Składniki: kawałek surowego boczku, ok 3/4 kg, u mnie bez skóry marynata: 1 łyżka pikantnego ketchupu 1 łyżeczka miodu 3 ząbki czosnku mielony kminek pieprz, sól papryka wędzona świeży majeranek … Czytaj dalej Boczek pieczony
czarrna od kuchnimatjas należy je najpierw wymoczyć w wodzie przez 2-3 godziny, wodę zmieniamy w trakcie moczenia. Do składników dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone śliwki i śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dodajemy śmietany. Tak przygotowaną sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkisiebie od rana po wieczór. )zapraszam” Uwaga! Wysyłka nagród nastąpi po 2 stycznia! Zwycięzców proszę również o przesłanie informacji jaką kawę chcą otrzymać – ziarnistą czy mieloną. Po ogłoszeniu wyników każdy zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) oraz oświadczenia (zgodnego
Słodkie okruszkiPOMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości 4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec -słoiki WYKONANIE Mięso kroimy w kawałki 2-4 cm następnie solimy .Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.nasion kminku 3 - 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 g suszonej mięty pieprzowej 0,5 g anyżu 0,5 g suszonego majeranku 0,5 g szafranu lub kurkumy mielonej 6 pestek z jabłek 1 l czystej wódki 50 % 30 dkg miodu np. wielokwiatowego Sposób wykonania : A nyż, czarnuszkę , kolendrę , jałowiec, goździk, pieprz i kminek utłuc
Przepisy i porady kulinarnewody (250 g) 125 g masła (ewentualnie margaryny) szklanka mąki pszennej Dodatkowo: około 270 g serka śmietankowego duży pęczek koperku 200 – 250 g wędzonego łososia (na zimno) świeżo mielony pieprz sól Najpierw w garnku podgrzewamy wodę i masło, aż woda się zagotuje, a masło rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i do gotującej się wody wsypujemy mąkę. Odrazu energicznie
PatiGotujenamoczonej na noc i ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie *** wody po ciecierzycy nie wylewaj, przyda się jeszcze 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki zataru 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki 1 ząbek czosnku 4 łyżki tahini (ok. 50 g) *** tahini możesz przygotować samodzielnie. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni
Kucharzycaprzygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem, np. pomidorowym, czosnkowym. 2. Rolada serowa nadziana piersią z kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. 3. Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. 4. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy. 5. Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł
UgotowaćSkładniki: 1 puszka białej fasoli 100 g orzeszków ziemnych 70 g moreli suszonych 20 g kakao 30 g żurawiny 10 g jagód goji 30 g mielonych migdałów Przygotowanie: Morele i … Czytaj dalej Kulki fasolowe
czarrna od kuchniwygląda ta forma :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego
Izabelawkuchnibiałego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych * cebulka podsmażona na smalcu * sól, pieprz ziołowy i czarny Wszystko prócz przypraw przepuściłam przez maszynkę. Doprawiłam na końcu. Cebulkę też mielę. Czasami jednak jak zapomni mi się to dodaję cebulkę do farszu jak już maszynka do mielenia jest wyszorowana. Zrobiłam ciasto: Na 2 kg farszu wystarczy 1 kg mąki + do podsypania
Pieprzyć z Fantazjączasie jak robił się schab, przygotowywałam kapustę. Robiłam kiedyś ten schab w młodej kapuście, ale teraz użyłam włoskiej. *1 główka włoskiej kapusty * koper * przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony * smalec * łyżka mąki do zaprawienia * ziele angielskie, liść laurowy * 1 cebula Kapustę posiekałam, sparzyłam i odcedziłam. Włożyłam do garnka i podlałam odrobiną wody. Dodałam liść, ziele i sól. Jak już kapusta
Pieprzyć z Fantazjąblachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy 16 g * 1/2 szklanki mleka * 20 dkg masła Ser, żółtka, masło i cukier wymieszałam i włożyłam
Pieprzyć z Fantazjątych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie. Składniki: Na burgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula
Pieprzyć z Fantazjąuwielbiam a takie jej wydanie to….no pyszne to jest i tyle. Moim gościom bardzo smakował, więc nie bazuję tylko na mojej opinii jakby co. Składniki: * 1 kg mielonego białego sera * 40 dkg chałwy waniliowej * 200 ml śmietanki 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Na spód
Pieprzyć z Fantazją