czerwonej fasoli z puszki 150 g marchewki 100 g kukurydzy konserwowej 100 ml passaty pomidorowej po 1/2 łyżeczki chili, papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano, mielonej kolendry, soli, pieprzu, cukru W pierwszej kolejności należy wyrobić ciasto drożdżowe. Wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, a następnie dodać mąkę, oliwę, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto
Mango Papajajaskinie przetrwania” jakimi stały się nasze domy w ostatnim czasie , więc zielona ożywcza i lekka terrina będzie w punkt składniki na małą keksówkę : 2 kostki twarogu półtłustego, mielonego ( 2 x 200 g ) 1/2 szklanki słodkiej, gęstej śmietany ( ja użyłam takiej do zup 18 % ) 1 płaska, łyżka żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach gorącej wody lub odpowiednik ilościowy agaru
Ogrodnik w podróżyszaszłykami PRZEPIS TUTAJ (klik). Składniki: ok 0,6 kg łopatki wieprzowej 20dkg boczku wędzonego 2 cebule 1 czerwona papryka 1 cukinia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, 2 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku *** Łopatkę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, dodajemy ocet winny, przeciśnięty czosnek, po łyżeczce soli, papryki
Blog z ApetytemPaprykę myjemy, pozbywamy się nasionek, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Ugotowaną kaszę mielimy razem z jajkami, mąką i serem białym blenderem, tak żeby nie rozdrobnić całkiem kaszy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię na średnią moc, wylewamy oliwę, nakładamy placuszki łyżką. 1 placuszek(...)Składniki na sos czosnkowy: 2 małe ząbki czosnku 200 gr jogurtu greckiego 10% (może być też śmietana lub jogurt naturalny) sól i pieprz Jogurt, czosnek, przyprawy wrzucamy do miseczki, mielimy. Wykonanie: Gotowe placuszki przekładamy na talerz, polewamy sosem, podajemy gorące. Smacznego
moj przepis naciąg dalszy… Tym razem zapiekana w cukinii, z porem, pomidorami, papryką i żółtym serem. Przepyszne, zdrowe, pożywne. Czego można chcieć więcej??? *Dla mięsożerców proponuje dodać 250 gr mięsa mielonego, wówczas danie nie będzie wegetariańskie, ale będzie równie smaczne i bardzo pożywne. Przepis idealnie sprawdzi się na imprezach bo nadziewane cukinie są, wbrew pozorom, bardzo podzielne. Z podanego przepisu
moj przepis nasię później okazało skład miała zacny: Płatki owsiane, ziarno słonecznika, nasiona lnu, płatki sojowe, błonnik, pestki dyni, sezam, preparowane ziarno żyta, preparowane ziarno orkiszu, kleiki żytnie słodowane, przyprawa mielona. Na pierwszy rzut oka widać że zdrowy, bez drożdży, bogaty w błonnik … nic tylko piec. W smaku dla mnie bomba, ziarna są mocno wyczuwalne, trzeba więc trochę więcej wysiłku
moj przepis nazamieszać i znów włożyć na 5 min (czyli w sumie piec 10 min). Po tym czasie słonecznik przełożyć do malaksera z ostrzami, dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła, dodać ekstrakt, mielić przez kilkanaście minut do otrzymania gładkiego kremu. Sprawdzić między palcami czy są grudki, jeżeli tak to mielić nadal, jeżeli przełożyć do miski lub zmienić końcówkę malaksera na mieszającą. Cukier, wodę
moj przepis nawody, idealna do słoików na zimę. **Podczas pieczenia, warto przykryć dynię od góry folią aluminiową, aby nam się nie przyrumieniła, bo będzie gorzkawa. ***W przypadku braku blendera najlepiej dynię mielić w maszynce do mielenia mięsa. **** Alternatywny sposób pasteryzacji to: przełożyć puree do słoików, dokładnie zakręcić, umieścić w garnku wypełnionym zimną wodą, wlaną do wysokości 3/4 słoików, gotować na małym ogniu
moj przepis nałyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego) Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany
moj przepis naśrednie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około 600 gr farszu (czyli będzie nakładać około 60 gr farszu na każdą bułeczkę) Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na średnim ogniu na złoto. Pieczarki
moj przepis naBrzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 120 gr miękkiego masła 6 łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki uda wam się zdobyć) 3 jajka (koniecznie w temp. pokojowej
moj przepis najajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy zlać. Do garnka wsypać ciecierzycę, zalać zimną wodą
moj przepis natruskaweczkami i sosem jagodowym. Deser jest pyszniutki, delikatniutki, nie zawiera spodu ciasteczkowego, przez co jest jeszcze lżejszy. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na tortownice 18-20 cm: 500 gr sera mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka ale dobrej jakości) 300 gr śmietana 30 % schłodzona 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego
moj przepis na