mielone - 47549 przepisów (strona:1241/3170)

Domowe rozgrzewające herbaty 138

Dosładzamy miodem, ale nie gdy jest jest jeszcze wrzątek, a dopiero jak trochę przestygnie. HERBATKA Z CYNAMONEM I POMARAŃCZĄ Składniki: 2 ulubione herbaty łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej  2 goździki całe, średnie jabłko 1 pomarańcza obrana ze skórki. miód do dosłodzenia Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko

Zdrowie i pysznie na talerzu
Domowe rozgrzewające herbaty 140

Dosładzamy miodem, ale nie gdy jest jest jeszcze wrzątek, a dopiero jak trochę przestygnie. HERBATKA Z CYNAMONEM I POMARAŃCZĄ Składniki: 2 ulubione herbaty łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej  2 goździki całe, średnie jabłko 1 pomarańcza obrana ze skórki. miód do dosłodzenia Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko

zdrowo i aktywnie
Miska pyszności na lunch się poleca, prosty przepis 171

nieduży batat 1/2 avocado kilka oliwek pół pomidora plaster fety świeży pieprz oliwa ( u mnie truflowa – ulubiona )   sos miodowy łyżeczka miodu od UleUli łyżeczka oliwy pieprz świeżo mielony łyżeczka ciepłej wody   Zaczynamy od batata, obieramy go, kroimy w kawałki wedle uznania. Przekładamy na patelnię, dodajemy 1/3 szklanki wody i na mały ogniu gotujemy aż batat będzie

Kuchnia na wzgórzu
Bolognese z gnocchi 147

Obiad dla wszystkich, którym brakuje czasu.     Składniki: -40 dkg gnocchi -30 dkg mięsa mielonego -500 ml przecieru pomidorowego -2 ząbki czosnku -łyżka posiekanej bazylii -łyżeczka oregano przyprawa harissa lub pieprz i płatki chili -sól, cukier -olej -tarty żółty ser Czosnek kroimy na drobno. Bazylię siekamy na drobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Dodajemy czosnek, bazylię

Maminek kulinarny
PIECZONE ŻEBERKA W MIODOWEJ GLAZURZE 101

sama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :) Składniki: * około 700 g żeberek wieprzowych  * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam  Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać olej

Zrób to smacznie
Kremowy sernik z marakują 158

Kruchy spód: 2 pełne szklanki mąki krupczatki 15 dag masła ½ szklanki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg tłustego mielonego twarogu np. Piątnica 1/2 szklanki gęstej pulpy z marakui-bez pestek 2 budynie śmietankowe po 40g 16 g cukru waniliowego 20 dag masła 25 dag cukru 6 jajek 1 białko

Wanilia i Kardamon
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY 160

Chleb pełnoziarnisty orkiszowy na zakwasie, tym razem bez dodatku ziaren, za to na pysznej grubo mielonej mące Wirtas typ3000. Tę mąkę odkryłam już kilka lat temu, byłam nią zauroczona, ale jak to w życiu bywa człowiek pragnie zmian. Taka zmiana nastąpiła i tym razem, wróciłam do starej dobrej mąki, chlebek wyszedł na niej przepyszny. Zamieniając ten typ mąki

Smaczne Zdrowe
Klasyczny omlet francuski 111

przed złożeniem możemy dorzucić dodatki jeśli chcemy). Smażymy go kilka sekund i ściągamy na talerz. Na koniec omlet smarujemy pozostałym masłem i posypujemy natką pietruszki oraz ewentualnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy go w towarzystwie ulubionych dodatków. Ja proponuję dobrej jakości szynkę i ser pleśniowy. Smacznego Artykuł Klasyczny omlet francuski pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Szybki ryż z jabłkami i cynamonem 161

osób) 2 czubate szklanki ugotowanego wcześniej ryżu  (tyle mi zostało z innego dania, możecie dać mniej, wówczas starczą 2 większe jabłka) 3 większe jabłka cynamon mielony – u mnie od Skworcu około 2 łyżek cukru (można dać więcej lub mniej w zależności od słodkości jabłek) 2 łyżki masła sok z cytryny Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy obrane

Słodkie okruszki
Kanapkowa pasta z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem 128

łyżki tahini 2 garście szpinaku ok 100 g 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz do smaku Instructions Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na kilka kawałków (grubych). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć

Cooking for Emily
Sałatka śledziowa 172

dodatkami, dobre na wiele okazji.  -- Skład: płaty śledziowe,  śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-zielona ,  czerwona cebula 1/2, korniszony 3 średnie, pieprz czarny mielony. trochę koperku i pietruszki. Zalewa: 4 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 5 liści laurowych,  5 ziaren  ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu, duża cebula -- -- Śledzie odcedzamy

chleba naszego
Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków 139

smaku. Nakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu, do czasu aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji, przyprawiając pieprzem, najlepiej świeżo mielonym Serwujemy na gorąco z kaszą lub z serowymi ziemniakami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pieczona szynka (domowa wędlina) 148

szynki, 3 łyżki oleju z pomidorami i bazylią, łyżka suszonych pomidorów *np. z oliwkami, łyżeczka słodkiej wędzonej papryczki w proszku, łyżka majeranku, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego Przygotowanie: Przyprawy mieszamy z olejem. Z szynki wykrawamy nadmiar tłuszczu. Wiążemy sznurkiem, aby była bardziej zwięzła. Wcieramy przyprawy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na noc. Pieczemy

Lena Gotuje
Sernik z mlekiem w proszku 797

kakao ⅓ szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 7 jajek + białko pozostałe z ciasta kruchego 1½kg sera białego trzykrotnie mielonego 1½ szklanki cukru kryształu 1½ szklanki mleka w proszku 1½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 2 budynie waniliowe 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka wanilii w żelu Polewa

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowa zaplatanka serowa 133

świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru  150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego  2 jajka   szczypta soli Nadzienie : 250 g mielonego twarogu (użyłam półtłustego) Cukier wanilinowy  Cukier do smaku  (Spróbujcie i dajcie tyle ile uważacie za słuszne)  ✅ W garnku podgrzej mleko i roztop masło,  lekko ostudź

Niezły Młynek