poprzednich postów, pulpety często goszczą na moim stole. Robię je głownie ze względu na dzieci, ale nie tylko. Takie pulpety to zawsze jakaś odskocznia od tradycyjnych schabowych czy mielonych z ziemniakami. Ja pulpety podaję często z ryżem, makaronem, lub kaszą, żeby była odmiana. Często wymyślam różne sosy, aby nadać im trochę innego smaku i wyglądu. Tym razem zdecydowałam się
Waniliowe Improwizacjeskorzystania z przepisu. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: karkówka o wadze ok. 1,2kg 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego
Waniliowe Improwizacjekanapki. Ale zawsze były to pieczenie w całości, z jednego kawałka mięsa, zamarynowane w przyprawach, lub nafaszerowane ziołami lub pieczarkami i upieczone. Nigdy natomiast nie robiłam pieczeni z mięsa mielonego na kanapki, więc postanowiłam ją w końcu upiec. Przeważnie spotyka się takie pieczenie z jajkiem gotowanym na twardo i nazywa się ona wtedy pieczenią rzymską. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Waniliowe Improwizacjeschłodziłam w lodówce. Wtedy lepiej się kroi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html), pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjebrokułami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/makaron-z-wedzonym-ososiem-i-brokuami.html), chińska patelnia makaronowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/chinska-patelnia-makaronowa.html), polędwiczka po chińsku z makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/poledwiczka-po-chinsku.html), makaron spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/spaghetti-z-miesem-mielonym-w-sosie.html), makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo - serowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/makaron-spaghetti-z-kurczakiem-i-sosem.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjemniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa. Cebulę obrałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Dodałam też wszystkie przyprawy i jogurt naturalny. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Masę przełożyłam na folię spożywczą i zwinęłam w nią jak cukierka. Tak przygotowane mięso włożyłam
Waniliowe Improwizacjewystudzić i kroić na cienkie plasterki jak wędlinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html), pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjeminut. Pizzę po upieczeniu wyjęłam i pokroiłam na kawałki. Podawałam na ciepło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html),
Waniliowe Improwizacjeroztopienia. Pizzę należy podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html),
Waniliowe Improwizacjeoliwy z oliwek - 1 cebula - mały ząbek czosnku - 500 g świeżego zielonego groszku (nieobranego) - jeśli mamy wyłuskany, użyjmy około 3/4 szklanki - 75 ml białego wina - szklanka bulionu - świeży, grubo mielony pieprz - 75 g parmezanu Przygotowanie: 1) Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. 2) Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez
Roślinożerni urlopowiczewłaśnie z książki Kaukasis , ale został przez nas zweganizowany. Składniki (4 porcje): - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - 300 g boczniaków - 50 g orzechów włoskich - 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry - 1/4 łyżeczki suszonego tymianku - 1 łyżeczka melasy z granatu (opcjonalnie) - sól, pieprz - nasiona z 1/4 sporego granatu lub połówki mniejszego Przygotowanie: 1) Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę
Roślinożerni urlopowiczełyżki oleju roślinnego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - łyżeczka startego imbiru - pęczek kolendry - łyżeczka soli - 1/4 łyżeczki pieprzu - łyżeczka cynamonu - czubata łyżka słodkiej papryki - odrobinka ostej papryki - łyżka mielonych nasion kolendry - 1/3 puszki ciecierzycy - puszka pomidorów - 750 ml wody - łyżka koncentratu pomidorowego - 3 łyżki kaszy freekeh (można zastąpić kaszą bulgur lub kaszą jęczmienną) - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie
Roślinożerni urlopowiczeziołową :) Sos czosnkowy z oregano Wersja bardzo! czosnkowa Składniki: 200g jogurtu naturalnego 3 duże łyżki majonezu 6 ząbków czosnku łyżka soku z cytryny suszone oregano sól do smaku świeżo mielony pieprz Sos czosnkowo-ziołowy - sposób przygotowania: Czosnek posiekaj i rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Połącz majonez z trzema łyżkami jogurtu, aby rozetrzeć grudki. Następnie dodaj resztę jogurtu, dopraw według
Gary Bez dnaśmietanki 2 łyżeczki miodu lub cukru garść malin liofilizowanych opcjonalnie: wanilia, cynamon Twarożek z malinami - sposób przygotowania: Twarożek połącz z miodem lub cukrem, maślanką (i ew. wanilią i mielonym cynamonem). Na końcu dodaj maliny i wymieszaj. Ot, tyle! :) Jeżeli lubisz - dodaj więcej cukru. Ja się odcukrzam, więc nie przesadzam za słodzeniem. Ilość maślanki zależy od tego jaką konsystencję chcesz
Gary Bez dnazaprosiłam go na warzywa z estragonem... (bo ładnie pachnie) Warzywa z estragonem Składniki: cebula 2 papryki czerwone 2 małe cukinie bakłażan czosnek oliwa świeży estragon suszone oregano sól świeżo mielony pieprz *dodaj swoje ulubione warzywa :) Warzywa z ziołami z patelni - sposób przygotowania: Warzywa umyj i pokrój na cząstki (pamiętaj, żeby usunąć "gąbkę" z pestkami z bakłażana - rozpadnie się
Gary Bez dna