ciasto - 163812 przepisów (strona:1210/10921)

Pierniczki świąteczne 67

najlepsze pierniczki jakie udało mi się upiec w ostatnich latach. Ciasto nie leżakowało. Zagniotłam je wieczorem i już na drugi dzień mogłam je piec. Miękkie zaraz po upieczeniu jak i po wystudzeniu a nawet po kilku dniach, czego nie można powiedzieć o pierniczkach z leżakującego ciasta, które niewątpliwie mają swój cudowny smak, ale miękną dopiero przy dłuższym przechowywaniu. Te pierniczki(...)żółtek ze średnich jajek, 4 łyżeczki sody, 300g kwaśnej śmietany,  1. Podgrzewamy masło, smalec, miód, cukier, syrop, sól i przyprawy do chwili aż cukier się rozpuści. Bazę do ciasta pozostawiamy do wystudzenia. 2. Do wystudzonej ale ciepłej bazy dodajemy żółtka i mieszamy. 3. Do miski z przesianą mąką dodajemy całość bazy piernikowej i śmietanę  wymieszaną z sodą

Leśny Zakątek
Tegoroczny świąteczny sernik baklava 101

Pozwólcie, że zaproponuję tegoroczny świąteczny sernik baklava . To wyjątkowy wypiek z kategorii dwa ciasta w jednym – idealne połączenie kremowego sernika i chrupiącej baklavy, która w tym przepisie pełni rolę spodu. Warstwy maślanych, cieniutkich płatków ciasta filo, przełożonych orzechowym nadzieniem i otulonych aromatycznym syropem miodowym, tworzą doskonałą bazę dla delikatnej i kwaskowatej masy serowej. Dwa w jednym: kremowy sernik i chrupiąca(...)Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 40 min Czas gotowania: 1 godz 1 godz Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Spód baklava z ciasto filo i orzechów 1 opakowanie ciasta filo, u mnie 300 g 250 g stopionego masła 100 g orzechów pistacjowych, 2 łyżki odłożyć do dekoracji 100 g włoskich orzechów

codojedzenia
Świąteczne gwiazdki z ciasta francuskiego 71

Gwiazdki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na święta. Są bardzo efektowne i pyszne. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, gwiazdki z ciasta francuskiego stanowią doskonałą propozycję dla osób poszukujących pomysłu na świąteczny deser. Ich delikatny smak i wyjątkowy wygląd sprawią, że będą idealnym dodatkiem do wigilijnego stołu. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć te wyjątkowe gwiazdki. Po upieczeniu będą(...)się na talerzu, ale także rozpływać się w ustach ze swoim aromatycznym, słodkim wnętrzem. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu - może się on stać hitem wigilijnej kolacji :-) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL około 1/2 szklanki niskosłodzonej konfitury truskawkowej 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C (grzanie góra-dół). Rozwinąć jedno opakowanie

Świat Ciasta
Stollen – świąteczny słodki chleb niemiecki 111

Świąt Bożego Narodzenia . Jest on niesamowicie aromatyczny , wilgotny i rozpływa się w ustach. W wypieku tym zabraknąć nie może dużej ilości owoców kandyzowanych, rodzynek, migdałów a także marcepanu. Słodkie ciasta i chleby z rodzynkami są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia w wielu krajach. W Anglii jest to Christmas pudding, w Polsce kutia oraz drożdżówki, we Włoszech Panettone natomiast w Niemczech(...)waniliowy oraz wyrośnięte drożdże, dodać otartą skórkę z cytryny i jajko, po czym wyrabiać przez minutę. Po tym czasie dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1,5 pół godziny. Kolejno, dodać migdały blanszowane , kandyzowaną skórkę owocową, wiśnie kandyzowane oraz rodzynki . Wyrabiać przez minutę. Miękki marcepan podzielić na dwie kulki, po czym

MeCooks
Cynamonowa szarlotka 66

Szarlotka pachnąca cynamonem to idealne ciasto na chłodne dni Co nam trzeba? Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka (białka też użyjemy!) dodatkowo: obrane jabłka tarkowane na plasterki- 6 sztuk 100ml wody 20g cynamonu cukier – 3 łyżki opakowanie budyniu śmietankowego do białek: 2 łyżki cukru pudru Prostokątna blacha do ciasta- mała Robimy(...)Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy masło posiekane w kostkę, żółtka i cukier Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto. Schładzamy -wkładamy na 20 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki. W tym czasie podduszamy jabłuszka z wodą, aż zmiękną. Dodajemy cukier i cynamon. Gdy zaczną się już rozpadać, dajemy budyń i mieszamy 2-3 minutki jeszcze. Ciasto wykładamy

Latosiowydom
Pizza na Świecie Historia i Pochodzenie 86

ananasem czy Manakeesh. Najlepsze składniki do pizzy – produkty premium i włoskie oryginałyAby stworzyć idealną pizzę, warto postawić na składniki najwyższej jakości. Oto lista kluczowych produktów wraz z rekomendacjami: Ciasto (L’impasto)1. Mąka (La farina)Typ „00” – kluczowa dla lekkiego i elastycznego ciasta. Marki : Caputo (Pizzeria, Nuvola), Divella. Drożdże (Il lievito)Świeże drożdże: Lievito di Birra. Marki(...)Napoli Z dodatkiem anchois, kaparów i oliwek – pochwała morskich smaków. Włoskie wariacje na temat pizzy 1. Calzone – Duży pieróg wypełniony serem ricotta, mozzarellą i wędlinami. 2. Stromboli – Rolada z ciasta do pizzy, często z serem, szynką i warzywami. 3. Panuozzo – Kanapka z ciasta do pizzy, nadziewana mięsem, serem i warzywami. 4. Scacce – Sycylijska przekąska, przypominająca zawijaną pizzę z pomidorami, serem

RafalCook
sernik gotowany 65

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 3 ugotowane na twardo żółtka 300 g masła, schłodzonego 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 23x33cm). Każde ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 190 st., aż będzie rumiane(...)osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniem oraz jajkami i wlewamy do sera. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa trochę zgęstnieje. Gotową lekko przestudzoną masą przekładamy ciasta kruche. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Całość odstawiamy do wystudzenia. sernik gotowany

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto z pistacjową chrupką (przepis bez glutenu, bez cukru, bez laktozy) 97

chrupiąca warstwa pistacjowa przepysznie pasuje do mocno czekoladowego ciasta 🤤 Koniecznie spróbujcie tego połączenia 👌 Filmik z wykonania przepisu TUTAJ Składniki (śr: 18cm): Daktylowe ciasto -200 g daktyli -2 jajka -120 g mąki ryżowej -40 g ciemnego kakao -120 ml oleju rzepakowego -100g mleka / napoju roślinnego lub wody -100g ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Chrupka pistacjowa -50g płatków(...)łyżeczki soli Polewa i dodatki -60g ulubionej czekolady (np. bez cukru) + 3 łyżki oleju rzepakowego (polewa) -garść posiekanych pistacji (posypka) -łyżka kakao + ½ szkl. wrzątku (do nasączenia ciasta) DAKTYLOWE CIASTO 1. Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem. Po ok. 1h gdy zmiękną i napęcznieją odlać wodę. 2. Daktyle zblendować wraz z olejem, mlekiem/wodą na gładką masę

Candy Pandas
Mięciutkie rogaliki drożdżowe – przepis bez jajek 119

czyli drożdże należy rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, a następnie odstawić na około 10 minut, po czym dodać do reszty składników i wyrobić ciasto. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec rogaliki drożdżowe? Rogaliki drożdżowe należy piec około 15-17 minut w 170 stopniach Celsjusza. Czas pieczenia zależy jednak od wielkości rogalików. Pomysły na nadzienie(...)kremu czekoladowego cukier puder do posypania rogalików po upieczeniu przygotowanie Margarynę lub masło roztop, a następnie odstaw do wystudzenia. Mleko podgrzej do 35-40 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę, suche drożdże, wystudzoną margarynę lub masło, letnie mleko, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieść w dużej misce. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez 10 minut

Via Gusto
Dyniowe cynamonki z jabłkami 98

Mięciutkie, pachnące i w kolorze jesieni - to są dyniowe cynamonki z jabłkami. Ciasto ma piękny żółty kolor dzięki dodatkowi pure z dyni. Bardzo fajna sezonowa wersja zwykłych cynamonek. Nas tak zachwyciły smakiem, że połowa nie doczekała sesji zdjęciowej. Wiadomo, najlepsze są gdy jeszcze ciepłe;)  Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami Plecionki z powidłami(...)masła kruszonka: 30g masła 50g mąki 30g cukru *Dynię pokroić na kawałki, upiec w piekarniku do miękkości, ostudzić, zblendować. W zależności od gęstości pure trzeba dosypać trochę mąki do ciasta. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać

Obiad gotowy
Bułki dyniowe 68

Pasują do wytrawnych i słodkich dodatków, są świetnym dodatkiem do zup, gulaszu, curry czy innych pyszności. Maślane bułki z dynią Drożdżowe bułki dyniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła  - przypomina trochę ciasto na tradycyjne drożdżówki. Z podanych proporcji upieczecie sporą, familijną porcję. Jeśli nie potrzebujecie(...)upiec z połowy porcji. Domowe bułeczki dyniowe znikają jednak bardzo szybko i naprawdę warto upiec ich więcej :) Puszyste bułki dyniowe Bułki z dynią udadzą się idealnie, jeśli dokładnie wyrobicie ciasto drożdżowe - po wyrobieniu musi być mięciutkie, elastyczne i przyjemne w dotyku. Ciasto musi mieć czas podrosnąć, najlepiej odłożyć je w ciepłe miejsce i cierpliwie poczekać, aż podwoi objętość. Bułeczki dyniowe

Lekcje w kuchni
Światowy Dzień Chleba 2024, Fougasse na zakwasie z chorizo i pszenno-żytni z kefirem 72

piekę dość często. Zachowuje długo świeżość za sprawą kefiru. Pszenno - żytni albo żytnio – pszenny. Ilość mąki pszennej jest taka sama jak żytniej. Łatwo zapamiętać. Do tego kefir. Ujęłam odrobinę ciasta po 3 godzinnej fermentacji i upiekłam Fougasse, francuski chlebek w kształcie liścia z papryczką chili i plasterkami kiełbasy chorizo. To takie połączenie Francji z Hiszpanią i na dodatek na zakwasie(...)mój Fougasse, pyszny, chrupiący i od razu można zajadać na ciepło:). Polecam takie chlebki, wtedy upieczony bochenek z pozostałego ciasta, może spokojnie poczekać na krojenie aż porządnie wystygnie. Pszenno-żytni z kefirem Na zaczyn 30g zakwasu, 160g mąki żytniej typ 720, 160g wody. Składniki zaczynu mieszamy do połączenia, przykrywamy i pozostawiamy na 12-14 godzin. Ciasto właściwe 350g zaczynu, całość

Leśny Zakątek
Deser niebo w gębie PRZEPIS 173

Deser “Niebo w gębie” to przepis inspirowany uwielbianym ciastem o tej samej nazwie. Ciasto składa się z kruchego ciasta, przekładanego jabłkami z galaretką oraz kremem orzechowym. W deserkach kruche ciasto zastąpiłam herbatnikami, dzięki czemu przepis jest bez pieczenia. To świetna alternatywa dla ciasta – na przykład, jeśli przygotowujesz deserki na słodki stół lub po prostu nie chcesz robić(...)dużego ciasta. Jakiej galaretki użyć do warstwy z jabłkami? W przepisie na deser Niebo w Gębie użyłam galaretki cytrynowej, jednak dobrze sprawdzi się także galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wtedy kolor jabłek będzie bardziej pomarańczowy, ale całość będzie równie pyszna. W czym zrobić deserki Niebo w Gębie? Deserki możesz przygotować w specjalnych kubeczkach do deserków lub w małych szklankach, czy też

Via Gusto
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią 89

ogólnodostępne hokkaido. Mam ich jakieś 20 kg. Część stoi i ozdabia dom, część idzie pod nóż. Zrobiłam więc jakieś chore ilości musu z dyni. Część zamroziłam, część wylądowała z ciastach, zupach, chili. Niewielka część wylądowała w dzisiejszym chlebie. Czy ma jakiś wybitny wpływ na jego smak? Zupełnie nie, nadała natomiast fajnego koloru i spowodowała, że chleb jest trochę bardziej wilgotny(...)drożdże, sól, pestki dyni i siemię lniane, wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Jak ciasto już ruszy możecie ściągnąć z niego ściereczkę, ta czasami

Kardamonovy