łyżki kaszy manny 1 łyżka tartej bułki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak należy sparzyć i odstawić na pół godziny, a następnie odcedzić i dwukrotnie zmielić (możecie też użyć mielonego maku sypkiego, który zalewa się gorącym mlekiem). Żółtka ubijam z cukrem, następnie dodaję mak, proszek do pieczenia, kaszę i tartą bułkę. Wszystkie składniki mieszam mikserem. Białka ubijam i mieszam
Słodki sentymentzagniatam z nich ciasto, następnie formuję kulkę, którą wkładam do lodówki. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek (4 niewielkie) 2 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mielonych orzechów Jabłka obieram, kroję na połówki lub ćwiartki, wydrążam środki i kroję w cienkie plasterki. Do jabłek dodaję cukier, mieszam delikatnie i odstawiam w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkowuję tworząc koło
Słodki sentymentżeby było smacznie. Poniżej podaję przepis na 15 sporych, długich na około 10 cm rogali Składniki na farsz: 2,5 szklanki białego maku ¼ szklanki siekanych orzechów 1 szklanka mielonych migdałów 60 g masła ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka 120 g biszkoptów Rodzynki ½ łyżeczki esencji migdałowej 1 garść skórki pomarańczowej Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Mak należy
Słodki sentymentrosyjski. Pachnący cynamonem, imbirem, miodem i pomarańczą. Od siebie dodałam powidła i grubą warstwę czekolady. Jest moc Składniki: 1 szklanka miodu 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki imbiru 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki sodki 200 g masła ½ szklanki brązowego cukru 3 jajka 1 łyżka rumu 3 kropelki olejku migdałowego 1 szczypta soli Skórka starta z pomarańczy i cytryny
Słodki sentymentmieszam i odstawiam do przestygnięcia. Składniki na warstwę orzechową: 400 g masła 200 ml mleka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku 4 szklanki mielonych orzechów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy umieszczam w garnku i rozpuszczam. Odstawiam na około 15 minut do przestygnięcia. Następnie dodaję mleko
Słodki sentymentsłodkie. Świetne połączenie smaków, które koniecznie trzeba wypróbować Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 200 g masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g czerwonych owoców (wiśnie, porzeczka, truskawki w dowolnej proporcji) 1 szklanka cukru 2 szklanki wiórków kokosowych
Słodki sentymentziół prowansalskich Kotleciki rybne: Kaszę gotuję w 170 ml wody i studzę. Z filetu odcinam skórę, usuwam ości jeżeli takie są. Małe ości mogą zostać bo mięso będziemy mielić. Dla pewności zmieliłam dwa razy. Razem z rybą mielę cebulę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym, studzę. Por dodaję do ryby, wbijam jajko, dodaję kaszę, majeranek, sól, pieprz
wesoła kuchniazastępstwie możesz użyć wędzonej makreli lub halibuta) - 1/3 szalotki - 80 g ugotowanych pieczarek - 3/4 opakowania serka wiejska wraz ze śmietanką - świeży szczypiorek - łyżka majonezu - sól morska/ pieprz świeżo mielony Rybę obierz ze skóry i z ości. Pieczarki zmiksuj z majonezem na gładką masę. Rybę, serek wiejski pognieć widelcem, dodaj pastę z pieczarek, posiekaną cebulę i szczypiorek. Dopraw solą
SMYKWKUCHNIcałości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso można podać na obiad albo jako wędlinę do kanapek. Marynata z brązowego cukru, świeżo mielonej kawy, soli, pieprzu i wędzonej papryki nadaje mu niepowtarzalny aromat. Dodatek kawy sprawia, że mięso ma lekko dymny smak, taki jakbyśmy upiekli je na grillu. Przepis na szynkę pieczoną jest
Cztery Fajerymąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 75 g masła 1 jajko szczypta soli Na masę serową: 350 g twarogu mielonego 1 żółtko 50 g cukru waniliowego skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Wszystkie składniki mieszamy. dodatkowo : roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek kruszonka z tego przepisu Wykonanie: Przygotowujemy rozczyn
Walijskie Pichceniewody można wtedy zwiększyć do 360-375 g ) 10 g słód żytni jasny (jak nie mamy, można pominąć, jednak aromat chleba będzie wtedy mniej intensywny ) 1 g kminek mielony (można pominąć) 150 g mąka żytnia jasna typ 720 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 Fermentacja 11-12 h w cieple 25-27oC, aż zacznie opadać
Przepisy na domowy ser i chlebcałości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso można podać na obiad albo jako wędlinę do kanapek. Marynata z brązowego cukru, świeżo mielonej kawy, soli, pieprzu i wędzonej papryki nadaje mu niepowtarzalny aromat. Dodatek kawy sprawia, że mięso ma lekko dymny smak, taki jakbyśmy upiekli je na grillu. Przepis na szynkę pieczoną jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasosem beszamelowym. Pyszna jest, mój syn za taką przepada. Łatwa w przygotowaniu. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 16 szt płatów makaronu do lazanii 800 g mięsa mielonego z indyka 2 puszki pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 cebula zioła prowansalskie sól pieprz około 300 g startej mozzarelli Sos beszamelowy: 1 i 3/4 szklanki mleka 2% 3 łyżki
kruche babeczkiprzygotować taką zupę bo jest bardzo smaczna. Do przygotowania zupy meksykańskiej będziemy potrzebowali: Garnek 4 l 2 l wywaru warzywnego lub wody (z wywarem jest lepsza) 800 g mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe) 2 papryki czerwone puszka 400 g kukurydzy puszka 400 g fasoli czerwonej puszka 400 g fasoli białej
Uwaga Babcia Gotujezapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z warzywami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-warzywami.htmlpizza z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-kurczakiem.html), pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html),
Waniliowe Improwizacje