białej) papryka czerwona łyżka masła 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki chilli (ilość według uznania) szczypta słodkiej suszonej papryki szczypta kurkumy pęczek natki pietruszki sok wyciśnięty z cytryny grubo mielony pieprz sól morska do smaku Pasta fasolowa - sposób przygotowania: Paprykę umyj, pokrój w dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Tu UWAGA - żeby najlepiej rozwinąć aromat, początkowo nie używaj
Gary Bez dnatarta serowa ze śliwkami Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem Składniki: 3 garści dojrzałych śliwek (ja użyłam węgierek) 1 świeża ostra papryczka 2 cm korzenia imbiru szczypta mielonego cynamonu pół szklanki wody łyżka octu ryżowego lub jabłkowego Sos śliwkowy - sposób przygotowania: Śliwki umyj, powyjmuj z nich pestki i przełóż do garnka. Dodaj wodę i cynamon, a następnie zagotuj
Gary Bez dnafigi 100g koziego sera (ja użyłam twarogowego) 2-3 garści pestek dyni kilka gałązek świeżych ziół np. natki pietruszki lub kopru 2 łyżki oliwy szczypta soli pieprz czarny świeżo mielony Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię wyszoruj, wydrąż i odkrawaj podłużne kawałki o grubości około
Gary Bez dnarosołu (przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj , przepis na rosół znajdziesz tutaj ) szklanka mleka 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka startego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu sól do smaku (zależy szczególnie od tego, jak słony jest bulion) 100g surowego wędzonego boczku w cienkich plasterkach Oliwa pietruszkowa listki z pęczka natki pietruszki 1/4 szklanki
Gary Bez dnanaciowego, pół strączka papryczki chilli, małą czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, puszkę pomidorów pelati, pół puszki kukurydzy, 1,5l bulionu, 1,5 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz, słodką paprykę, mieloną kolendrę, natkę pietruszki, 2 tortille pełnoziarniste. 1. Warzywa umyj, papryki i seler pokrój w kostkę, a papryczkę chilli, czosnek i cebulę posiekaj. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby
Z notatnika dietetykaimbiru, gdyż może on nasilać działanie leków. O kurkumie możecie przeczytać tutaj . Sok marchwiowy z imbirem i kurkumą - przepis Do przygotowania soku będziesz potrzebować: 8 marchewek, kawałka imbiru, mieloną kurkumę. Marchew i imbir wyciśnij w wyciskarce wolnooborotwej. Na koniec dodaj do smaku odrobinę kurkumy i wypij. Nie przesadź z ilością przypraw - są one bardzo intensywne w smaku. Najlepiej zacząć
Z notatnika dietetykaużycia nieodpowiednich surowców w procesie produkcji czy stosowania nieprawidłowych praktyk produkcyjnych. Do żywności nieprzetworzonej, czyli takiej, która nie została poddana żadnej obróbce (nie zalicza się tutaj porcjowania i mielenia mięsa, obierania, rozdrabniania, krojenia, czyszczenia, mrożenia, mielenia, łuskania i pakowania) nie mogą być dodawane żadne substancje dodatkowe poza wyjątkami wymienionymi we wspomnianym wyżej rozporządzeniu. Podział substancji dodatkowych Rozporządzenie dzieli substancje
Z notatnika dietetykabulionu będziesz potrzebować: 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera, 2 pory, 2 cebule, 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz mielony do smaku. 1. Cebule obierz, przekrój na pół i opal nad palnikiem - dzięki temu rosół będzie miał piękną, złotą barwę i nabierze głębszego aromatu. 2. Resztę warzyw umyj, obierz
Z notatnika dietetykaoraz cynku. Halloweenowa zupa dyniowa - przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 1kg dyni, 2 ziemniaki, 4 jabłka, 2 szalotki, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, ząbek czosnku, łyżeczkę mielonej kolendry, łyżeczkę startego imbiru, 300ml bulionu warzywnego, puszkę mleczka kokosowego, sól i pieprz do smaku. 1. Posiekaj szalotki i czosnek. Czosnek warto posiekać kilka minut przed podsmażeniem na oleju
Z notatnika dietetykabyć przechowywana w zamykanych odpakowaniach, np. torebkach lub buteleczkach. Kurkuma w kuchni Jak już pisałam kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw Dalekiego Wschodu - wchodzi np. w skład curry. Mielona kurkuma jest doskonałym dodatkiem wykorzystywanym przede wszystkim do potraw duszonych, zup oraz ryżu. Ja od siebie polecam Wam pyszną owsiankę z kurkumą oraz sok marchwiowy z imbirem i kurkumą
Z notatnika dietetykaniestety nie miałem czasu na prowadzenie bloga. Niedługo dowiecie się więcej, a tymczasem przejdźmy do przepisu! :D Tym razem zaprezentuję Wam tartę na mocno kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów, aromatycznego curdu limonkowego oraz puszystej i delikatnej bezy szwajcarskiej... Pycha! Tarta limonkowa z bezą szwajcarską -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikhansi-theme-font:minor-latin;} 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 40 dag parzonego wędzonego boczku 20 dag cienkiej kiełbasy sól, pieprz mielony, maggi 1 op. makaronu łazanki olej Kapustę białą kroimy w niezbyt dużą kostkę.Kapustę kiszoną odciskamy drobno kroimy. Obie kapusty gotujemy oddzielnie.Białą w osolonej wodzie. Boczek kroimy
Co w garnkach piszczyfarszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g chudego wędzonego boczku sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek - do smaku olej do smażenia Składniki ciasta na pierogi: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl. gorącej wody (wrzątek
Codziennik Kuchennycukinia 200 g -olej rzepakowy 10 g -przecier pomidorowy własny 500 ml lub 2 puszki pomidorów bez skórki -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek
Kulinarne przemysleniajego zapachu. Można je również obtoczyć w cieście ryżowym i dopiero usmażyć, ja zrobiłam podstawową wersję. Zapraszam :) Składniki: Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm ) 400 g mięsa mielonego z szynki 1 słoik pędów bambusa około 200 g makaronu ryżowego 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake) 1 łyżka sosu sojowego chili, pieprz i sól do smaku
Sama słodycz i szczypta chili