styropian” posmakuje nawet najwybredniejszym gościom. Składniki: Ciasto 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 5 żółtek 1 kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 2h. Masa 3 śmietany 18% po 400ml – kwaśna 20 dkg wiórki kokosowe 1 szkl. cukru 1 duży(...)śmietankowy 5 ubitych białek pół łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Śmietanę z budyniem, cukrem i proszkiem do pieczenia połączyć mieszając, dodać wiórki kokosowe, a na koniec ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta wyłożyć na spód – ja trę na tarce, można skubać, następnie masę, plus pozostałą część ciasta. Piec w piekarniku przez
Wasze PrzepisyZostało mi mleko skondensowane słodzone i chciałam je wykorzystać. Pomyślałam, że zrobię ciasto. Poczytałam w internecie, bo przecież tam już wszystko jest :) Tak więc, poczytałam, żeby się upewnić czy coś z tego wyjdzie. Kiedyś robiłam ciasto czekoladowe na mleku skondensowanym, ale nieslodzonym, dlatego tym razem też pomyślałam o cieście. Żeby nie było nudno, dodałam trochę kawy(...)puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować, żeby składniki się połączyły. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Większą część ciasta przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Tak przygotowaną kawę wlać do pozostałego ciasta, dodać łyżkę mąki i wymieszać
Agusiowe smakołykisię właśnie nazywa! Zapewniam Was, że smakiem was urzeknie jeszcze bardziej! Połączenie boskie!!!! Przepis idealny znalazłam u Zaradnej Pani Domu i lekko zmodyfikowałam Co nam trzeba? Składniki na ciasto makowo-kokosowe wykorzystamy blachę prostokątną max 30cm długą (20-25 szeroka) 6 białek 100g cukru 100g suchego maku 200 g wiórek kokosowych krem budyniowy: 0,5 litra mleka(...)galaretka np. agrestowa pasuje idealnie! rodzynki Na polewę czekoladową: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki słodkiego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Robimy! CIASTO Białka ubijamy na sztywną pianę, i dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie bardzo gęsta. Wsypujemy wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie ręcznie mieszamy, Ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem Pieczemy
Latosiowydom