miałam dziś konkretnego pomysłu na obiad, dlatego wymyśliłam kolejny przepis, do którego będę wracała bardzo często, ponieważ bardzo mi przypadł do smaku ten kurczak w cieście kokosowym. Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku mój autorski przepis Składniki na 2-3 porcje: – 2 duże filety z piersi kurczaka – 70ml śmietanki 12% – 30g wiórków kokosowych – 40g mąki(...)sól) Mięso pokroić w długie paski i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać jajko, śmietankę i przyprawy, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać dokładnie tak, aby ciasto pokryło każdy kawałek kurczaka. Mięso przygotowane w ten sposób odstawić do lodówki na około 1- 1,5 godziny. Po tym czasie, wszystko jeszcze raz dokładnie
Smaki Arminemiasta, zatracenia się na łonie natury, lecz stało się inaczej… Sięgnijcie koniecznie po tę książkę, a kiedy będziecie się zanurzać w jej kolejnych sekretach, spróbujcie też wielowarstwowego ciasta, które wybrałam do tej książki. Kokosowa słodycz to beztroski kokos, pyszna czekolada, cudowny mus czekoladowy i ukryte kakaowe ciastka. A wszystko to bez pieczenia. Składniki: 48 herbatników kakaowych 1 ½ pomarańczy Masa(...)przestygnie, dodaję do niej śmietanę w trzech partiach powoli i delikatnie mieszając. W niewielkiej blaszce wyłożonej folią aluminiową, małej tortownicy, albo przy użyciu prostokątnego rantu cukierniczego wykładam 16 herbatników (ciasto nie będzie duże, ale jest bardzo „podzielne”). Herbatniki nasączam sokiem z połowy pomarańczy. Na to wykładam mus czekoladowy i ponownie 16 herbatników, które również nasączam sokiem z ½ pomarańczy. Ciasto wstawiam
Słodki sentymentgorące. Jajka wbij do kubka, roztrzep je z cukrem. Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj do niej wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną. Zagniatając dolewaj masło z mlekiem. Wyrabiaj ciasto na gładką masę. Pod koniec ugniatania dodaj spirytus i ponownie zagniataj. Ciasto powinno być lekko klejące. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat(...)posypany mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 35 x 46 cm. Ciasto posyp cynamonem i łyżką cukru. Dociśnij, aby przyprawy wbiły się w ciasto. Potem na cieście rozprowadź pokrojone w drobną kostkę jabłka i dobrze wciśnij je w ciasto, aby nie wypadły podczas smażenia. Ciasto zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzegi łączenia dobrze sklej ze sobą. Roladę
365 dni dookoła kuchnipokrojone w kostkę i za pomocą dwóch noży siekamy je razem z mąką aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka, cukier oraz ekstrakt waniliowy i wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 wyrobionego ciasta i dodajemy odrobinę barwnika. Zaczynamy od małej ilości i stopniowo dodajemy więcej aż uzyskamy pożądany kolor. Kawałki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)minut. Przygotowujemy foremkę do ciastek w kształcie serca o wymiarach ok. 4,5 cm. Wyjmujemy zabarwioną część ciasta i rolujemy je w walec. Odkrajamy plastry ciasta o grubości nieco mniejszej niż foremka, następnie wycinamy z nich serca. Serca nakładamy na siebie i sklejamy ze sobą tworząc wieżyczkę, jednocześnie uważając by ciasto zachowało kształt serc. Owijamy wszystko folią i wkładamy
Mostek w kuchnikarnawale na polskim stole nie może zabraknąć faworków/chrustów lub róż karnawałowych. W tym roku postanowiłam zrobić je z ciasta drożdżowego podobnego do algierskich griwech, które w ubiegłym roku bardzo nam smakowały. Zmieniłam klasyczny środek róż i tradycyjną marmoladę z róży zamieniłam na masę budyniową z ryżu jaśminowego, bo ten kolor bardziej przypomina środki żywych róż. Składniki(...)róże): Ciasto 450 g mąki pszennej (użyłam Mąki Szymanowskiej typ 480 marki Polskie Młyny) 30 g świeżych drożdży skórka z połowy pomarańczy skórka z połowy limonki łyżeczka cukru szczypta soli 100 g masła jajko łyżka spirytusu ok. połowy szklanki ciepłej wody Masa ryżowa 100 ml ryżu jaśminowego (użyłam ryżu jaśminowego białego BIO marki Polskie Młyny) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Weekendy w domu i ogrodzieróżą, to tylko produkty od Polska Róża . Szczerze polecam! Ich konfiturę z płatków róży mogłabym nawet jeść łyżeczką Wykorzystuję ją nie tylko do nadziewania tłustoczwartkowych słodkości, ale też do ciast i innych deserów. Jak znajdę chwilę na pewno wam podeślę jakiś pyszny przepis. A póki co zapraszam Was na domowe pączki z różą. Pączki nie tylko nadziałam (solidnie!) konfiturą(...)Teraz ubijamy jajka z cukrem mikserem około 10 minut. Masa jajeczna powinna być bardzo puszysta. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy nasz wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto powoli dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy alkohol i jeszcze chwilę wyrabiamy. Uwaga! Ciasto z tego przepisu będzie klejące. Miskę z ciastem przykrywamy
Słodkie okruszkiDzień Dobry w poniedziałek :) Nie pamiętam już kiedy piekłam takie przekładane ciasto. Ostatnio to albo drożdżowe, albo ucierane, albo sernik u mnie gościły. A już tak miałam smak na takie ciasto. Proste, a pyszne. Mięciutkie kakaowe biszkopty przełożyłam kremem budyniowym z ananasem i udekorowałam domową polewą czekoladową. Wyszło bardzo pysznie, idealnie do popołudniowej kawki. Macie ochotę? To poczęstujcie się(...)pudru 20 dag masła lub margaryny 1 puszka ananasa w syropie Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Wykonanie pysznego ciasta: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek
IzabelawkuchniCzekoladowa rolada z kremem i galaretką Szukacie przepisu na pyszne ciasto do weekendowej kawy? Ja polecam Wam dziś czekoladową roladę z kremem i galaretką. Rolada jest naprawdę prosta w przygotowaniu i co najważniejsze wyjątkowo pyszna. Krem do rolady przygotowałam na bazie sera mascarpone i śmietany. Możecie też przygotować roladę np. z nadzieniem malinowym – sprawdźcie tutaj (klik(...)drugiej ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (około 8-10 minut na wysokich obrotach). Zmniejszamy obroty miksera i powoli, stopniowo wsypujemy suche składniki. Miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Uwaga! Nie pieczemy zbyt długo, by nasze ciasto nie pękało podczas zawijania. Przygotowujemy dużą bawełnianą ściereczkę. Rozkładamy
Słodkie okruszkiłakoć z reguły smażony w głębokim tłuszczu. Ja dziś również przygotowałam faworki, ale w wersji bardziej nowoczesnej, a przede wszystkim łatwiejszej i szybszej. Taki faworki wyjdą każdemu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i cukier puder. Za pomocą tych dwóch składników można wyczarować smaczne, delikatne i ładnie wyglądające ciasteczka do kawy i to w kilkanaście minut. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)opakowanie ciasta francuskiego o wadze 330g cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, rozpakowałam i rozwinęłam, nie usuwając przy tym białego pergaminu w który było zawinięte. Radełkiem (można też zwykłym nożem) przekroiłam ciasto wzdłuż dłuższego boku na dwa równe pasy. Następnie każdy duży pas ciasta pokroiłam w poprzek na kilkucentymetrowe paski
Waniliowe Improwizacjemiałam dziś konkretnego pomysłu na obiad, dlatego wymyśliłam kolejny przepis, do którego będę wracała bardzo często, ponieważ bardzo mi przypadł do smaku ten kurczak w cieście kokosowym. Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku mój autorski przepis Składniki na 2-3 porcje: – 2 duże filety z piersi kurczaka – 70ml śmietanki 12% – 30g wiórków kokosowych – 40g mąki(...)sól) Mięso pokroić w długie paski i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać jajko, śmietankę i przyprawy, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać dokładnie tak, aby ciasto pokryło każdy kawałek kurczaka. Mięso przygotowane w ten sposób odstawić do lodówki na około 1- 1,5 godziny. Po tym czasie, wszystko jeszcze raz dokładnie
Smaki Armineściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn oraz jajka i sok z buraka. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w większych odległościach od siebie. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min., aby wyrosły. Wierzch bułek smarujemy zimną wodą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenymożemy przygotować z ciasta parzonego? Okazuje się, że jest to bardzo uniwersalne ciasto. Możemy wykorzystać je zarówno do wyrobów na słodko, jak i na słono. Wystarczy tylko gotowe ciasto przed pieczeniem przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i możemy przygotować ptysie, eklery, obwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów. Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami. Składniki(...)CIASTO 150 g mąki tortowej 30 g mąki ziemniaczanej 3 – 4 jajka 80 g masła 125 ml wody 125 ml mleka szczypta soli KREM 250 g serka ricotta 250 ml śmietanki 30% 100 g cukru pudru sok z 1 limonki 1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku DODATKI maliny borówki amerykańskie cukier puder Wykonanie CIASTO Zagotowujemy w garnku wodę
Tajemnice SmakuSzarlotka czy Charlotte? Klasyczna szarlotka to placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami, najlepiej winnymi, takimi jak szara reneta lub antonówka. Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego. “ W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się(...)wypełniano gęsta marmoladą owocową, zapiekano i podawano na ciepło. “* Jest pewne podobieństwo między szarlotką a charlotte – obie idealnie smakują na ciepło, szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych. Składniki CIASTO 500 g mąki 250 g masła 80 g cukru 1 jajko 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE JABŁKOWE 2 kg jabłek ( szara reneta lub antonówka) 80 g cukru
Tajemnice SmakuTartaletki z ciasta kruchego* z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym** kawą. Długi w nazwie, trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom niezbyt skomplikowany deser. Przygotowanie deseru możemy rozłożyć na raty. Ciasto kruche możemy przygotować dzień wcześniej. Podobnie możemy postąpić z galaretką z mango, dzień wcześniej możemy przygotować galaretkę i wyciąć z niej kulki. Tym sposobem połowę pracy mamy za sobą(...)się nad jego smakiem… i o to chodzi! Tartaletki pięknie się prezentują ozdobione jadalnymi kwiatkami, np. begonią wiecznie kwitnącą, która ma chrupiące płatki o zaskakująco kwaśnym smaku. *** Składniki CIASTO KRUCHE 200 g mąki pszennej 120 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko GALARETKA MANGO 500 g miąższu z mango (2 średniej wielkości owoce) 20 ml soku z cytryny
Tajemnice Smakumają krótszy termin przydatności, ale są bardziej wartościowe. Nawet jeżeli szybciej czerstwieją niż kupne, możemy je do suszyć i zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam bułki, które kształtem przypominają trapez. Składniki ZACZYN 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)letniego mleka 50 g mąki pszennej CIASTO 250 g mąki gryczanej 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 łyżeczka soli 250 ml mleka Wykonanie ZACZYN W szklanej miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy letnim mlekiem, dodajemy mąkę, mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. CIASTO Obie mąki łączymy ze sobą
Tajemnice Smaku