należy na 30 sekund włożyć je do mikrofalówki. Karmelizowany rabarbar: 550 gr rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałki 100 gr cukru waniliowego 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka imbiru mielonego Rabarbar opłukać, pokroić. Na patelnię (20 cm) wsypać cukier i wodę, smażyć, doprowadzić do momentu aż kolor cukru zmieni się z białego na złoty, wsypać rabarbar, wymieszać drewnianą łyżką
moj przepis napietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki
moj przepis nanada się na niedzielne leniwe śniadanko, na obiad czy na kolację. Można przygotować wcześniej i później odgrzać, równie dobrze smakuje na zimno. U mnie podana ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Polecam! Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego
moj przepis nazłego koloru. Farsz: 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 3 ząbki czosnku 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 3/4 lub 1 łyżeczka soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta kminku szczypta papryki chili szczypta gałki muszkatołowej pęczek drobno posikanego świeżego koperku 5 jajek rozmiar M 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego Botwinkę opłukać, posiekać drobno, buraczki pociąć
moj przepis nakaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa posypka 10 łyżek wiórków kokosowych
moj przepis narobi, chłopakom bardzo smakowało, nie za słodkie, z błyszczącą polewą. Zapraszam:) Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na formę 30 na 25 cm: Składniki na warstwę serową: 1 kg twarogu podwójnie mielonego (u mnie z wiaderka Piątnica) 5 jajek rozmiar L 1/4 szklanki cukru lub wedle uznania 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
moj przepis naszklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone i wypestkowane. Wszystkie składniki muszą być
moj przepis napłatków owsianych drobnych (u mnie błyskawiczne) 10 szt suszonych moreli (drobno pokrojonych) 100 g mieszanki studenckiej (orzechów i bakalii) 60 g ziaren słonecznika 3 łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie 75 ml/g płynnego
moj przepis naporcje: 1 średnia cukinia (około 30-40 cm długości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu Cukinię obierać jak ziemniaki, obieraczką do warzyw, lub specjalną obieraczka do wiórków julienne lub spiralną, do momentu aż pojawią się ziarenka cukinii. Cebulę, czosnek obieram, cebulę posiekać, czosnek
moj przepis nalnianego 1/2 szklanki surowego brązowego ryżu 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego (u mnie domowa salsa pomidorowa-paprykowa) 4 pomidory suszone 1 pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu oliwa do polania czerwona cebula do serwowania pasty Siemię lniane gotować w 1 i 1/2 szklanki wody przez 3 minuty. Ryż ugotować do miękkości. Siemię lniane, ryż
moj przepis najajek. Posypać natką pietruszki. Farsz pomidorowy z kaszą jaglaną 4 jajka gotowane na twardo 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej sól, pieprz, papryka mielona, oregano świeże lub suszone, natka pietruszki ząbek czosnku Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Koncentrat umieścić w miseczce z kaszą jaglaną, dodać żółtka i utrzeć widelcem, wcisnąć czosnek, wlać
AZgotuj!naczyniu do zapiekania (im wyższe tym lepsze), dodaj pod ziemniaki posiekany czosnek, wlej mleko i śmietankę. Całość posyp solą morską. Zetrzyj gałkę muszkatołową - musi być świeża, możesz użyć mielonej ale nie może być zwietrzała ani zjełczała. Całość wstaw do pieca na około 45 do 60 minut temp. pieczenia 200°C, grzanie góra i dół. Ostatni kwadrans termoobieg. Gotowe danie
SMYKWKUCHNIkolei, dodaje ciepłą wodę i odrobinę imbiru. Dosładzam miodem. Pycha. Też tak robicie? Składniki: 3 duże pomarańcze 1 grejpfrut 1/2 cytryny 1,5 szklanki wody 2 łyżki miodu imbir mielony, na czubku łyżeczki Wykonanie: Z owoców wycisnąć sok. Dolać szklankę wody. W 1/2 szklanki ciepłej wody, rozpuścić miód. Dolać do dzbanka z sokiem. Wsypać imbir. Wymieszać. Gotowe. Ja dodatkowo
Agusiowe smakołykiudek: 3 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1/3 selera 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren czarnego pieprzu Sól i świeżo mielony czarny pieprz szczypta kurkumy natka zielonej pietruszki Ulubiony makaron do rosołu Przygotowanie rosołu z udek: Udka dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na 4 porcje: – 330ml mleka/napoju roślinnego – 100g kaszki orkiszowej – 2 banany – 1 gruszka lub 1 jabłko – 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego Kaszkę płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w rondelku. Następnie wlewamy mleko lub napój, dodajemy kardamon i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Banany i gruszkę blendujemy
Be Fit Be Strong