łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 5 łyżkek sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przyprawy sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli *** Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki *** *** W misce mieszamy składniki marynaty (sosu): sok z cytryny, wodę, sos sojowy i miód *** *** Pokrojonego kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy
Blog z Apetytempassaty pomidorowej 1 cebula *czerwona lepsza pół szklanki roślinnego jogurtu lub mleka kokosowego 4-5 ząbków czosnku 1 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mieszanki garam masala łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki ostrej papryki (może być też słodka, jeżeli nie lubicie bardzo ostrych potraw) łyżeczka kurkumy łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżeczka soli 3 łyżki oleju
greenscarfsmaczna i różnorodna. Najsmaczniejsze w 2019 W 2019 roku największą popularnością cieszyły się proste, domowe zapiekanki, banalna surówka z czerwonej kapusty i pyszne jajka faszerowane awokado. Pieczeń z mięsa mielonego Zapiekanka makaronowa w cieście Pie z kurczakiem i porem Jajka faszerowane awokado Surówka z czerwonej kapusty Plany na 2020 Najważniejszy plan na ten rok to przede wszystkim wrócić
Codzienne Gotowaniejestem Waszych opinii Składniki: 3 małe bakłażany 1 pełna łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) sól Przygotowanie: Bakłażany podziurkować widelcem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 50 minut. Muszą być
Oryginalny smakPotrzebujesz: Ciasto: 160g mąki 70g masła 1/2 łyżeczki masła 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Makowe nadzienie: 6 kopiastych łyżek masy makowej lub 1 szklanka mielonego maku (np: po mleku makowym) 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki wody Krem
Kuchnia w Słońcu Skąpanajajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej, szczypta chilli olej do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy i kroimy na części *** *** Każdy kawałek mięsa lekko rozbijamy *** *** Przygotowujemy marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt
Blog z Apetytemszklanki (pół litra mleka roślinnego, migdałowe będzie w tym przypadku najlepsze) 3 łyżki (około 50 g) mąki ryżoweho 4 łyżki cukru (nierafinowany będzie najlepszy) szczypta soli pół łyżeczki mielonego kardamonu szczypta szafranu* wiem, paskudnie drogi, więc jeżeli pominiesz nic się nie stanie Przygotowanie: Wymieszaj mąkę z połową mleka i szafranem, tak aby nie było grudek. Wlej do garnka pozostałe
greenscarfpozmieniałam kilka rzeczy. W efekcie sernik wyszedł mokry i to okazało się strzałem w 10! Polewa chałwowa – teraz będę robić tylko taką. Jest pyszna! Składniki: * 1 kg mielonego białego sera * 40 dkg chałwy czekoladowej * 150ml śmietany 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 1/2 szklanki oleju Na spód
Pieprzyć z Fantazjąsosem paprykowym to idealne pulpety, które możesz zjeść same, lub bułką, ziemniakami, ryżem czy jak ja z makaronem. Zapraszam. 👥 – 4-6 ⏰ – 60 minut 🥩 – 👍 Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 2 jabłka 1 cebula 2 jajka 5-7 łyżek bułki tartej 2-3 łyżki suszonego tymianku Garść świeżej szałwia Mąka Sól Pieprz świeżo zmielony Oliwa
RafalCookwłasnym (zmiksowanych) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz czarny mielona papryka chili sporo słodkiej sproszkowanej papryki bulion Wykonanie
Walijskie Pichcenieswoim wydaniu, do którego potem chętnie się wraca. Składniki (na 6 placków): 150 ml kaszy jęczmiennej 2 ziemniaki szalotka malutka garść grzybów mun 2 cm imbiru pół łyżeczki mielonej kozieradki sól olej do smażenia Kaszę wypłukać w kilku wodach. Umieścić ją w garnku i dolać 300 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować dalej
Weekendy w domu i ogrodziełyżki oleju 300 g grzybów (mogą być leśne albo pieczarki) 3 ząbki czosnku 50 ml sosu sojowego 2 łyżeczki pasty miso 2 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżka mielonego kuminu 2 łyżki harissy 500 ml passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku Zagotować wodę w czajniku. W misce umieścić soczewicę i pęczak - zalać wodą żeby wystawał kilka
Smaczny zeszytwędzonej kiełbasy lub boczku 250g (dwie duże garście) jarmużu rozdrobnionego 1 szkl siekanych pomidorów z puszki lub wekowanych 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić sałatkę z jarmużu: Zaczynamy od przygotowania jarmużu. Myjemy go dokładnie w zimnej wodzie, suszymy w wirówce do sałaty. Zielone miękkie liście obrywamy od twardych łodyg. Tak umyty
Dorota Smakujemiso. Miso ramen ma zdecydowany, pikantny smak, który zawdzięcza takim dodatkom, jak pikantna pasta z fasoli, por, cebula, czosnek i biały pieprz. Często dodaje się też kiełki fasoli, mieloną wieprzowinę, kapustę i nasiona sezamu. Karen ramen to odmiana curry. Wywar gotuje się na kościach wieprzowych i warzywach i obficie doprawia curry. Bardzo dobry rosół azjatycki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakorzenia imbiru – 1 zielona papryczka chilli – 1/2 łyżeczki płatków chilli – spora garść posiekanej zielonej części dymki – 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) – sól i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na dużą rozgrzaną patelnię lub wok wlej 2 łyżki oliwy ipodsmaż na niej pokrojony drobno czosnek, imbir i papryczkę chilli
I LOVE LIFE