mielone - 47549 przepisów (strona:1212/3170)

Cebulowy chleb 126

średnia cebula 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów 50 g masła 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 / 3 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miseczki wlać 1 / 2 szklanki lekko podgrzanego mleka, wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, dobrze rozmieszać. Dosypać 2 łyżki mąki, zamieszać, przykryć ściereczką

niecodziennikpary
Sos ziemniaczany 162

dobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. Składniki 1 duży ziemniak 1 mała cebula 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i ziemniak obrać, umyć, pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię

niecodziennikpary
Zapiekane puree z ziemniaków 94

zapieczone pod kołderką z jajek i śmietany. Pyszne i proste. Składniki na zapiekane puree z ziemniaków 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 szklanka mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do posmarowania naczynia żaroodpornego posiekany koperek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej

niecodziennikpary
Tiramisu 110

trzeba dopowiadać, że znika błyskawicznie. Składniki 200 g podłużnych biszkoptów do tiramisu 300 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 50 ml likieru amaretto lub wina marsala kilka łyżek kawy mielonej lub rozpuszczalnej 1 / 2 l wody cukier do smaku kakao do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kawę zalać 1 / 2 litra wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia, ziarnistą przelać przez

niecodziennikpary
Duszona karkówka 112

sosu mąką lub śmietaną. Tak przygotowane mięso idealnie pasowało do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz buraczków. Składniki 1 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Dookoła oprószyć solą

niecodziennikpary
Pierś z kaczki z warzywami 99

chrupiącą skórką. Składniki Pierś kaczki: 1 podwójna pierś z kaczki 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm) 1 gwiazdka anyżu 5 ziarenek kolorowego pieprzu 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1 / 2 łyżki sosu sojowego Warzywa do kaczki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia 1 / 2 pora (biała część) 1 ząbek czosnku 1 1 / 2 łyżki sosu

niecodziennikpary
Pierś kaczki z dynią 126

smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś kaczki (w temperaturze pokojowej) włożyć na 30 minut do 1 litra wody wymieszanego z łyżeczką soli. Po tym czasie pierś opłukać, osuszyć, natrzeć mieloną solą i pieprzem, naciąć skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Na zimną patelnię położyć pierś skórą do dołu, smażyć 7-8 minut od momentu rozgrzania się patelni, odwrócić

niecodziennikpary
Tarta z kurkami i serem pleśniowym 121

łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 150 g sera pleśniowego Lazur 300 ml mleka 200 g kurek 1 garść rukoli masło do smażenia świeżo mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto na tartę: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, żółtko i wodę. Wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą

niecodziennikpary
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 118

kapusty pekińskiej i marchewki to zdrowy dodatek do drugiego dania. Pasuje ona zarówno do dań wykwintnych, takich jak gęś lub kaczka, jak i tych bardziej zwyczajnych jak kotlet mielony czy schabowy. Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, dosłownie w kilka minut powstaje lekka, soczysta i słodka surówka. Dodatek soku z pomarańczy sprawia

niecodziennikpary
Pstrąg pieczony z natką pietruszki 110

natką pietruszki 2 pstrągi 1 / 2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pstrągi dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć mieloną solą gruboziarnistą i kolorowym pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). Ząbki czosnku obrać, lekko rozgnieść, pietruszkę opłukać i wraz z kilkoma wiórkami masła włożyć do środka każdej ryby. Następnie przełożyć

niecodziennikpary
Bigos myśliwski 232

przykrywką. Gotować na małym ogniu 1,5-2 godziny, od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec gotowania do bigosu myśliwskiego dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bigos myśliwski pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kaczka glazurowana miodem 104

jabłko 1 pomarańcza 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 3 łyżki octu winnego 3 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki whisky 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 2 ząbki czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaczkę oczyścić i umyć, usunąć nadmiar skóry oraz tłuszczu. Włożyć ją na co najmniej

niecodziennikpary
Sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym 126

smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sos musztardowo-miodowy: W miseczce wymieszać miód, musztardę oraz sok z cytryny. Dodać oliwę z oliwek, energicznie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem. Wykonanie Liście sałat oraz szpinak wyłożyć na talerz, położyć na nich porwane mięso pieczonej gęsi. Całość udekorować pestkami granatu oraz polać sosem. Sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo

niecodziennikpary
Smalec z kaczki 111

kości, które nie będą podane, zdjąć resztki mięsa. Porozrywać je na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Delikatnie zeszklić ją na tłuszczu z pieczenia kaczki, dodać tymianek, mieloną sól oraz pieprz. Mięso kaczki przełożyć do słoiczka, zalać ciepłym tłuszczem i wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku. Odstawić do stężenia. Smalec z kaczki podawać na zimno, z dodatkiem

niecodziennikpary
Gulasz wołowy 125

ząbki czosnku 3-4 suszone grzyby 1 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 szczypta pieprzu cayenne 1 / 2 łyżeczki kminku w ziarenkach sól, pieprz do smaku mąka do oprószenia mięsa smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso opłukać pod bieżącą

niecodziennikpary