mielone - 47549 przepisów (strona:1246/3170)

Tuszonka w/g JackaW 416

POMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości  4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec -słoiki WYKONANIE  Mięso kroimy w kawałki 2-4 cm następnie solimy .Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ziołowa nalewka na przeziębienie i katar ( według receptury ojców benedyktynów ). 123

nasion kminku 3 - 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 g suszonej mięty pieprzowej 0,5 g anyżu 0,5 g suszonego majeranku 0,5 g szafranu lub kurkumy mielonej 6 pestek z jabłek 1 l czystej wódki 50 % 30 dkg miodu np. wielokwiatowego   Sposób wykonania :    A nyż, czarnuszkę , kolendrę , jałowiec, goździk, pieprz i kminek utłuc

Przepisy i porady kulinarne
Wytrawne ptysie z łososiem 129

wody (250 g) 125 g masła (ewentualnie margaryny) szklanka mąki pszennej Dodatkowo: około 270 g serka śmietankowego duży pęczek koperku 200 – 250 g wędzonego łososia (na zimno) świeżo mielony pieprz sól Najpierw w garnku podgrzewamy wodę i masło, aż woda się zagotuje, a masło rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i do gotującej się wody wsypujemy mąkę. Odrazu energicznie

PatiGotuje
Kolorowy hummus 160

namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie *** wody po ciecierzycy nie wylewaj, przyda się jeszcze 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki zataru 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki 1 ząbek czosnku 4 łyżki tahini (ok. 50 g) *** tahini możesz przygotować samodzielnie. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni

Kucharzyca
Top 12 przekąsek na Sylwestra 175

przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem, np. pomidorowym, czosnkowym. 2. Rolada serowa nadziana piersią z kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. 3. Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. 4. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy. 5. Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł

Ugotować
Kulki fasolowe 231

Składniki: 1 puszka białej fasoli 100 g orzeszków ziemnych 70 g moreli suszonych 20 g kakao 30 g żurawiny 10 g jagód goji 30 g mielonych migdałów Przygotowanie: Morele i … Czytaj dalej Kulki fasolowe

czarrna od kuchni
Cynamonowo-pomarańczowe ciasto świąteczne 121

wygląda ta forma :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego

Izabelawkuchni
Pierogi ruskie 100

białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych  * cebulka podsmażona na smalcu  * sól, pieprz ziołowy i czarny Wszystko prócz przypraw przepuściłam przez maszynkę. Doprawiłam na końcu. Cebulkę też mielę. Czasami jednak jak zapomni mi się to dodaję cebulkę do farszu jak już maszynka do mielenia jest wyszorowana. Zrobiłam ciasto: Na 2 kg farszu wystarczy 1 kg mąki + do podsypania

Pieprzyć z Fantazją
Schab zapiekany w kapuście włoskiej 119

czasie jak robił się schab, przygotowywałam kapustę. Robiłam kiedyś ten schab w młodej kapuście, ale teraz użyłam włoskiej. *1 główka włoskiej kapusty * koper * przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony * smalec * łyżka mąki do zaprawienia * ziele angielskie, liść laurowy * 1 cebula Kapustę posiekałam, sparzyłam i odcedziłam. Włożyłam do garnka i podlałam odrobiną wody. Dodałam liść, ziele i sól. Jak już kapusta

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto łaciate 99

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy 16 g * 1/2 szklanki mleka * 20 dkg masła Ser, żółtka, masło i cukier wymieszałam i włożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Burgery domowe 116

tych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie. Składniki: Na burgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości  biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula

Pieprzyć z Fantazją
Sernik chałwowy 101

uwielbiam a takie jej wydanie to….no pyszne to jest i tyle. Moim gościom bardzo smakował, więc nie bazuję tylko na mojej opinii jakby co. Składniki: * 1 kg mielonego białego sera * 40 dkg chałwy waniliowej * 200 ml śmietanki 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Na spód

Pieprzyć z Fantazją
Puszysty mokry sernik 100

lekki i puszysty. Ponoć wychodzą mi smaczne. Dodaje skrzydeł każde dobre słowo przyznam. W takim razie podam przepis na ten mój sernik puszysty. Składniki: Na masę serową: * 1 kg mielonego białego sera * 5 całych jajek * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cały olejek waniliowy * 1 cukier waniliowy * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki oleju * 1 budyń waniliowy  * małe opakowanie śmietanki

Pieprzyć z Fantazją
Zupa krem z batatów 94

duży batat * 15 dkg boczku duńskiego albo surowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 marchew * 3 ząbki czosnku * 1-2 łyżki kwaśnej śmietany * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony Batata i marchewkę obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do garnka i dolałam wody tyle, by przykryła warzywa. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. Boczek pokroiłam w kostkę

Pieprzyć z Fantazją
Jajka wielkanocne z łososiem wędzonym 98

pieprz * opcjonalnie musztarda Jaja ugotowałam na twardo i po ostudzeniu przekroiłam na pół wyciągając żółtka. Łososia pokroiłam dość drobno i połączyłam z roztartymi żółtkami. Dodałam serek śmietankowy. Przyprawiłam świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Wędzony łosoś jest słony, więc z przyprawiać należy ostrożnie. Jak już dobrze wyrobiłam masę, zabrałam się za faszerowanie połówek. Na wierzchu układałam po małym plasterku

Pieprzyć z Fantazją