mielone - 47549 przepisów (strona:1258/3170)

Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 70

czarnego sezamu Zaczyn 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 30g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30g mleka w proszku Hamburgery wołowe 1 kg mielonej wołowiny 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia Ponadto 9 plastrów żółtego sera ogórki kiszone

Tajemnice Smaku
Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem 75

jest już taki kolorowy… na szczęście jest bardzo smaczny. Składniki 500 g kalafiora 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 3 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka pestek dyni Wykonanie Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki w wersji azjatyckiej 79

poznamy ciekawe połączenia smakowe. Składniki 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 l wody 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 ziaren pieprzu 1 liść limonki kafir 2 – 3 plastry korzenia imbiru Wykonanie Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C dodajemy

Tajemnice Smaku
Sos pomidorowy ze śliwkami 95

według własnych preferencji smakowych. Składniki 2 kg pomidorów 500 g śliwek węgierek 200 g czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 100 g cukru brązowego (dark muskovado) 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu Worcester 1 łyżka wędzonej suszonej papryki 2 łyżki musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć

Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami 80

ugotowane lub upieczone 1/2 ananasa, dojrzałego i soczystego 100 g sera feta 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balasmicznego (aceto balsamico) 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz kolorowy, grubo mielony lub utłuczony w moździerzu świeża kolendra garść orzechów włoskich Wykonanie Ugotowane lub upieczone buraczki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Miód mieszamy z octem balasamicznym i zalewamy plastry

Tajemnice Smaku
Pieczona dynia hokkaido faszerowana kuskusem z warzywami 73

koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus 1/2 – 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól Wykonanie Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy). Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, pomidorki w ćwiartki, suszone śliwki

Tajemnice Smaku
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 75

zimnej wody, plus więcej w razie potrzeby 1/2 łyżeczki soli JABŁKA 4 – 6 jabłek starta skórka z 1 cytryny soku z 1 cytryny 30 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu   Wykonanie KARMEL W rondlu podgrzewamy na średnim ogniu 250 g cukru, nie mieszamy. Kiedy cukier zacznie się topić obracamy rondelek delikatnie, aż cukier się rozpuści i zacznie

Tajemnice Smaku
Zielony hummus – ciecierzyca, awokado, pietruszka 78

puszka ciecierzycy lub około 250 g ugotowanej ciecierzycy  ( aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy zostawiamy) 1 duże awokado 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) sok z 1/2 limony sól, pieprz 1 – 2 szczypty chili 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ skrapiamy sokiem z limony

Tajemnice Smaku
Szpinakowe babeczki bezglutenowe z boczkiem i pomidorkami 72

liści szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g wędzonego boczku 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub kamienia winnego 50 g mąki kokosowej świeżo mielona gałka muszkatołowa, ilość wg upodobań sól, pieprz 12 sztuk  pomidorków koktajlowych tłuszcz do smarowania foremek lub papierowe papilotki Wykonanie Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na wolnym ogniu

Tajemnice Smaku
Truskawki w cynamonowych koszyczkach z filo z mascarpone i ricottą, szybki i pyszny deser 100

Jeżeli używamy filo mrożone, nie zamrażajmy go ponownie . Składniki na 12 sztuk KOSZYCZKI 300 g ciasta filo (1 opakowanie) 60 – 80 g stopionego masła 20 g cukru pudru mielony cynamon truskawki lub inne owoce, tyle ile lubimy i ile zmieści się w koszyczkach KREM 300 g  ricotta 300 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka

Tajemnice Smaku
Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone podany z jeżynowym kisielem 73

POMARAŃCZY 500 g purée z pieczonej dyni* ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być inna) 2 duże pomarańcze 5 g świeżego tartego imbiru 50 g cukru szczypta mielonego cynamonu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarna z 1/2 laski wanilii 10 g żelatyny 250 g mascarpone JEŻYNOWY KISIEL 200 g jeżyn (świeżych lub mrożonych) 150 ml soku z pomarańczy

Tajemnice Smaku
Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 85

łyżeczki cukru 50 ml letniej wody CIASTO zaczyn 550 g mąki 80 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku 1/2  łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 300 g purée z dyni* 50 g roztopionego masła 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania rogalików NADZIENIE 50 g masła 50 g miodu

Tajemnice Smaku
Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo – cieciorkowo 80

kiszone cytryny ) lub sok z cytryny (do smaku) oliwa do smażenia 2 cebule, pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 – 2 łyżeczki harissy 2 łyżki miodu sól pieprz garść natki pietruszki lub kolendry Wykonanie Do garnka wlewamy 2 – 3 łyżki oliwy. Smażymy

Tajemnice Smaku
Bakłażanowe curry i ryż z kalafiora 137

gorczycy 2 łyżeczki garam masala 2 puszki pomidorów 100ml jogurtu naturalnego sól i pieprz Ryż z kalafiora 300g kalafiora  1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 szklanki wody sól do smaku Do podania: jogurt naturalny pieprz posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażana i cebulę pokrój w kostkę - podsmażaj warzywa na oleju

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PROSTE OPONKI SEROWE 145

Pyszne oponki serowe.Chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku.Przepis pochodzi ze strony Joli.Link tutaj  KLIK Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI 250g mielonego sera białego 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki cukru 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 18% smalec lub olej do smażenia cukier puder do posypania WYKONANIE Wszystkie

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania