mielone - 47549 przepisów (strona:1232/3170)

Zielony hummus – ciecierzyca, awokado, pietruszka 103

puszka ciecierzycy lub około 250 g ugotowanej ciecierzycy  ( aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy zostawiamy) 1 duże awokado 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) sok z 1/2 limony sól, pieprz 1 – 2 szczypty chili 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ skrapiamy sokiem z limony

Tajemnice Smaku
Szpinakowe babeczki bezglutenowe z boczkiem i pomidorkami 98

liści szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g wędzonego boczku 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub kamienia winnego 50 g mąki kokosowej świeżo mielona gałka muszkatołowa, ilość wg upodobań sól, pieprz 12 sztuk  pomidorków koktajlowych tłuszcz do smarowania foremek lub papierowe papilotki Wykonanie Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na wolnym ogniu

Tajemnice Smaku
Truskawki w cynamonowych koszyczkach z filo z mascarpone i ricottą, szybki i pyszny deser 133

Jeżeli używamy filo mrożone, nie zamrażajmy go ponownie . Składniki na 12 sztuk KOSZYCZKI 300 g ciasta filo (1 opakowanie) 60 – 80 g stopionego masła 20 g cukru pudru mielony cynamon truskawki lub inne owoce, tyle ile lubimy i ile zmieści się w koszyczkach KREM 300 g  ricotta 300 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka

Tajemnice Smaku
Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone podany z jeżynowym kisielem 99

POMARAŃCZY 500 g purée z pieczonej dyni* ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być inna) 2 duże pomarańcze 5 g świeżego tartego imbiru 50 g cukru szczypta mielonego cynamonu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarna z 1/2 laski wanilii 10 g żelatyny 250 g mascarpone JEŻYNOWY KISIEL 200 g jeżyn (świeżych lub mrożonych) 150 ml soku z pomarańczy

Tajemnice Smaku
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 113

łyżeczki cukru 50 ml letniej wody CIASTO zaczyn 550 g mąki 80 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku 1/2  łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 300 g purée z dyni* 50 g roztopionego masła 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania rogalików NADZIENIE 50 g masła 50 g miodu

Tajemnice Smaku
Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo – cieciorkowo 117

kiszone cytryny ) lub sok z cytryny (do smaku) oliwa do smażenia 2 cebule, pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 – 2 łyżeczki harissy 2 łyżki miodu sól pieprz garść natki pietruszki lub kolendry Wykonanie Do garnka wlewamy 2 – 3 łyżki oliwy. Smażymy

Tajemnice Smaku
Bakłażanowe curry i ryż z kalafiora 167

gorczycy 2 łyżeczki garam masala 2 puszki pomidorów 100ml jogurtu naturalnego sól i pieprz Ryż z kalafiora 300g kalafiora  1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 szklanki wody sól do smaku Do podania: jogurt naturalny pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażana i cebulę pokrój w kostkę - podsmażaj warzywa na oleju

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PROSTE OPONKI SEROWE 164

Pyszne oponki serowe.Chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku.Przepis pochodzi ze strony Joli.Link tutaj  KLIK Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI 250g mielonego sera białego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki cukru 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 18% smalec lub olej do smażenia cukier puder do posypania WYKONANIE Wszystkie

Mała w garnku miesza
Karnawałowe oponki - całuski 97

Składniki: (ok. 30 sztuk ) (szklanka 25 ml) Mąka pszenna 500 g Twaróg tłusty/półtłusty lub mielony 250 g Cukier 1/2 szklanki Jajka duże 2 Masło 50 g Śmietana 18% 2 łyżki Ocet łyżka Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Do miski przełożyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto do czasu połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno

Kulinarne przygody
Szynka pieczona w mleku 126

lodówce. Schłodzoną szynkę można kroić w cienkie plasterki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
Pasta rybna z tuńczykiem i sardynkami na kanapki 158

puszka tuńczyka ( u mnie w zalewie) - 1 puszka sardynek - 3- 4 łyżki białego sera - 4 jaja - 1-2 łyżki majonezu wedle uznania - 1 łyżka jogurtu greckiego - pieprz świeżo mielony - 4 łyżki kaparów - kiełki rzodkiewki - wedle uznania czerwona cebula WYKONANIE: Jaja ugotuj na twardo. Jaja, tuńczyka, sardynki, jogurt, majonez i ser biały zmiksuj na gładką pastę. Dodaj posiekaną cebulę

SMYKWKUCHNI
Karnawałowe kulki serowe z granatem 174

kulaniu :) Karnawałowe kulki serowe z granatem Potrzebujesz: 250g ricotty 125g mascarpone 50g ostrego sera żółtego ( Gruyere, Old Amsterdam, Maasdamer, itp) 2 łyżki prażonych płatków migdałów 3 szczypty słodkiej mielonej papryki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 1 owoc granatu Sposób przyrządzenia: 1. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 2. Połącz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek 149

chrupało podczas jedzenia. Smakują gorące jak i zimne. Można podać z ulubionym ketchupem. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji :) Potrzebujemy: 25 dag pieczarek 2 średnie cebule sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia 2 jajka 4 kopiaste łyżki śmietany 18 % lubczyk suszony według uznania 5 dag sera żółtego 12 kromek chleba tostowego jasnego masło lub margaryna

Izabelawkuchni
W sobotni wieczór 148

oznacza u nas w domu pizza time! Dzisiaj upiekłam pyszną pizzę bianco. Pizza bianco z serem feta i domowym pesto to jest to! Uwielbiam pizza bianco. Piekę ją z mielonym mięsem lub na wegetariańsko ze szparagami lub szpinakiem . Dzisiaj upiekłam pizzę z szynką i pomidorami. Dopiero po upieczeniu udekorowałam pizzę rukolą, pokruszonym feta i pesto. Uwielbiam piec pizzę

codojedzenia