ziarenka ziela angielskiego łyżeczka ziół prowansalskich Kilka ząbków czosnku (opcjonalnie) Marynata: 3 łyżeczki łagodnej musztardy 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki oleju (użyłem słonecznikowego) łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Jak zrobić soczysty boczek pieczony? Wszystkie składniki wywaru umieszczamy w patelni i mieszamy. Najprościej przygotowywać w patelni, bo boczek zazwyczaj jest podłużny, więc będzie
Kuchnia ŁukaszaŚLEDZIE PO CYGAŃSKU - 10 filetów śledzi (około 1 kg śledzi) - 4 średnie czerwone cebule, - garść rodzynek - garść suszonej żurawiny - słoiczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy - sól, pieprz świeżo mielony - ocet Śledzie namocz w wodzie, musisz je dobrze wypłukać z solanki, ja moczę śledzie w wodzie pół godziny, wylewam wodę, zalewam zimną wodą ponownie i pozostawiam na około godzinę. Zawsze
SMYKWKUCHNIżeliwa) - opakowanie grochu łuskanego 500 g - 500 g kapusty kiszonej - 2 średnie cebule - olej rzepakowy (jeśli na wigilijny stół, jeśli nie to smalec lub tłuszcz gęsi) - sól, pieprz świeżo mielony Groch namaczamy na noc. Namoczony groch gotujemy do miękkości, u mnie ponad godzina. To bardzo ważne groch musi być kremowy rozpadać się w palcach. Są dwie szkoły robienia kapusty
SMYKWKUCHNICałość dopełniona polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w ustach! Jest zdecydowanie ciasto z efektem wow. Idealne na święta i różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g mielonego maku 150g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej pół łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 400g mrożonych wiśni – bez pestek pół
Blog z Apetytemparę dni temu, robię też pojutrze. Składniki: 1 duży bakłażan 1 większa cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody garść rodzynek pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki duża szczypta cynamonu 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku sol pieprz olej rzepakowy Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy
KardamonovySkładniki: buraki gotowane 1 kg, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, jabłko 1 sztuka, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka Na pole indukcji kładziemy 1 arkusz ręcznika papierowego, stawiamy garnek i włączamy indukcję. Dodać do garnka smalec, stopić, wsypać pokrojoną cebulę, jabłko, wsypać cukier i podsmażyć
W Mojej Kuchni Lubięszybko. A przed Świętami to nieoceniona zaleta :* Składniki : 50 g kakao 120 ml gorącej wody 220 g brązowego cukru (lub zwykłego) 120 ml oleju 2 duże jajka duża szczypta mielonej wanilii 190 g mąki 3/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego Na polewę: rozpuszczona w łaźni wodnej - czekolada
Proste Potrawymamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy
Kuchnia MagdaLenymamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy
Kuchnia MagdaLenypłatów solonych śledzi 1 cebula 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy sarepskiej (lub innej) 2 łyżki majonezu (u mnie Kętrzyński) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry świeżo mielony pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, przez m.in. 30 minut (wszystko zależy jak bardzo są zasolone). Następnie osuszyć i pokroić każdy płat na 4-5 kawałków. Cebulę
Pasja Smakujajka 100 g cukru pudru 100 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao opcjonalnie 1 łyżka przyprawy do piernika i pół łyżeczki mielonego cynamonu około 40 g czekolady - gorzkiej lub deserowej, startej na tarce o drobnych oczkach dodatkowo cukier puder lub kakao do posypania ściereczki Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni
Cztery Fajeryminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki wystarczające np. do wypieku jednego zwijanego makowca: 200g mielonego maku 250ml mleka 120g płynnego miodu 100g posiekanych, prażonych orzechów włoskich 50g rodzynek 50g prażonych płatków migdałów 100g odsączonej z syropu skórki pomarańczowej 70g masła Dodatkowo: Ok 60ml rumu
Kuchnia w czekoladzietego dodajemy suszony tymianek oraz pół łyżeczki siekanego rozmarynu. Mieszamy. Kurczaka skrapiamy z wierzchu odrobiną oleju i rękami, nacieramy go dokładnie mieszanką pomarańczowo-ziołową. Na koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania. Ziemniaki myjemy porządnie, nie obieramy. Przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy
Smaczna Strona