Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 500g mielonego maku 3 białka jaj szczypta soli 4 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 5 łyżek miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego 150g orzechów laskowych 150g rodzynek 150g płatków migdałowych 50g kandyzowanej skórki
Blog z Apetytempapryka do smaku sos pomidorowy z bazylią świeża bazylia do dekoracji Filety delikatnie rozklepujemy , na niezbyt cienkie kotlety. Powinny mieć grubość przynajmniej 0,5 cm . Doprawiamy solą , granulowanym czosnkiem , mieloną ostrą papryką . Każdy kotlet smarujemy grubo zielonym pesto i układamy na nim pokrojoną mozzarellę , razem z suszonymi pomidorami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrapiamy sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku
Ogrodnik w podróżyZapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne do naszych łazanek, tyle że zamiast makaronu jest ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty
Niedzielny kucharzkawy dobrej jakości 1/2 laski wanilii 40 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 250 ml spirytusu 95 % 500 ml wody 200 ml świeżego mleka Sposób wykonania : Z mieloną kawę i wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki wsyp do czystego większego słoja, zalej spirytusem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć lekko słojem
Przepisy i porady kulinarneszerokości. Do formy 20x15 cm w której się będą piekły wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojone bataty, wsypać zioła prowansalskie, sól czosnkową, wlać sok z połowy cytryny, paprykę ostrą mieloną. Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty
W Mojej Kuchni Lubięintensywny w kolorze. Idealny do picia, jak i do uszek . Jeśli chcecie, aby barszcz nie zmieniał koloru, we wszystkich fazach produkcji używamy tylko pieprzu w ziarnach (nie dodajemy pieprzu mielonego). Pamiętajcie, że zakwas trzeba zrobić przynajmniej tydzień wcześniej. Składniki na bulion warzywny: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście
Smak mojego domugrochu (u mnie połówki zielonego- jakiś taki bio kiedyś kupiłam i się doczekał) 2-3 ziemniaki 2-3 marchewki 1-2 korzenie pietruszki pół selera czubata łyżeczka majeranku łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka lubczyku około 6-8 kulek ziela angielskiego (ucieram je w moździerzu) 3-4 liście laurowe łyżka soli (płaska, używam różowej himalajskiej, a ona jakby ciut mniej słona
greenscarfcały asortyment (ważny do końca roku). Szukajcie przydatnych prezentów pod choinkę!!! Składniki: (śr: 18 cm) -300g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki owsianej (mielonych płatków owsianych) -250g pokrojonych na mniejsze kawałki bakalii (u nas suszone morele, żurawina i śliwki) -7g suchych drożdży -350ml napoju roślinnego (u nas sojowe
Candy Pandasmajerankiem, podana np. z pieczonymi ziemniakami to pyszna propozycja na obiad na co dzień i na Święta. Składniki: 500-550 g polędwicy wieprzowej, szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu, łyżeczka majeranku, łyżka oleju, łyżka masła, cebula. Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oleju oraz maśle przez 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polędwicę
Lena Gotujełyżeczka ostrej musztardy - 1 łyżeczka przecieru pomidorowego - 2 łyżki ketchupu - 1 łyżeczka srirachy (lub innego ostrego mazidła) - chlust sosu sojowego - chlust syropu klonowego (lub miodu) - chlust sosu Worcestershire - szczypta mielonego kminku - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku - sól, pieprz - dodałam posiekane jalapeño i mini-korniszony #stek #tostyfrancuskie #awokado #steak #frenchtoast #przepis #brunch #bbqsauce
Cytryna&Co.boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona Wsyp do rondla suchą fasolę, zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom) i odstaw na 8-12 h lub najlepiej na noc. Po tym czasie odlej wodę. Wlej świeżej
Kulinarny S.O.S.boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona Wsyp do rondla suchą fasolę, zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom) i odstaw na 8-12 h lub najlepiej na noc. Po tym czasie odlej wodę. Wlej świeżej
Kulinarne S.O.S.language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł ten czas, by trochę poeksperymentować. Składniki: 1 kapusta (u nas cool wrap) 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 200 g sera gouda 3 cebule 1 łyżka masła ghee 150 g ryżu basmati 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól
R'n'G Kitchenłyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól świeżo mielony czarny pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub własnego. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Buraki ścieramy na małych
My Chcemy Jeśćmozzarellę i znów wszystko wymieszać. Składniki na sos beszamelowy 2 łyżki mąki Basia Wrocławska Około 0,5 litra mleka 50 g masła gałka muszkatołowa do smaku sól i biały mielony pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę. Przy pomocy rózgi kuchennej, wszystko wymieszać. Dodać mleko i przyprawy. Ciągle mieszając, doprowadzić do powstania kremowego
W garach u Gosi