chleb - 26176 przepisów (strona:1237/1746)

Pyszne do pudełka 171

drugie śniadanie, na obiad, na lekcje, na zajęcia, do biura czy dokądkolwiek. Są tu jajka w roli głównej, zupy i sałatki, dania z ryżem, makaronem czy plackami, pasty do chleba i coś na słodko. Wszystko mocno kompaktowe, łatwe do podzielenia i przeniesienia. Zerknijcie, spróbujcie, a potem kombinujcie sami

GRUBY WAŁEK
Chleb codzienny 147

czasie włączyć piekarnik na 250 stopni i nagrzać tym samym naczynie żaroodporne. Ciasto przełożyć do naczynia i piec w piekarniku 30 minut. 5 minut przed końcem zdjąć pokrywkę aby chleb nabrał koloru

Pychotkaaa
Domowe flaczki wołowe. 130

zbieleje. Dodaj ją do rosołu z flakami. Flaki wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku mieloną gałką muszkatołową , majerankiem, mielonym pieprzem i solą , jeszcze raz zagotuj. Podawaj gorące z kromkami chleba lub bułką.  Udekoruj zieloną natką pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z pieczonej papryki 171

czerwonej papryki i wreszcie podać Wam na nią przepis - szkoda marnować czasu - musicie ją wypróbować ! - 6 dużych czerwonych papryk - ok. 1 litr bulionu z warzyw - 1/2  główki czosnku - chleb na grzanki - pieprz, sól - przyprawa do bruschetty - świeży rozmaryn do ozdobienia - feta pokrojona w kostkę lub mój ulubiony ser kozi ;) Obieramy paprykę - i tu nie będę nic tworzyć ;) Po prostu

dlaSmaQ
Chleb mieszany na drożdżach z kminkiem i rodzynkami 188

bardzo dawna nie piekłam domowego chleba. Stęskniłam się za jego smakiem i zapachem, aż w końcu musiałam go zrobić! Zapach rozchodził się po całym mieszkaniu, a domownicy nie mogli go nachwalić. :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1 szklanka mąki graham typ 1850 2 1/2 szklanki wody 40g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru

Truskawkowa Fiesta
11 pysznych dodatków do pieczywa 144

lepszego niż świeże pieczywo z dobrej jakości oliwą z oliwek. Włosi zamaczają kawałki chleba w oliwie i zajadają, bez innych, zbędnych dodatków, buonissimo! W Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do prostych kanapek, z masłem, żółtym serem czy wędliną, bo tak jest najprościej, najszybciej, ale czy najtaniej? Po czasie pragniemy nowych smaków.  Pora zerwać z rutyną. Od kilku lat nie używam masła

Moja smaczna kuchnia
Małże według Bulhão Pato 155

zdjąć z ognia, dodać nać pietruszki, sok z połowy cytryny i pieprz (do smaku). Całość przełożyć na półmisek, udekorować listkami pietruszki i cząstkami cytryny. Podawać ze świeżym lub podpieczonym chlebem

Di gotuje
Pasta jajeczna z twarożkiem i ogórkiem kiszonym 187

które idealnie nadają się do grzanek śniadaniowych. Składniki: kostka sera białego (półtłustego) 4 duże jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 duże ogórki kiszone roszponka pół cebuli czerstwa bułka lub chleb (najlepiej mające około 2 dni) masło przyprawy: sól, świeży czarny pieprz, biały pieprz, bazylia, oregano Wykonanie: Jajka ugotować na twardo (można to zrobić w wieczór poprzedzający poranną ucztę), obrać

Ania i Marcin gotują
Golonka z indyka 296

piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 2godziny. Pół godziny przed końcem ściągnąć przykrycie. W trakcie pieczenia obracałam, żeby równo się przyrumieniły. Można podać z ziemniakami albo zjeść z chlebem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa Tagged: golonka , marynata , miód , sos sojowy

https:KKuchniaMniam
Gryczano-jogurtowe placki z pigwą i jabłkiem 151

teraz zatrudnijcie kogoś do posprzątania kuchenki. Wy się napracowaliście przygotowaniem śniadania, więc ktoś inny powinien w podzięce posprzątać ;) ------ Podobne: Pijane owoce z pęczakiem Placki z kwiatami robinii akacjowej Chleb pszenno-gryczany na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Kwaśnica z wędzoną kiełbasą 212

Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut.  Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem jak zupa jest jeszcze ciepła. Źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 koszt wykonania:  ok. 20 zł czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny 111

już tylko kwestią czasu. Poszliśmy tam na piechotę (to tylko kilkaset metrów), ale musieliśmy później pojechać tam samochodem – zakupów nie dało się przynieść. Po wypiciu herbaty, oraz degustacji wspaniałego chleba, pieczonego przez gospodynię, do którego co oczywiste w tym miejscu, próbowaliśmy miodu z pasieki oddalonej od werandy o góra sto metrów, ruszyliśmy na jej zwiedzanie. Ostatnio pasieka powiększyła się

królestwo garów
JAJKO W KOSZULCE, NA TOSTACH ZE SZPINAKIEM I SOSEM HOLENDERSKIM 184

tosty: 3 kromki chleba tostowego garść szpinaku 1/2 ząbku czosnku 3 jajkaża masła  1 łyżka octu 1 łyżeczka masła sól  pieprz sos holenderski:  2 żółtka 50 g masła 1 łyżeczka soku z cytryny  sól biały pieprz  Żółtka ubijamy na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu (można ubijać na parze). Stopniowo dodajemy rozpuszczone

KuchcikoweLove
Chlebek bananowy 135

Chlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Bardzo lubię je piec. Po pierwsze jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, których nie mamy ochoty zjeść „na surowo”, a po drugie robi się je błyskawicznie i nie trzeba używać do niego miksera. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje ze szklanką mleka. Chlebek można wzbogacić dodając do niego orzechy

MyCookBook.pl
Tarta z nadzieniem dyniowym 130

Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zaczynamy zagniatać (lub wyrabiać w malakserze/robocie kuchennym) do momentu aż ciasto będzie przypominać okruchy chleba. Dodajemy wodę oraz ocet. Znów wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, może lekko lepić się przy dotyku do rąk. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę

MyCookBook.pl