żółtymi pomidorami Składniki: duży pomidor czerwony pomidor żółty kulka sera mozzarella listki świeżej bazylii ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie suszone oregano i bazylia ewentualnie świeżo mielony pieprz Caprese - sposób przygotowania: Pomidory umyj i pokrój w plastry, lub cząstki. Ser odsącz, pokrój w plastry lub porwij na kawałki. Poukładaj na talerzu. Liście bazylii umyj, osusz, porwij
Gary Bez dnagotuj do czasu, aż marchewka będzie miękka. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości - zmiksuj zupę za pomocą blendera i dopraw szczyptą imbiru, pieprzu cayenne, pozostałym curry, a solą i świeżo mielonym pieprzem - według własnego uznania :) Smakuje pysznie ze świeżym estragonem lub kolendrą i bagietką z masłem czosnkowym! Répétition! Zupę z marchwi gotujemy na wywarze mięsnym ze względu na przyswajalność karotenu, który
Gary Bez dnaefekcie smaczne i sycące danie, które przemyca w sobie sporo warzyw... Dużym plusem jest też jego " jednogarnkowość" :) Serdecznie polecam! Meksykanin z mozzarellą Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego* 1 duża cebula 1 duża marchew puszka pomidorów krojonych** koncentrat pomidorowy puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej puszka kukurydzy 2 zielone papryki 4 duże ząbki czosnku pieprz cayenne curry cukier sól
Gary Bez dnapóźniej zmniejsz płomień i mieszając od czasu do czasu - gotuj, aż nie będzie czuć grudek ryżu. Gęstość reguluj według własnego uznania dodając gotowaną wodę. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz i posieka ny koper.... Koniec, gotowe! :) * obiecuję, że się poprawię i wyeliminuję sklepową kostkę z moich przepisów! Mój ogórku, mój Zielony! Ogórki składają się w 96 % z wody więc
Gary Bez dnaSkładniki: liście bazylii - z całego pęczka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki świeżych orzechów włoskich łyżka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz świeżo mielony Pesto z orzechów i bazylii - sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera i dopraw według własnego uznania solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj soku z cytryny, miodu
Gary Bez dnacebule jabłko marchew pół papryki (sprzątałam lodówkę) korzeń pietruszki mały seler kawałeczek świeżego imbiru 4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 8 goździków gałązka rozmarynu sól pieprz świeżo mielony pieprz cayenne (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Wszystkie warzywa i owoce pokrój w kawałki (bez obierania!) - im twardsze warzywa - tym mniejsze kawałki. Podgrzej oliwę. Najpierw wrzuć pomidory, żeby puściły
Gary Bez dnacynamonie Składniki: mięso królika w porcjach (ok. 1,2 kg) 4-5 lasek cynamonu 5 goździków 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki oliwy łyżka octu winnego z czerwonego wina świeżo mielony pieprz 2 szklanki owoców aronii 1/2 szklanki soku wiśniowego łyżka miodu szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej Mięso zamarynuj w oliwie, occie, zmielonych goździkach, cynamonie, pieprzu i kardamonie przez
Gary Bez dnagrzybami i pietruszką Składniki: ok 200g grzybów leśnych łyżka masła łyżka czosnku suszonego w płatkach pół dużego pęczka natki pietruszki łyżka octu winnego z czerwonego wina szczypta soli świeżo mielony pieprz makaron żytni razowy - lub inny we wstążkach Sos grzybowy - przygotowanie: Grzyby oczyść i wypłucz pod bieżącą wodą. Włóż do rondla, dodaj masło, szczyptę soli i odrobinę wody. Duś
Gary Bez dnaporcje 400g młodego szpinaku 2 duże buraki 4 łyżki pestek słonecznika 1 papryka żółta 100 g sera feta lub koziego pęczek natki pietruszki szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka miodu łyżka oliwy Pieczone buraki z miodem - sposób przygotowania: Rozgrzej piec do 200°C. Blachę wyłóż folią aluminiową. Buraki obierz ze skóry i opłucz. Pokrój w plastry grubości
Gary Bez dnaZupa krem z pasternaku i gruszek Składniki: na ok 6 porcji 2 litry bulionu warzywnego 1-1,5 kg pasternaku łyżka oleju rzepakowego 0,5 kg kwaskowych gruszek świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku sól do smaku Do podania: natka pietruszki grzanki lub pieczone talarki gruszkowe Zupa krem z pasternaku i gruszek - przygotowanie: Umyj gruszki - usuń gniazda nasienne, jeśli
Gary Bez dnatylko na jeden sposób? W kuchni niewiele jest rzeczy "tylko na jeden sposób" - i chwała jej za to! Zależnie od przeznaczenia pasty - do pieczenia można dodać odrobinę oliwy, świeżo mielony pieprz, rozmaryn, miód, suszoną paprykę, czosnek.... w zasadzie - czego tylko dusza zapragnie! :) Nie ograniczaj się i poszukaj niecodziennych połączeń - zaufaj swojemu nosowi i kubkom smakowym! One świetnie podpowiadają
Gary Bez dnaziemniaków i pora z lubczykiem Składniki: 0,5 litra wywaru rybnego (lub innego, który lubisz) 1 kg ziemniaków 1 duży seler 1 duży por ziele lubczyku szczypta soli świeżo mielony pieprz posiekana natka pietruszki do podania Krem z ziemniaków i pora na wywarze rybnym - przygotowanie: Do wywaru dodaj drobno pokrojone ziemniaki i selera, gotuj do czasu, aż delikatnie zmiękną
Gary Bez dnadammm... Zupa krem z białych szparagów z sokiem z cytryny Składniki: 500 g białych szparagów 2 duże ziemniaki kawałek selera średnia cebula łyżka masła litr bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa sól morska do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do podania Zupa krem ze szparagów - przygotowanie: Szparagi umyj, usuń zdrewniałe części oraz twarde włókna. Do bulionu
Gary Bez dnakoperkowy: Składniki dla 1-2 osób: 4 łyżki jogurtu greckiego pęk posiekanego kopru Żeby odmienić swój sos , dodatkowo możesz dodać: zmiażdżony czosnek mieloną paprykę słodką sok z cytryny pieprz ... w zasadzie... czego dusza zapragnie! Zwyczajnie wymieszaj wszystkie składniki i zjadaj używając pokrojonych w słupki warzyw :) Nie ma nic prostszego! A jakie są Twoje ulubione warzywa do chrupania? Z jakim
Gary Bez dnautracił cennych składników. Temperatura lodówkowa uchroni również cukry zawarte w owocach przed... fermentacją :) Sałatkowy sos truskawkowy z octem balsamicznym Składniki: garść truskawek 2-3 łyżki octu balsamicznego szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżeczka miodu Sos truskawkowy do sałatek - sposób przygotowania: Truskawki dokładnie umyj i oderwij szypułki. Umieść w wysokim naczyniu, dodaj miód, ocet i pieprz. Zmiksuj za pomocą blendera
Gary Bez dna