Smaczna i prosta surówka do obiadów z mięs wszelakich i potraw z ziemniaków. Dla mnie najlepsza do potraw z kurczaka, mielonych czy mięsnych szaszłyków. Polecam także obiad wege – pieczone, ziołowe ziemniaki z dodatkiem warzyw podane z surówką z kapusty pekińskiej. Jogurt naturalny możecie zastąpić śmietaną. Świetnym dodatkiem, który sprawdzi się będzie także tarta pietruszka lub seler, będzie pysznie
Zasmakuj Kuchnipolecam krakowską z Wędzarni Marózek 2 łyżki masła 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 6 pieczarek 2-3 szczypty słodkiej czerwonej papryki 2 szczypty majeranku czarny mielony pieprz i sól do smaku Uwaga! Na kod rabatowy: Słodkie okruszki otrzymacie 20% rabatu na zakupy na https://wedzarniamarozek.pl , Kod ważny do 12.04 ZAWSZE ŚWIEŻE WĘDLINY! Przygotowanie: Młodą kapustę
Słodkie okruszkiRewelacyjny smak i super pomysł na obiad – omijamy czas gotowania makaronu, a najlepsze robi za nas piekarnik. Składniki (na 3 porcje): opakowanie gotowych gnocchi – około 600g 500g mielonego mięsa wołowego 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cebula 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka siekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku szczypta cukru kulka mozzarelli
Smaczna StronaBrukselki- 140g Smalec- 50g Pomidory w puszce – 400ml Kalafior- 300g Sól- półtorej łyżeczki Pieprz czarny- pół łyżeczki Papryka słodka- łyżeczka Pieprz cayene- 1 /4 łyżeczki Mielony tymianek- pół łyżeczki Oregano- łyżeczka Ocet balsamiczny- łyżeczka Pietruszka- do dekoracji Pomidorki koktajlowe (lub pomidory)- 50g Na 30g smalcu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek. Kapustę kroimy na kwadratowe kawałki, kalafior rozdrabniamy (blender
serzmiesemświeżych drożdży 40 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 szczypta soli Cynamonowe nadzienie: 50 g masła 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mielonego cynamonu Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzać – do ok. 30 o C. Drożdże wkruszyć do miski, wsypać połowę cukru
niecodziennikparydodajemy passate i doprawiamy ✅Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. ✅Patelnie przykrywamy pokrywką. ✅Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. ✅Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków bazylii
Niezły Młynekkonkretnym pikantnym smaku (u mnie Kcyńska pałucka) - 2-3 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) - sól, czarny pieprz Policzki wieprzowe myjemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem kuchennym. Posypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, obtaczamy w mące, gdy dajemy (ja mąki nie dawałam wcale). Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru. Odstawiamy do naczynia, w którym będziemy smażyć
Smaczne ZdroweSkładniki na 2 porcje: 100g brązowego ryżu, 150ml wody, 200ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz. Wykonanie: Ryż płuczę dokładnie na sicie. Zalewam wodą, dodaję sól i gotuję na małym ogniu pod przykryciem. Gdy ryż wchłonie wodę dolewamy mleko i gotuję do czasu, aż ryż będzie miękki. Na koniec gotowania dodaję kurkumę i doprawiam
Saganekszklanki mąki 2 jajka (jeśli nie macie, można pominąć – piekłam w dwóch wersjach i obydwie były udane) ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1 szklanka mielonych orzechów 2 banany do ozdobienia ciasta Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Olej, rozgniecione lub zblendowane banany i cukier dokładnie ubijam. Do masy dodaję mleko, mąkę i po jednym
Słodki sentymentświeżych drożdży 40 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko 1 żółtko 1 szczypta soli Cynamonowe nadzienie: 50 g masła 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mielonego cynamonu Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzać – do ok. 30 o C. Drożdże wkruszyć do miski, wsypać połowę cukru
niecodziennikparykawałek selera korzeniowego (mniej więcej wielkości małego ziemniaka) garść, posiekanych liści, młodej pokrzywy trochę mniej, niż garść, posiekanych listków czosnku niedźwiedziego 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1,5 łyżki cukru lub miodu sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki soku z cytryny gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub innego mięsa ( w wersji wege
Ogrodnik w podróżypokrojoną w kostkę cebulę, można też dodać boczek lub kiełbasę Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ziemniaki dwukrotnie miel i my wraz z twarogiem w maszynce do mielenia na drobnych oczkach. Ziemniaki można również przecisnąć przez praskę, a twaróg rozgnieść widelcem – jeśli nie przeszkadzają nam większe grudki sera
e-PrzepisyKulinarnemarchewka 1 podwójna pierś kurczaka 400 g puszki kukurydzy (po odsączeniu 220 g) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 180 g jogurtu naturalnego oregano, sól, pieprz, mielona kolendra, słodka i ostra papryka do podania: makaron krótki, np. penne, świderki, muszelki, kolanka, świeże posiekane zioła, np. natka, bazylia, kolendra, rzeżucha oraz – opcja – tarty
Zasmakuj Kuchnidrożdży SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 1,5 szklanki maślanki lub kefiru olej do formy garść płatków owsianych, sezamu, mielonych orzechów lub maku Uwagi do przepisu: Przepis jest na formę keksową o wyższych wymiarach 30 x 11 cm. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie
Zasmakuj Kuchni