część mięsa wykorzystaliśmy jako wędlinę do chleba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html), pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjemarchewki 1 papryka czerwona 1 garść jarmużu olej sól chili 100 ml sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego 70ml miodu płynnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego sezam do podania olej sezamowy Jak zrobić makaron ryżowy z warzywami: Zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw cebulę kroimy drobna kosteczkę, marchewkę i paprykę w zapałkę. Jarmuż siekamy niezbyt drobno. Teraz
Dorota Smakujebędą smaczniejsze, a my będziemy miały więcej czasu dla siebie Składniki 6 sztuk płatów śledziowych solonych 10 sztuk śliwki kalifornijskiej 1 limona 20g orzechów włoskich 2 szalotki pieprz kolorowy mielony olej Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez noc w lodówce. Po wymoczeniu, odsączamy i kroimy płaty w paski o szerokości 1-2cm. Szalotkę obieramy
Tajemnice Smakusłono. Tym razem kasza jaglana będzie bohaterką w słodkim słoiku śniadaniowym. Przygotowanie kaszy 250g suchej kaszy jaglanej 500ml wody 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Kaszę wysypujemy na gęste sito, dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przelewamy obficie wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, żeby ociekła z wody. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy
Tajemnice SmakuDodatek musu z kiwi dodał przyjemnej rześkości i idealnie przełamał słodki smak budyniu. Składniki Kasza jaglana 250g suchej kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 350 ml wody Budyń 6-8 łyżek syropu z agawy sok z 1/2 limonki 1 sztuka mango 6 łyżek jogurtu naturalnego
Tajemnice Smakuciasteczek (np. oreo) – 2 ciasteczka odkładamy do dekoracji 40 g masła MASA SEROWA 80 g cukru pudru 100 g jeżyn 200 ml jogurtu naturalnego 250 g sera śmietankowego mielonego 250 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki gorącej wody DEKORACJA 250 ml śmietanki 36 % 50 g cukru pudru sok z 1/2 limony garść jeżyn 2 ciasteczka Wykonanie
Tajemnice Smakujako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę oraz przy awitaminozie. Roślina kosmetyczna, używana przy produkcji niektórych kosmetyków.* Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy i … nie rozmrażamy! Zamrożone owoce żurawiny mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy np. w thermomix. Takie rozdrobnienie owoców żurawiny korzystnie wpływa na macerację, kolor i smak nalewki. Składniki I ETAP 1 kg borówek brusznicy(...)alkoholu 70% II ETAP 300 ml wody 300 ml cukru Wykonanie I ETAP Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i przemrażamy przez minimum dobę. Zamrożoną żurawinę mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do gąsiorka, zalewamy alkoholem 70% i szczelnie zamykamy. Gąsior odstawiamy w nasłonecznione miejsce na miesiąc, pamiętając o tym, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć zawartość naczynia. II ETAP
Tajemnice Smakuczarnego sezamu Zaczyn 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 30g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30g mleka w proszku Hamburgery wołowe 1 kg mielonej wołowiny 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia Ponadto 9 plastrów żółtego sera ogórki kiszone
Tajemnice Smakujest już taki kolorowy… na szczęście jest bardzo smaczny. Składniki 500 g kalafiora 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 3 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka pestek dyni Wykonanie Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Tajemnice Smakupoznamy ciekawe połączenia smakowe. Składniki 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 l wody 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 ziaren pieprzu 1 liść limonki kafir 2 – 3 plastry korzenia imbiru Wykonanie Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C dodajemy
Tajemnice Smakuwedług własnych preferencji smakowych. Składniki 2 kg pomidorów 500 g śliwek węgierek 200 g czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 100 g cukru brązowego (dark muskovado) 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu Worcester 1 łyżka wędzonej suszonej papryki 2 łyżki musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć
Tajemnice Smakuugotowane lub upieczone 1/2 ananasa, dojrzałego i soczystego 100 g sera feta 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balasmicznego (aceto balsamico) 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz kolorowy, grubo mielony lub utłuczony w moździerzu świeża kolendra garść orzechów włoskich Wykonanie Ugotowane lub upieczone buraczki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Miód mieszamy z octem balasamicznym i zalewamy plastry
Tajemnice Smakukoktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy). Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, pomidorki w ćwiartki, suszone śliwki
Tajemnice Smakuzimnej wody, plus więcej w razie potrzeby 1/2 łyżeczki soli JABŁKA 4 – 6 jabłek starta skórka z 1 cytryny soku z 1 cytryny 30 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Wykonanie KARMEL W rondlu podgrzewamy na średnim ogniu 250 g cukru, nie mieszamy. Kiedy cukier zacznie się topić obracamy rondelek delikatnie, aż cukier się rozpuści i zacznie
Tajemnice Smaku