oczyszczonej 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka kardamonu 1 / 2 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli i pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do garnka wlać miód, dodać masło i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się składników, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia
niecodziennikparyśledzie z migdałami w korzennej zalewie 4 płaty śledziowe a’la Matias 8 suszonych śliwek 30 g płatków migdałowych 3 łyżki oliwy 1 szczypta kardamonu 1 / 4 łyżeczki mielonego cynamonu 2-3 roztarte goździki 1 szczypta cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki opłukać, zalać letnią wodą, zostawić na kilka godzin
niecodziennikparypieczone ziemniaki 1 kg ziemniaków (mączne, najlepiej gatunek do pieczenia) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na dość duże kawałki. Przełożyć do garnka z osoloną wodą, gotować 5 minut od momentu zawrzenia. Odcedzić. Przygotować
niecodziennikparypszennej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 400 g smalcu do smażenia Pozostałe składniki: 3 łyżki mielonego maku 100 ml mleka 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki płynnego miodu opcjonalnie lukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Chrust: Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie
niecodziennikparyzachwytem ukochanej osoby. Sernik jest lekki, więc idealnie będzie się nadawał na romantyczną kolację. Składniki Spód: 100 g herbatników 50 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu) 1 / 2 szklanki gorącej
niecodziennikparynowy sposób podania tej kaszy. Staje się ona delikatniejsza w smaku i lepiej się komponuje z pozostałymi składnikami obiadu. Przygotowanie kotlecików jest równie proste jak w przypadku kotletów mielonych, więc warto czasem poświecić kilka minut więcej, aby nie podać zwyczajnie ugotowanej kaszy gryczanej. Składniki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka 1 mała marchewka 8-10 łyżek bułki tartej
niecodziennikparyodświętnie wyglądał na talerzu. Składniki 1 kg schabu bez kości 100-150 g śliwek suszonych 6 liści laurowych 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżki oliwy sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Schab umyć, jeśli jest konieczność usunąć błony, tłuszcz zachować. W środku mięsa za pomocą długiego noża zrobić
niecodziennikparyśrednia cebula 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów 50 g masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 / 3 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miseczki wlać 1 / 2 szklanki lekko podgrzanego mleka, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, dobrze rozmieszać. Dosypać 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć ściereczką
niecodziennikparydobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. Składniki 1 duży ziemniak 1 mała cebula 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i ziemniak obrać, umyć, pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię
niecodziennikparyzapieczone pod kołderką z jajek i śmietany. Pyszne i proste. Składniki na zapiekane puree z ziemniaków 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 szklanka mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego posiekany koperek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej
niecodziennikparytrzeba dopowiadać, że znika błyskawicznie. Składniki 200 g podłużnych biszkoptów do tiramisu 300 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 50 ml likieru amaretto lub wina marsala kilka łyżek kawy mielonej lub rozpuszczalnej 1 / 2 l wody cukier do smaku kakao do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kawę zalać 1 / 2 litra wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia, ziarnistą przelać przez
niecodziennikparysosu mąką lub śmietaną. Tak przygotowane mięso idealnie pasowało do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz buraczków. Składniki 1 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Dookoła oprószyć solą
niecodziennikparychrupiącą skórką. Składniki Pierś kaczki: 1 podwójna pierś z kaczki 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 1 gwiazdka anyżu 5 ziarenek kolorowego pieprzu 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego Warzywa do kaczki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia 1 / 2 pora (biała część) 1 ząbek czosnku 1 1 / 2 łyżki sosu
niecodziennikparysmaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś kaczki (w temperaturze pokojowej) włożyć na 30 minut do 1 litra wody wymieszanego z łyżeczką soli. Po tym czasie pierś opłukać, osuszyć, natrzeć mieloną solą i pieprzem, naciąć skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Na zimną patelnię położyć pierś skórą do dołu, smażyć 7-8 minut od momentu rozgrzania się patelni, odwrócić
niecodziennikparyłyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 150 g sera pleśniowego Lazur 300 ml mleka 200 g kurek 1 garść rukoli masło do smażenia świeżo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto na tartę: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, żółtko i wodę. Wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą
niecodziennikpary