ciasto - 162155 przepisów (strona:1210/10811)

Drożdżowa gwiazda z makiem i budyniem 17

jest zdecydowanie za mało na porcję bułeczek. A jak wiadomo - potrzeba matką wynalazków. Wymyśliłam więc gwiazdę z nadzieniem makowym, budyniowym i dżemem z pigwy. I to przerosło moje oczekiwania - ciasto wyszło pyszne do przesady!  Na moim Instagramie pokazałam, jak formować gwiazdę. Polecam również inne przepisy na ciasta z makiem Strucla makowa   Tort makowy z pomarańczą Makowczyki Drożdżowy makowiec(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajka i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość). Ugotować budyń

Obiad gotowy
Gwiazda makowa 12

drożdże zaczną pracować na ok. 10 min. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Wbij całe jajka, dodaj przygotowany rozczyn, resztę cukru i ciepłego mleka. Wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów misy. Dodaj miękkie masło i ponownie wyrób na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia (ok. 60 min). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut. Podziel ciasto na cztery równe części. Pierwszą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm, przełóż go na arkusz papieru do pieczenia. Na pierwszym placku rozsmaruj 1/3 przygotowanej masy makowej. Postępuj analogicznie do skończenia się ciasta i masy makowej. Następnie ciasto podziel

Słodki Blog
Placek królewski babci Marysi, czyli przedwojenny miodownik z masą budyniową 40

przełożeniem..., a do masy nie dodajemy sklepowego budyniu, tylko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ale warto czekać, placek królewski babci Marysi jest po prostu obłędnie pyszny ! Składniki na placek królewski - ciasto 450 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 2 łyżki miodu 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli Składniki na masę budyniową do placka królewskiego(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa kakaowa pomadkowa 4 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 łyżka kakao Jak upiec placek królewski Zaczynamy od przygotowania ciasta na blaty. Ważne! Blaty muszą leżakować przez 2 tygodnie!  Mąkę mieszamy z sodą, solą i cukrem pudrem. Następnie wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i miód. Wszystko łączymy

Korniszonki
Pierniczki świąteczne 11

najlepsze pierniczki jakie udało mi się upiec w ostatnich latach. Ciasto nie leżakowało. Zagniotłam je wieczorem i już na drugi dzień mogłam je piec. Miękkie zaraz po upieczeniu jak i po wystudzeniu a nawet po kilku dniach, czego nie można powiedzieć o pierniczkach z leżakującego ciasta, które niewątpliwie mają swój cudowny smak, ale miękną dopiero przy dłuższym przechowywaniu. Te pierniczki(...)żółtek ze średnich jajek, 4 łyżeczki sody, 300g kwaśnej śmietany,  1. Podgrzewamy masło, smalec, miód, cukier, syrop, sól i przyprawy do chwili aż cukier się rozpuści. Bazę do ciasta pozostawiamy do wystudzenia. 2. Do wystudzonej ale ciepłej bazy dodajemy żółtka i mieszamy. 3. Do miski z przesianą mąką dodajemy całość bazy piernikowej i śmietanę  wymieszaną z sodą

Leśny Zakątek
Tegoroczny świąteczny sernik baklava 29

Pozwólcie, że zaproponuję tegoroczny świąteczny sernik baklava . To wyjątkowy wypiek z kategorii dwa ciasta w jednym – idealne połączenie kremowego sernika i chrupiącej baklavy, która w tym przepisie pełni rolę spodu. Warstwy maślanych, cieniutkich płatków ciasta filo, przełożonych orzechowym nadzieniem i otulonych aromatycznym syropem miodowym, tworzą doskonałą bazę dla delikatnej i kwaskowatej masy serowej. Dwa w jednym: kremowy sernik i chrupiąca(...)Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 40 min Czas gotowania: 1 godz 1 godz Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Spód baklava z ciasto filo i orzechów 1 opakowanie ciasta filo, u mnie 300 g 250 g stopionego masła 100 g orzechów pistacjowych, 2 łyżki odłożyć do dekoracji 100 g włoskich orzechów

codojedzenia
Świąteczne gwiazdki z ciasta francuskiego 15

Gwiazdki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na święta. Są bardzo efektowne i pyszne. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, gwiazdki z ciasta francuskiego stanowią doskonałą propozycję dla osób poszukujących pomysłu na świąteczny deser. Ich delikatny smak i wyjątkowy wygląd sprawią, że będą idealnym dodatkiem do wigilijnego stołu. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć te wyjątkowe gwiazdki. Po upieczeniu będą(...)się na talerzu, ale także rozpływać się w ustach ze swoim aromatycznym, słodkim wnętrzem. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu - może się on stać hitem wigilijnej kolacji :-) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL około 1/2 szklanki niskosłodzonej konfitury truskawkowej 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C (grzanie góra-dół). Rozwinąć jedno opakowanie

Świat Ciasta
Stollen – świąteczny słodki chleb niemiecki 28

Świąt Bożego Narodzenia . Jest on niesamowicie aromatyczny , wilgotny i rozpływa się w ustach. W wypieku tym zabraknąć nie może dużej ilości owoców kandyzowanych, rodzynek, migdałów a także marcepanu. Słodkie ciasta i chleby z rodzynkami są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia w wielu krajach. W Anglii jest to Christmas pudding, w Polsce kutia oraz drożdżówki, we Włoszech Panettone natomiast w Niemczech(...)waniliowy oraz wyrośnięte drożdże, dodać otartą skórkę z cytryny i jajko, po czym wyrabiać przez minutę. Po tym czasie dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1,5 pół godziny. Kolejno, dodać migdały blanszowane , kandyzowaną skórkę owocową, wiśnie kandyzowane oraz rodzynki . Wyrabiać przez minutę. Miękki marcepan podzielić na dwie kulki, po czym

MeCooks
Cynamonowa szarlotka 16

Szarlotka pachnąca cynamonem to idealne ciasto na chłodne dni Co nam trzeba? Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka (białka też użyjemy!) dodatkowo: obrane jabłka tarkowane na plasterki- 6 sztuk 100ml wody 20g cynamonu cukier – 3 łyżki opakowanie budyniu śmietankowego do białek: 2 łyżki cukru pudru Prostokątna blacha do ciasta- mała Robimy(...)Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy masło posiekane w kostkę, żółtka i cukier Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto. Schładzamy -wkładamy na 20 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki. W tym czasie podduszamy jabłuszka z wodą, aż zmiękną. Dodajemy cukier i cynamon. Gdy zaczną się już rozpadać, dajemy budyń i mieszamy 2-3 minutki jeszcze. Ciasto wykładamy

Latosiowydom
Pizza na Świecie Historia i Pochodzenie 13

ananasem czy Manakeesh. Najlepsze składniki do pizzy – produkty premium i włoskie oryginałyAby stworzyć idealną pizzę, warto postawić na składniki najwyższej jakości. Oto lista kluczowych produktów wraz z rekomendacjami: Ciasto (L’impasto)1. Mąka (La farina)Typ „00” – kluczowa dla lekkiego i elastycznego ciasta. Marki : Caputo (Pizzeria, Nuvola), Divella. Drożdże (Il lievito)Świeże drożdże: Lievito di Birra. Marki(...)Napoli Z dodatkiem anchois, kaparów i oliwek – pochwała morskich smaków. Włoskie wariacje na temat pizzy 1. Calzone – Duży pieróg wypełniony serem ricotta, mozzarellą i wędlinami. 2. Stromboli – Rolada z ciasta do pizzy, często z serem, szynką i warzywami. 3. Panuozzo – Kanapka z ciasta do pizzy, nadziewana mięsem, serem i warzywami. 4. Scacce – Sycylijska przekąska, przypominająca zawijaną pizzę z pomidorami, serem

RafalCook
sernik gotowany 19

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 3 ugotowane na twardo żółtka 300 g masła, schłodzonego 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 23x33cm). Każde ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 190 st., aż będzie rumiane(...)osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniem oraz jajkami i wlewamy do sera. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa trochę zgęstnieje. Gotową lekko przestudzoną masą przekładamy ciasta kruche. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Całość odstawiamy do wystudzenia. sernik gotowany

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto z pistacjową chrupką (przepis bez glutenu, bez cukru, bez laktozy) 27

chrupiąca warstwa pistacjowa przepysznie pasuje do mocno czekoladowego ciasta 🤤 Koniecznie spróbujcie tego połączenia 👌 Filmik z wykonania przepisu TUTAJ Składniki (śr: 18cm): Daktylowe ciasto -200 g daktyli -2 jajka -120 g mąki ryżowej -40 g ciemnego kakao -120 ml oleju rzepakowego -100g mleka / napoju roślinnego lub wody -100g ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Chrupka pistacjowa -50g płatków(...)łyżeczki soli Polewa i dodatki -60g ulubionej czekolady (np. bez cukru) + 3 łyżki oleju rzepakowego (polewa) -garść posiekanych pistacji (posypka) -łyżka kakao + ½ szkl. wrzątku (do nasączenia ciasta) DAKTYLOWE CIASTO 1. Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem. Po ok. 1h gdy zmiękną i napęcznieją odlać wodę. 2. Daktyle zblendować wraz z olejem, mlekiem/wodą na gładką masę

Candy Pandas
Mięciutkie rogaliki drożdżowe – przepis bez jajek 49

czyli drożdże należy rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, a następnie odstawić na około 10 minut, po czym dodać do reszty składników i wyrobić ciasto. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec rogaliki drożdżowe? Rogaliki drożdżowe należy piec około 15-17 minut w 170 stopniach Celsjusza. Czas pieczenia zależy jednak od wielkości rogalików. Pomysły na nadzienie(...)kremu czekoladowego cukier puder do posypania rogalików po upieczeniu przygotowanie Margarynę lub masło roztop, a następnie odstaw do wystudzenia. Mleko podgrzej do 35-40 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę, suche drożdże, wystudzoną margarynę lub masło, letnie mleko, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieść w dużej misce. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez 10 minut

Via Gusto
Dyniowe cynamonki z jabłkami 31

Mięciutkie, pachnące i w kolorze jesieni - to są dyniowe cynamonki z jabłkami. Ciasto ma piękny żółty kolor dzięki dodatkowi pure z dyni. Bardzo fajna sezonowa wersja zwykłych cynamonek. Nas tak zachwyciły smakiem, że połowa nie doczekała sesji zdjęciowej. Wiadomo, najlepsze są gdy jeszcze ciepłe;)  Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami Plecionki z powidłami(...)masła kruszonka: 30g masła 50g mąki 30g cukru *Dynię pokroić na kawałki, upiec w piekarniku do miękkości, ostudzić, zblendować. W zależności od gęstości pure trzeba dosypać trochę mąki do ciasta. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać

Obiad gotowy