kromek tostowego pszennego chleba 6 plastrów gotowanej szynki 6 przepiórczych jajek 50 g ostrego sera żółtego 3 świeże zielone szparagi ½ awokado Vegeta Natur z czosnkiem do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Świeże szparagi pokroić na małe kawałki , krótko zblanszować w osolonej wodzie (około 3 minuty), odcedzić na sitku. Zostawić do wystygnięcia. Foremki
Wanilia i Kardamonjeszcze chwilę razem smażymy. Zasmażkę i śmietanę dodajemy do kapusty, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany koperek. Kapusta jest najlepszym dodatkiem do młodych ziemniaków i mielonych kotletów. Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych przepisów
Trzeci talerzdanie zawsze (kilkukrotnie) gości na naszym stole . A z dodatkiem młodego groszku... musicie wypróbować! Składniki: mała młoda kapusta koperek sól pieprz świeżo mielony pomidory 200 ml soku z pomidorów 100 ml passaty pomidorowej 200 g świeżego groszku 1 mała młoda cebula 4 młode marchewki
R'n'G Kitchenroślinnego ps. To jest dokładny skład tej przyprawy: Jeżeli nie masz tej przyprawy w domu a koniecznie chcesz zrobić tą zupę tu i teraz to użyj chociażby : pół łyżeczki mielonej kolendy, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki kozieradki, szczyptę cynamonu i też będzie dobrze! Przygotowanie: Warzywa umyj (wiadomo) i pokrój w kostkę nie większą niż
greenscarfkonserwową, jajka na twardo, szczypiorek, który podkręci smak sałatki czy ziarna słonecznika, które nadają chrupkości. Jest najlepsza na świeżo, tuż po przygotowaniu. Polecam podać ją z dużą ilością świeżo mielonego pieprzu oraz chrupiącym pieczywem z masłem. Dobrym pomysłem będzie zrobienie tej sałatki także w wersji z mięsem czyli z usmażoną lub pieczoną piersią kurczaka, wtedy będzie bardziej sycąca. Zobacz
Kuchnia Bazyliizawsze natomiast salsę: SALSA DO STEKÓW WOŁOWYCH - pomidorki koktajlowe - zioła tj. bazylia, szczypior, natka pietruszki - ocet winny - odrobina miodu - odrobina soku z cytryny - oliwa z oliwek - odrobina musztardy - świeżo mielony pieprz - sól - czerwona cebulka - możesz dodać również: paprykę, rzodkiewkę lub inne nowalijki Całość drobno kroje i mieszam, nie ma nic lepszego do mięsa z grilla! Polecam
SMYKWKUCHNIsałatki . Jeśli szukacie też inspiracji na obiad to zerknij na pomysły na obiad . Składniki: 4-5 małych marchewek 1 większe jabłko 2 łyżki majonezu (u mnie płaskie) świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku szczypta cukru (można pominąć) Przygotowanie: Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru i dodajemy majonez
Słodkie okruszkiSłodkich inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 4 łyżki oleju pół szklanki miodu ( u mnie z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 średnie marchewki 3 łyżki rodzynek
Izabelawkuchnikaszy jaglanej Orzechy włoskie (50 g) Zioła: Pęczek kolendry 2 pęczki pietruszki Szczypior Przyprawy: Kurkuma Papryka wędzona lub słodka Pieprz kajeński Oregano Suszony rozmaryn (oraz/lub świeży) Kumin Nasiona kolendry Mielony kminek Wódka (kilka łyżek) Wermut albo cydr (kilka łyżek) Sos sojowy (kilka łyżek) Olej sezamowy Miód Chrzan (w słoiku) Pasta tahini lub masło orzechowe (1/3 szklanki) Olej rzepakowy
Niedzielny kucharzSery/nabiał/jajka Kozi ser Parmezan 1 jogurt grecki 250 ml 2 jajka Zioła Kolendra Pietruszka Makarony/kasze Kuskus Makaron ryżowy Ryż Mięso/owoce morza Krewetki Udka z kurczaka Polędwiczki Mielony indyk 400 g Boczek wędzony Konserwowe 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatki Garść orzechów pistacjowych Przecier pomidorowy Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawy Przyprawa włoska (oregano, bazylia, tymianek
Niedzielny kucharzmała cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek masła klarowanego 2 woreczki ryżu 1/2 marchewki 1/2 pietruszki mały kawałek selera 3 listki lubczyku 100 ml wina białego sól, grubo mielony pieprz posiekana natka pietruszki WYKONANIE: suszone grzyby moczyć przez kilka godz. lub całą noc w szklance wody,następnie wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku, grzyby świeże oczyścić, pogotować około
Kuchnia Beatycukinii, 2 niewielkie młode cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 gram wędzonego chudego boczku, 2 płaskie łyżeczki Vegeta Natur z curry, 100 g kuskusu, pieprz czarny mielony do smaku, świeży szczypiorek, świeża zielona pietruszka, 1 garść startego żółtego sera, ponadto: sól, olej rzepakowy z rozmarynem, oregano i bazylią, ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, zależy od wielkości. Przygotowanie: Cebulę
Moniki Smakołykiłyżki cukru sól do smaku sos : 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,3 kg sera cheddar lub innego o intensywnym smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 2 duże łyżki masła sól do smaku Do garnka wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, sol do smaku i na wrzątek wrzuć podzielonego na części brokuła
Ogrodnik w podróżyserowe z kawałkami czekolady. Robią się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej. Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Spróbujcie Składniki: – 250g twarogu półtłustego (u mnie drobno mielony) – 120g mąki (u mnie 80g mąki ryżowej i 40g mąki pszennej tortowej) – 1 jajko – 30g masła – słodzidło wg smaku (u mnie 50g cukru trzcinowego
Smaki Armine