mielone - 47549 przepisów (strona:1238/3170)

Pierogi pełnoziarniste z kapustą, kaszą gryczaną i pieczarkami. 169

farszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g chudego wędzonego boczku sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek  - do smaku olej do smażenia Składniki ciasta na pierogi: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl. gorącej wody (wrzątek

Codziennik Kuchenny
Gulasz z indyka 192

cukinia 200 g -olej rzepakowy 10 g -przecier pomidorowy własny 500 ml lub 2 puszki pomidorów bez skórki -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek

Kulinarne przemyslenia
Sajgonki z mięsem, makaronem ryżowym i warzywami 149

jego zapachu. Można je również obtoczyć w cieście ryżowym i dopiero usmażyć, ja zrobiłam podstawową wersję. Zapraszam :) Składniki: Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm ) 400 g mięsa mielonego z szynki 1 słoik pędów bambusa około 200 g makaronu ryżowego 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake) 1 łyżka sosu sojowego chili, pieprz i sól do smaku

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe rozgrzewające herbaty 153

Dosładzamy miodem, ale nie gdy jest jest jeszcze wrzątek, a dopiero jak trochę przestygnie. HERBATKA Z CYNAMONEM I POMARAŃCZĄ Składniki: 2 ulubione herbaty łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej  2 goździki całe, średnie jabłko 1 pomarańcza obrana ze skórki. miód do dosłodzenia Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko

Zdrowie i pysznie na talerzu
Domowe rozgrzewające herbaty 160

Dosładzamy miodem, ale nie gdy jest jest jeszcze wrzątek, a dopiero jak trochę przestygnie. HERBATKA Z CYNAMONEM I POMARAŃCZĄ Składniki: 2 ulubione herbaty łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej  2 goździki całe, średnie jabłko 1 pomarańcza obrana ze skórki. miód do dosłodzenia Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko

zdrowo i aktywnie
Miska pyszności na lunch się poleca, prosty przepis 185

nieduży batat 1/2 avocado kilka oliwek pół pomidora plaster fety świeży pieprz oliwa ( u mnie truflowa – ulubiona )   sos miodowy łyżeczka miodu od UleUli łyżeczka oliwy pieprz świeżo mielony łyżeczka ciepłej wody   Zaczynamy od batata, obieramy go, kroimy w kawałki wedle uznania. Przekładamy na patelnię, dodajemy 1/3 szklanki wody i na mały ogniu gotujemy aż batat będzie

Kuchnia na wzgórzu
Bolognese z gnocchi 164

Obiad dla wszystkich, którym brakuje czasu.     Składniki: -40 dkg gnocchi -30 dkg mięsa mielonego -500 ml przecieru pomidorowego -2 ząbki czosnku -łyżka posiekanej bazylii -łyżeczka oregano przyprawa harissa lub pieprz i płatki chili -sól, cukier -olej -tarty żółty ser Czosnek kroimy na drobno. Bazylię siekamy na drobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Dodajemy czosnek, bazylię

Maminek kulinarny
PIECZONE ŻEBERKA W MIODOWEJ GLAZURZE 121

sama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :) Składniki: * około 700 g żeberek wieprzowych  * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam  Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać olej

Zrób to smacznie
Kremowy sernik z marakują 175

Kruchy spód: 2 pełne szklanki mąki krupczatki 15 dag masła ½ szklanki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg tłustego mielonego twarogu np. Piątnica 1/2 szklanki gęstej pulpy z marakui-bez pestek 2 budynie śmietankowe po 40g 16 g cukru waniliowego 20 dag masła 25 dag cukru 6 jajek 1 białko

Wanilia i Kardamon
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY 177

Chleb pełnoziarnisty orkiszowy na zakwasie, tym razem bez dodatku ziaren, za to na pysznej grubo mielonej mące Wirtas typ3000. Tę mąkę odkryłam już kilka lat temu, byłam nią zauroczona, ale jak to w życiu bywa człowiek pragnie zmian. Taka zmiana nastąpiła i tym razem, wróciłam do starej dobrej mąki, chlebek wyszedł na niej przepyszny. Zamieniając ten typ mąki

Smaczne Zdrowe
Klasyczny omlet francuski 128

przed złożeniem możemy dorzucić dodatki jeśli chcemy). Smażymy go kilka sekund i ściągamy na talerz. Na koniec omlet smarujemy pozostałym masłem i posypujemy natką pietruszki oraz ewentualnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy go w towarzystwie ulubionych dodatków. Ja proponuję dobrej jakości szynkę i ser pleśniowy. Smacznego Artykuł Klasyczny omlet francuski pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Szybki ryż z jabłkami i cynamonem 180

osób) 2 czubate szklanki ugotowanego wcześniej ryżu  (tyle mi zostało z innego dania, możecie dać mniej, wówczas starczą 2 większe jabłka) 3 większe jabłka cynamon mielony – u mnie od Skworcu około 2 łyżek cukru (można dać więcej lub mniej w zależności od słodkości jabłek) 2 łyżki masła sok z cytryny Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy obrane

Słodkie okruszki
Kanapkowa pasta z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem 151

łyżki tahini 2 garście szpinaku ok 100 g 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz do smaku Instructions Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na kilka kawałków (grubych). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć

Cooking for Emily
Sałatka śledziowa 191

dodatkami, dobre na wiele okazji.  -- Skład: płaty śledziowe,  śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-zielona ,  czerwona cebula 1/2, korniszony 3 średnie, pieprz czarny mielony. trochę koperku i pietruszki. Zalewa: 4 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 5 liści laurowych,  5 ziaren  ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu, duża cebula -- -- Śledzie odcedzamy

chleba naszego
Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków 162

smaku. Nakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu, do czasu aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji, przyprawiając pieprzem, najlepiej świeżo mielonym Serwujemy na gorąco z kaszą lub z serowymi ziemniakami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży