gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w odlanym zimnym soku i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam i chwile gotuję. Odstawiam do przestygnięcia. Masa serowa: Ser mielę dwa razy. Do sera dodaję jajko, budyń, skórkę pomarańczową, puder, śmietanę i mieszam mikserem do połączenia się składników. Masa makowa: Mak zalewam mlekiem i gotuję na wolnym ogniu(...)minut. Po tym czasie przelewam na sito i odcedzam. Mak mielę dwa razy maszynką. Masło przekładam na patelnię rozpuszczam, dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy posiekane, miód, cukier i podgrzewam. Na końcu dodaję mak i żółtko. Jak masa ostygnie dodaję ubitą pianę z trzech białek i mieszam. Na spód kruchy zimny wykładam masę makową, na nią połowę masy serowej, frużelinę
wesoła kuchniaprostszego. Wystarczy zmiksować składniki. Taka szklaneczka koktajlu syci na długo. szklanka mleka migdałowego lub sojowego garść płatków owsianych 1 łyżka mielonych orzechów 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka przyprawy do piernika banan
AZgotuj!cebuli, pokrojonej na kawałki 400 g dyni piżmowej, obranej i bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 gałki muszkatołowej, mielonej 1/2 łyżeczki tymianku 70 g jogurtu greckiego 2 jajka 50 g sera dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara Ciasto Składniki na ciasto zagniatamy. Masą wykładamy formę do tarty – spód
Kucharzycagłodnych osób : 2 golonki tylne, średniej wielkości ( około 1 kg każda) marynata: 2 szklanki Coca-Coli 1/2 szklanki burbona ( może być whisky, ale można też pominąć ) 2 łyżki ostrej, mielonej wędzonej papryki 2 łyżki brązowego cukru 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżeczka, płaska cynamonu 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki sosu Worcester 3 płaskie łyżeczki
Ogrodnik w podróżygłówki czosnku 2 szklanki ,suszonej papryki, Gochugaru ( dostępne na alle…drogo ) 2 łyżki soli himalajskiej lub kamiennej , byle grubej 3 łyżki brązowego cukru 1/2 mąki ryżowej , drobno mielonej 1/2 szklanki , sosu rybnego 3 szklanki wody W garnku mieszamy mąkę ryżową z wodą i doprowadzamy do wrzenia , ciągle mieszając . Do czasu , aż utworzy się gęsty kleik . Rzodkiew , marchew ścieramy
Ogrodnik w podróżymiałam ale ok 40-50 dkg 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy : Majeranek papryka słodka papryka ostra papryka wędzona sól, pieprz kminek mielony Fasolę zalewamy wodą, moczymy najlepiej całą noc. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę, przesmazamy, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy się zeszkli dodajemy przyprawy i czosnek przecisniety przez
Pelusiowa Kuchniacebulą. Sernik na zimno z pomarańczami Najprostszy deser świata? Smakuje pomarańczami i jest pyszny. Składniki: 1,5 białej czekolady (ok 150 g) opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) 2 łyżki oleju z dynii 2 czubate łyżki miodu skórka z całej pomarańczy kilka kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki wódki
Ugotowane pozamiatanecebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 dużego korzenia selera 1 papryka czerwona natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki majeranku pieprz naturalny do smaku Jak zrobić gulasz z ciecierzycą? Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć
Kuchcik gotujeMorlińskiej z piersi kurczaka 40 dag świeżych pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta chili do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą
Wanilia i Kardamonkawałek pora 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 szklanki domowego bulionu lub rosołu ½ szklanki pomidorowej passaty 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Szczypta suszonego tymianku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cienką kiełbasę pokroić na grubsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Obraną marchewkę i wydrążoną z nasion paprykę
Wanilia i Kardamonśredniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka listków majeranku Baziółka (nie więcej niż 2 łyżki) kilka listków oregano Baziółka (nie więcej niż 1,5 łyżki) świeżo mielony czarny pieprz i sól 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie około 200 ml domowego soku z kiszonych buraków (często jak go dodaję pomijam dodatek cytryny, tak zrobiłam dzisiaj) Dodatkowo
Słodkie okruszkiPolecam. Składniki: 6 śledzi a’la matjas (solonych) 3 jajka 1 puszka mieszanki groszku, kukurydzy i papryki około 2 łyżek majonezu 0,5 małej cebuli sól i świeżo mielony pieprz do smaku opcjonalnie: por, drobno posiekana biała część (0,5-1 cm, w zależności od grubości) Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy
Słodkie okruszkimąki pszennej 170 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego delikatnego w smaku (słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy) 150 g cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, cynamonu i imbiru, jeżeli czegoś nie lubić to poprostu pomiń około w sumie 500 g dyni i jabłek, może to być 250 g dyni i 250 g jabłek
greenscarfSkładniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 500g mielonego maku 3 białka jaj szczypta soli 4 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 5 łyżek miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego 150g orzechów laskowych 150g rodzynek 150g płatków migdałowych 50g kandyzowanej skórki
Blog z Apetytem