puszka kukurydzy konserwowej 4 ogórki kiszone lub konserwowe 1-2 jabłka – najlepiej kwaśne i dość twarde 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić świąteczną sałatkę jarzynową: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe. Po pierwsze marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze,albo w mundurkach. Kiedy warzywa są ugotowane, studzimy
Dorota Smakujeselera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków) obrać, pokroić, podsmażyć na tłuszczu z boczku.Podsmażone warzywa dodać do garnka z wodą. Dodać liść laurowy, ziele
Kuchnia w oparachDziś proponuję smaczną sałatkę z kilku prostych składników. Składniki : puszka kukurydzy konserwowej słoiczek selera konserwowego puszka ananasa w puszce udko kurczaka wędzonego majonez, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Seler osączyć, podobnie ananasa, ananasa po osączeniu pokroić Obrane ze skóry udko pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć dokładnie na sicie Składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku oraz majonez
Proste Potrawyskładników przygotowałam 4 spore porcje. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 marchewki 8 dużych pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyzeczki soli 100 ml sosu sojowego 100 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sezam do posypania Przygotowanie
Prosto z Kotłaodstawić na około 30 minut. Składniki na bułeczki; 35 dag mąki pszennej 4 łyżki masła 1 jajko 1/4 szkl cukru trzcinowego Skworcu pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu pół łyżeczki cynamonu Skworcu pół łyżeczki przyprawy do piernika Skworcu 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek Skworcu cały wcześniejszy zaczyn Przygotowanie
Radość kipiąca uśmiechem.temperaturze 180 stopni. Ostudzone muffiny możesz udekorować kremem do tortów, posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem
Kulinarne S.O.S.temperaturze 180 stopni. Ostudzone muffiny możesz udekorować kremem do tortów, posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem
Kulinarny S.O.S.śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 7 jajek 1 duże dojrzałe awokado 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny 1 łyżka sezamu sól morska świeżo mielony pieprz niebieski barwnik spożywczy Wykonanie: 1. Jajka ugotować, lekko ostudzić, obtłuc skorupki i ponownie włożyć do ciepłej wody wymieszanej z niebieskim barwnikiem. Pozostawić na około 15-20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyproste w wykonaniu, na wierzch zrobiłam sos beszamelowy, który do nich pasuje idealnie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Naleśniki przepis tutaj ( klik ) Składniki farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka lub z szynki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki zioła prowansalskie szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru
kruche babeczkiPOPCORN CYNAMONOWY Składniki na popcorn cynamonowy: 8 łyżek suchego ziarna kukurydzy na popcorn zaprawa: 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Jak zrobić popcorn cynamonowy: Zaczynamy od uprażenia suchych ziaren kukurydzy. Wystarczy uprażyć ziarno kukurydzy, swoim ulubionym sposobem – zobacz poradnik Jak uprażyć popcorn. Następnie mieszamy składniki zaprawy. Zaczynamy od oleju
Dorota Smakujetolerujecie gluten) 2-3 bardzo dojrzałe banany 1 duże słodkie jabłko 2 łyżki (10 ml) nasion chia 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu mielonego 1 1/2 szklanki (360 ml) mleka roślinnego (np. sojowego) gorzka czekolada do posypania na wierzch * Do muffinek można dodać też ulubionych orzechów, rodzynki, pestki dyni albo suszoną żurawinę
Lamarida.plWielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Składniki: Pascha: 750g twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego 150g masła extra 100g deserowej czekolady 50g mlecznej czekolady 60g kakao 2 łyżki cukru pudru 150g orzechy ziemne bez soli 75g suszonej żurawiny Polewa: 80g deserowej czekolady 4 łyżki śmietany
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka masła klarowanego 1/2 średniej, białej cebuli 1/2 szkl. pokrojonej zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki - dowolnych proporcjach) 1-2 łyżki majonezu sól himalajska - do smaku pieprz czarny, mielony - do smaku rzeżucha do przybrania (można zastąpić inną zieleniną) Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Pieczarki umyć, pokroić drobno. Cebulę pokroić na niewielką
Codziennik Kuchennysaletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara. My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości. 2 kg mięsa wieprzowego II kategorii 2 kg wołowiny gulaszowej 2 kg podgardla wieprzowego 2 główki czosnku 12 g cukru 12 g pieprzu(...)bardzo zimnej wody naturalne jelita wieprzowe Namoczyć jelito na ok. 5-6 godzin Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Całość zmielić na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Można również część chudszego mięsa pokroić nożem. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zimną wodę. Następnie wyrabiamy całość dokładnie, aż mięso będzie kleiste. Nie odstawiamy
Krylowa Kuchniadomowej roboty ) jeśli nie masz użyj passatty pomidorowej - łyżeczka skrobi ziemniaczanej - olej Cielęcinę kroimy w kostkę taką 2 cm na 2 cm, podsmażamy na oleju wraz z papryką słodką mieloną. Całość musi się mocno przesmażyć, dodajemy czosnek i sos paprykowy. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy około kwadrans. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. W szklance rozpuść skrobię
SMYKWKUCHNI