ciasto - 162258 przepisów (strona:1212/10818)

MIĘCIUTKIE DROŻDZÓWKI Z SEREM I JAGODAMI 89

cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto(...)przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią jagody. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy

Walijskie Pichcenie
Rożki filo z borówkami 34

prosty deser, który pokochasz. Oczywiście możesz przygotować je z innymi owocami, które po prostu lubisz. Rożki filo zrobisz bardzo szybko i łatwo. Zobacz! Składniki na 9 rożków: 250 g ciasta filo (rożki możesz przygotować również z ciasta francuskiego, będą inne, ale myślę, że równie smaczne 🙂 ) 300 g borówek (ja przygotowałam z borówek frużelinę , ponieważ były wyjątkowo kwaśne(...)mieszam w misce do połączenia składników. Następnie dodaję owoce, delikatnie mieszam z twarogiem i odstawiam. Jeśli przygotowujesz frużelinę, to nie mieszaj jej z twarogiem – zostaw w osobnym garnuszku. Blaty ciasta filo dzielę na 3 części. U mnie było to 9 cieniutkich blatów ciasta, które podzieliłam na 3 części. Pierwszy blat ciasta smaruję rozpuszczonym masłem, kładę na niego drugi blat, który

Słodki sentyment
Ciasto MALINOWA KRÓWKA-biszkopt karmelowy z kremem kajmakowym z galaretką i malinami-pyszne i łatwe ciasto +FILM 27

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na jedno z najpyszniejszych ciast. Jako, ze sezon na maliny w pełni chce Wam przedstawić przepis na ciasto Malinowa Krówka :) Jest wspaniałe, kremowe, delikatne . Składa się z biszkoptu karmelowego, kremu kajmakowego, galaretki z malinami. Słodycz kremu idealnie komponuje się z kwaskowymi malinami tworząc rewelacyjny deser. Ciasto znika ekspresowo, wszystkim bardzo smakuje. Zapraszam po przepis(...)smarujemy resztą kremu. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy, studzimy, dodajemy maliny, dajemy do lodówki żeby zaczęła lekko gęstnieć, wykładamy na ciasto Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby wszystko się przegryzło, stężało I gotowe :) ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe :)  Polecam serdecznie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
20 przepisów na desery z owocami 38

kilku składników! Ten zielony deser Shrek to doskonały wybór dla miłośników owocowych i orzeźwiających smaków. Deserek nie tylko prezentuje się efektownie dzięki… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe ciasto z mascarpone(...)malinami – rolada z mascarpone Przepis na ciasto z mascarpone, skyrem i malinami – to pyszna czekoladowa rolada! Ciasto jest lekkie, delikatne, ale dzięki malinom… ZOBACZ PRZEPIS Jak zrobić kisiel? Przepis na pyszny domowy kisiel malinowy Jak zrobić kisiel w domu? Sprawdź sprawdzony przepis na pyszny domowy kisiel. Zamiast malin możesz użyć również innych owoców –… ZOBACZ PRZEPIS

Via Gusto
Bułki pszenne z oliwkami 33

oliwkami zaczynamy od zaczynu, czyli połączenia letniej wody, drożdży, cukru a także kilku łyżek mąki, wymieszaniu całości i odstawieniu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i je również odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto formujemy w bułki, które również muszą wyrosnąć i kiedy gotowe lekko je nacinamy i pieczemy w wysokiej temperaturze. Upieczone i lekko wystudzone bułki(...)letnią wodę i wsypujemy cztery łyżki mąki pszennej chlebowej. Mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut . Następnie dodajemy pozostałą mąkę, wlewamy oliwę z oliwek a także wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto przy pomocy nakładki hak, przez około 5-6 minut. Kolejno, dodajemy pokrojone na plasterki zielone oraz czarne oliwki i wyrabiamy jeszcze przez minutę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy

MeCooks
Chleb na zakwasie 29

słoik przykryty folią spożywczą na jakimś spodku/misce), jak jest zimniej czasem potrzeba mu więcej czasu, noc i pół dnia.  Tak nakarmiony zakwas używam do chleba. Etap 2 - Przygotowanie ciasta na chleb i pierwsze wyrastanie (czas potrzebny 9-11 godzin) Najpóźniej zacznijcie ten etap wczesnym popołudniem (ok 14). Składniki: 150 g dokarmionego zakwasu  550 g mąki ( ja używam(...)mąki żytniej, można użyć samej chlebowej) 375 g wody 15 g soli Wszystkie składniki odmierzyć za pomocą wagi kuchennej i umieścić w misce. Mieszać dokładnie aż powstanie zwarte, ciężkie ciasto ( początkowo łyżką a potem krótko ręką), przykryć ścierką i odstawić na godzinę. Pozostały w słoiku zakwas wstawić do lodówki do następnego razu. Uwaga - zakwas postoi w lodówce

Smaczny zeszyt
Portugalskie glazurowane ciasteczka z ciasta francuskiego 27

Mamy w domu ustalone, że niedziela to czas domowych wypieków. Czasem, jak poddaję się lenistwu, ograniczam się do jakiejś wersji ciasta czy ciastek na bazie gotowego ciasta francuskiego. No i wtedy wysłuchuję od Najlepszego z Mężów, jaka to ujma na moim honorze gospodyni domowej. Są jednak dwa wyjątki i , co ciekawe, oba to ciacha rodem z Portugalii. Pasteis de nata(...)cukierni. Ciasteczka już kilkakrotnie przygotowywałam jako prezent  i zawsze słyszałam słowa zachwytu od obdarowywanych. Zatem polecam i zapewniam, że będzie szybko i łatwo.   Przygotować: * 2 płaty ciasta francuskiego  * 1 duże jajko * 1,5 łyżki cukru * 1 niepełna szklanka cukru pudru  * 1 łyżka soku cytrynowego  * ew. cynamon, płatki migdałowe  Na początek trzeba pamiętać

I tu będę miała takie te
Parowańce z sosem truskawkowym i bitą śmietaną 41

ponieważ gorące temperatury zabijają drożdże,co uniemożliwia prawidłowe wyrastanie ciasta.Do ciepłego mleka dodaj drożdże oraz łyżkę cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki). Przygotowanie ciasta: W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, jajka, rozczyn drożdżowy oraz rozpuszczone masło. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie gładkie i elastyczne przez około(...)minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i klei się do miski lub ręki dodaj odrobine mąki, ale nie przesadzaj aby ciasto nie stało się zbyt twarde. Pierwsze wyrastanie: Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Formowanie parowańców: Wyrośnięte ciasto delikatnie wyjmij z miski na oprószony mąką blat. Ciasto podziel

Księga-Smaku
Francuskie ciasteczka z marmoladą 25

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych, pozwalając na tworzenie zarówno słodkich, jak i wytrawnych przekąsek. W tym wpisie mamy dla was przepis na francuskie ciasteczka z marmoladą, które doskonale sprawdzą się na każdą okazję. Dzięki swojej lekkości i chrupkości smakują rewelacyjnie i będą doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą(...)genialnie połączenie prostoty i elegancji. Ich przygotowanie jest banalne i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego. FRANCUSKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS Składniki opakowanie ciasta francuskiego marmolada różana 1 większe jajko cukier puder do posypania Przygotowanie Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółeczka za pomocą szklanki. Połowę wyciętych kółek układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia

Alle Dobre!
Tortowe ciasto z kremem grysikowym i truskawkami, galaretką-pyszne i łatwe +FILM 35

Cześć Kochani, w dzisiejszym wpisie chcę Was zaprosić na kolejne pyszne ciasto. Tym razem to bardzo łatwe, pyszne i tanie ciasto z truskawkami. Tortowe z kremem grysikowym i galaretką. Trzeba wykorzystać to, że sezon na truskawki jeszcze trwa, choć w tym roku jest dość krótki. Ciasto jest bardzo delikatne, kremowe, pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam Was po przepis. Zapraszam(...)też wilgoć z kremu 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml wrzątku i studzimy. Jak będzie zaczynała gęstnieć/tężeć dodajemy do niej pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na ciasto, ciasto wstawiamy do lodówki na pewno na całą noc. I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda. Jest przepyszne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sezonowe, kruche, szybkie ciasto z owocami 31

Sezonowo, więc truskawkowo! Dzisiejsze ciasto to wynik kolejnego już w tym sezonie  udanego zakupu koszyczka wypełnionego słodkimi i jędrnymi owocami. Połowa zakupu zapieczona w tej oto dzisiejszej propozycji,  druga połowa kobiałki - trafiła pod ostrza blendera.  Koktajl zawsze przywołuje wspomnienia truskawek podawanych przez babcię w miseczce ze złotą krawędzią, z warstwą kwaśnej śmietanki i cukrem. Rozkoszne(...)dzisiejsze, banalne, doskonałe i klasyczne ciasto kruche,  to dla wielu pewnie smak zakodowany, zapamiętany, niezastąpiony. Podstawowe składniki, soczyste owoce, kilka chwil spędzonych  nad miską i zapach lata. Zapraszam! Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 jajko rozmiar L  szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika
Charlotte z truskawkami, ciasto bez pieczenia 35

Charlotte z truskawkami, ciasto bez pieczenia Charlotte z truskawkami, to wspaniały letni deser bez pieczenia. Ciasto to powstało we Francji, a swoją nazwę zawdzięcza żonie angielskiego króla Jerzego III. Formę, w której jest przygotowywane wykłada się podłużnymi biszkoptami i wypełnia delikatnym kremem, z reguły na bazie owoców. Taka klasyczna charlotte to mus malinowy, ale pysznie smakuje też z innymi owocami(...)użyłam truskawek, bo w końcu mamy na nie sezon i teraz smakują najlepiej. Do masy truskawkowej dodałam ubitą śmietanę kremówkę oraz żelatynę, żeby masa nam nie popłynęła. Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt pracochłonne, jest tylko troszkę zabawy z ustawianiem biszkoptów. I tutaj warto pamiętać o tym, aby końcówki odcinać pod kątem prostym, wtedy ciastka równą stoją i nie przewracają

Kulinarne przygody Gatity
Sernikobrownie z wiśniami – słodka uczta z czekoladą, serem i owocami 48

zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków, a kiedy pojawia się na stole to mija chwila i kawałki znikają jeden po drugim! Sernikobrownie z wiśniami, bo o nim mowa, to ciasto o wyjątkowym połączeniu. Niesamowicie intensywny smak czekolady z delikatnym kremowym serem wzbogacone jest o lekko słodkie i kwaskowate wiśnie. Chcesz wypróbować mój przepis? No to czytaj dalej! Czekolada(...)wiśnie, czyli połączenie idealne Podczas pieczenia tego ciasta w kuchni unosi się niesamowity zapach czekolady, który łączy się z aromatem pieczonych wiśni. Już na samą myśl cieknie ślinka! Sernikobrownie z wiśniami nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również prezentuje się niezwykle apetycznie. Możesz je przygotować w tortownicy, a także na tradycyjnej blaszce. W każdej wersji świetnie wygląda na stole. Kontrast ciemnego

Rozdomowiona
Ciasto z truskawkami i nutellą 47

Delikatne, lekkie i pyszne ciasto z truskawkami i nutellą. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania. Smacznego! Artykuł Ciasto z truskawkami i nutellą pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania