obiad. 1 średni brokuł 2 piersi z kurczaka 250 g sera buratta (w kulki), można zastąpić serem mozzarella 200 g grubego makaronu (u mnie świderki) sól pieprz papryka słodka mielona czosnek granulowany 1 /2łyżki masła Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera gouda
Krylowa Kuchniagorące, prosto z patelni z kubkiem gorącego barszczyku są po prostu pyszne. W przepisie przypominam również przepis na idealne naleśniki do krokietów, które nie pękają. Z podanych proporcji będziemy mieli 14-15 dużych pysznych krokietów. P.s. jako dodatek polecam marynowane jalapeno- petarda Na farsz 4 ćwiartki z kurczaka z rosołu (ok. 1 kg) 2 gotowane marchewki z rosołu 1 gotowany(...)patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu. Mięso z kurczaka obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z warzywami. Można je też rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub malaksera. Cebulę posiekać, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki
Krylowa Kuchniakolejne danie z kategorii no waste. Tradycyjne babcine kotlety z ziemniaków trochę podrasowałam. Kotlety mają niesamowicie chrupiącą skórkę. W środku zaś mięciutkie wnętrze wypełnione mięsnym farszem. Farsz zrobiłam z mielonej wołowiny i drobiu, które pozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną
Krylowa Kuchniazawsze lubimy na ostro, od zawsze lubię eksperymenty kulinarna. Dziś danie inspirowane daniem kuchni meksykańskiej-chilli con carne, które oboje uwielbiamy. Zamiast mięsa mielonego użyłam kurczaka. Dlaczego kurczak? Bo to zdrowsze i chudsze mięso, no i oczywiście dużo szybsze do przygotowania. Mięso soczyste, kukurydza chrupiąca, danie pikantne-ogólnie, naprawdę smaczne i ekspresowe danie, które podałam z ryżem gotowanym
Krylowa Kuchniałyżką do zupy. Składniki: - 1 niepełna szklanka ryżu, możecie wykorzystać każdy rodzaj od białego po naturalny i dziki - 5 łyżek czerwonej soczewicy - 1 szklanka ciepłej wody - po pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i kurkumy - szczypta soli - zielenina, najlepiej świeża, kolendra lub dowolne kiełki, ilość dowolna - tak jak lubicie 1. W misce zalewamy wodą ryż i soczewicę, odstawić
Apetyczna babeczkamnie akurat zielona sałatka z takim sosem, mniam -pychotka.Polecam.Przepis podpatrzony u Gastrofilki , zajrzyjcie tam koniecznie . 250 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 2 łyżki miodu 100 ml wody (przegotowanej) 1 łyżka musztardy Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia i zblendować ,przelać do butelki lub słoika.Zamknąć
Moje domowe kucharzeniegotowanymi ziemniakami. Jak przygotować: Żeberka z paprykami i cydrem Składniki na młodą kapustę 2 kapusty 1 marchewka 250g kiełbasy ewentualnie szynki, albo innej wędliny łyżka masła sól pieprz szczypta mielonego kminku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula olej do smażenia 250 ml wody Składniki na żeberka 1kg żeberek wieprzowych 2 marchwie 1 cebula pietruszka 300ml buliony wołowego 2 łyżki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól kamienna niejodowana 18 g pieprz czarny 3 g czosnek świeży 5 g kolendra liściasta 2 g papryka mielona 5 g suszone płatki papryczki jalapeno 6g Dodatkowo: jelita wieprzowe fi 26/28 (Ø36 mm po napełnieniu), użyłam 3 m (1,5 m/1 kg, dla wprawnej ręki nawet 1m/1kg) Przygotowanie: Przygotować jelita: opłukać
Kocham..lubię..gotuję..Dzisiaj klasyka. Kotlet mielony, typowy polski obiad i ulubiony mojego męża. Najprostszy przepis z możliwych, wyjdzie każdemu :) Czytaj więcej
Biały fartuszeksurowe jajka 2-3 cebule dymki (białe i zielone części) 2 łyżki Majonezu Kieleckiego + do dekoracji 2 łyżki chrzanu 200 ml śmietany 30% 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz Cztery jajka gotujemy na twardo. Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody i soli zagniatamy jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera lub w malakserze). Wykładamy formę
Poezja smakuaromatyczne przyprawy. Składniki na dyniowe latte Mus dyniowy: 300 g dyni 100 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 / 2 łyżeczki kardamonu 1 / 2 łyżeczki zmielonych goździków 1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru Latte: 2 szklanki zaparzonej kawy 1 szklanka mleka cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mus z dyni: Dynię umyć, wydrążyć nasiona wraz z miękką częścią, obrać
niecodziennikparydodałam do tej domowej, nowszej wersji pasty z twarożku . Składniki na pastę z twarożku 200 g twarożku 15 czarnych oliwek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany szczypta mielonej kolendry sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ser dokładnie rozetrzeć lub zmielić w malakserze. Oliwki odsączyć, pokroić na części. Szczypiorek umyć i posiekać. Do miski włożyć twarożek
niecodziennikparypokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na oleju. Gdy wszystkie składniki będą ugotowane na miękko, połączyć je ze sobą, groch z kapustą doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Groch z kapustą pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparynakładał sobie solidną porcję śląskich makówek , żeby zwiększyć swoje szanse. Udostępnij Składniki na makówki 1 bułka weka (lub 400-450 g bułek paryskich, bułek wrocławskich) 1 / 2 kg maku mielonego 1 / 2 kg cukru 250 g rodzynek 100 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 4-5 ml olejku migdałowego 3 litry wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Bułki
niecodziennikpary