oleju – ja używam po prostu zalewy z pomidorów suszonych Przyprawy: ok. 1 łyżeczki oregano, ok. 1,5 łyżeczki suszonej bazylii, pieprz ziołowy, sól himalajska, słodka papryka i kminek mielony. Oczywiście, możecie dodać również inne swoje ulubione przyprawy, a słodka papryka i kminek są tutaj opcjonalne Będziecie również potrzebować blendera lub innego urządzenia do miksowania. Jak widzicie, nic się tutaj
Okiem Blondynki by McBlondipełni podobną rolę, jak rosół dla zdrowotności dla typowego Polaka. Składniki : 3 marchewki pietruszka kawałek selera ok. 15 cm pora ok. 3 cm świeżego imbiru 100 boczniaków pół łyżeczki mielonej kozieradki czubata łyżka suszonego majeranku sól pieprz olej do smażenia ewentualnie: suszone chili Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir obrać i pokroić w zapałkę
Weekendy w domu i ogrodzienapoju kakaowego FITQUICK COCOA ZERO (SFD) 20 g odżywki białkowej, u mnie smak czekoladowych ciasteczek (SFD) 20 g syropu klonowego 30 g masła orzechowego 70 g mleka szczypta wanilii mielonej Przygotowanie: Wszystkie składniki poszczególnych części zmiksuj na możliwie najgładszą konsystencję. Przekładaj warstwami do wybranych naczynek. Możesz udekorować owocami. → Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje. → Gramatura
Zdrowie na języku :Pczęść mięsa wykorzystaliśmy jako wędlinę do chleba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html), pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu
Waniliowe Improwizacjemarchewki 1 papryka czerwona 1 garść jarmużu olej sól chili 100 ml sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego 70ml miodu płynnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego sezam do podania olej sezamowy Jak zrobić makaron ryżowy z warzywami: Zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw cebulę kroimy drobna kosteczkę, marchewkę i paprykę w zapałkę. Jarmuż siekamy niezbyt drobno. Teraz
Dorota Smakujebędą smaczniejsze, a my będziemy miały więcej czasu dla siebie Składniki 6 sztuk płatów śledziowych solonych 10 sztuk śliwki kalifornijskiej 1 limona 20g orzechów włoskich 2 szalotki pieprz kolorowy mielony olej Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez noc w lodówce. Po wymoczeniu, odsączamy i kroimy płaty w paski o szerokości 1-2cm. Szalotkę obieramy
Tajemnice Smakusłono. Tym razem kasza jaglana będzie bohaterką w słodkim słoiku śniadaniowym. Przygotowanie kaszy 250g suchej kaszy jaglanej 500ml wody 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Kaszę wysypujemy na gęste sito, dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przelewamy obficie wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, żeby ociekła z wody. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy
Tajemnice SmakuDodatek musu z kiwi dodał przyjemnej rześkości i idealnie przełamał słodki smak budyniu. Składniki Kasza jaglana 250g suchej kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 350 ml wody Budyń 6-8 łyżek syropu z agawy sok z 1/2 limonki 1 sztuka mango 6 łyżek jogurtu naturalnego
Tajemnice Smakuciasteczek (np. oreo) – 2 ciasteczka odkładamy do dekoracji 40 g masła MASA SEROWA 80 g cukru pudru 100 g jeżyn 200 ml jogurtu naturalnego 250 g sera śmietankowego mielonego 250 g serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki gorącej wody DEKORACJA 250 ml śmietanki 36 % 50 g cukru pudru sok z 1/2 limony garść jeżyn 2 ciasteczka Wykonanie
Tajemnice Smakujako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę oraz przy awitaminozie. Roślina kosmetyczna, używana przy produkcji niektórych kosmetyków.* Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy i … nie rozmrażamy! Zamrożone owoce żurawiny mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy np. w thermomix. Takie rozdrobnienie owoców żurawiny korzystnie wpływa na macerację, kolor i smak nalewki. Składniki I ETAP 1 kg borówek brusznicy(...)alkoholu 70% II ETAP 300 ml wody 300 ml cukru Wykonanie I ETAP Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i przemrażamy przez minimum dobę. Zamrożoną żurawinę mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy do gąsiorka, zalewamy alkoholem 70% i szczelnie zamykamy. Gąsior odstawiamy w nasłonecznione miejsce na miesiąc, pamiętając o tym, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć zawartość naczynia. II ETAP
Tajemnice Smakuczarnego sezamu Zaczyn 20g mąki 1 i 1/2 łyżeczki cukru 30g świeżych drożdży 30g roztopionego i ostudzonego masła 160ml wody 30g mleka w proszku Hamburgery wołowe 1 kg mielonej wołowiny 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka sosu teryaki 1 cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia Ponadto 9 plastrów żółtego sera ogórki kiszone
Tajemnice Smakujest już taki kolorowy… na szczęście jest bardzo smaczny. Składniki 500 g kalafiora 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 3 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka pestek dyni Wykonanie Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Tajemnice Smakupoznamy ciekawe połączenia smakowe. Składniki 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 l wody 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 ziaren pieprzu 1 liść limonki kafir 2 – 3 plastry korzenia imbiru Wykonanie Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C dodajemy
Tajemnice Smakuwedług własnych preferencji smakowych. Składniki 2 kg pomidorów 500 g śliwek węgierek 200 g czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 100 g cukru brązowego (dark muskovado) 1 łyżeczka suszonego mielonego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu Worcester 1 łyżka wędzonej suszonej papryki 2 łyżki musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć
Tajemnice Smaku