Pasują do wytrawnych i słodkich dodatków, są świetnym dodatkiem do zup, gulaszu, curry czy innych pyszności. Maślane bułki z dynią Drożdżowe bułki dyniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła - przypomina trochę ciasto na tradycyjne drożdżówki. Z podanych proporcji upieczecie sporą, familijną porcję. Jeśli nie potrzebujecie(...)upiec z połowy porcji. Domowe bułeczki dyniowe znikają jednak bardzo szybko i naprawdę warto upiec ich więcej :) Puszyste bułki dyniowe Bułki z dynią udadzą się idealnie, jeśli dokładnie wyrobicie ciasto drożdżowe - po wyrobieniu musi być mięciutkie, elastyczne i przyjemne w dotyku. Ciasto musi mieć czas podrosnąć, najlepiej odłożyć je w ciepłe miejsce i cierpliwie poczekać, aż podwoi objętość. Bułeczki dyniowe
Lekcje w kuchnipiekę dość często. Zachowuje długo świeżość za sprawą kefiru. Pszenno - żytni albo żytnio – pszenny. Ilość mąki pszennej jest taka sama jak żytniej. Łatwo zapamiętać. Do tego kefir. Ujęłam odrobinę ciasta po 3 godzinnej fermentacji i upiekłam Fougasse, francuski chlebek w kształcie liścia z papryczką chili i plasterkami kiełbasy chorizo. To takie połączenie Francji z Hiszpanią i na dodatek na zakwasie(...)mój Fougasse, pyszny, chrupiący i od razu można zajadać na ciepło:). Polecam takie chlebki, wtedy upieczony bochenek z pozostałego ciasta, może spokojnie poczekać na krojenie aż porządnie wystygnie. Pszenno-żytni z kefirem Na zaczyn 30g zakwasu, 160g mąki żytniej typ 720, 160g wody. Składniki zaczynu mieszamy do połączenia, przykrywamy i pozostawiamy na 12-14 godzin. Ciasto właściwe 350g zaczynu, całość
Leśny ZakątekDeser “Niebo w gębie” to przepis inspirowany uwielbianym ciastem o tej samej nazwie. Ciasto składa się z kruchego ciasta, przekładanego jabłkami z galaretką oraz kremem orzechowym. W deserkach kruche ciasto zastąpiłam herbatnikami, dzięki czemu przepis jest bez pieczenia. To świetna alternatywa dla ciasta – na przykład, jeśli przygotowujesz deserki na słodki stół lub po prostu nie chcesz robić(...)dużego ciasta. Jakiej galaretki użyć do warstwy z jabłkami? W przepisie na deser Niebo w Gębie użyłam galaretki cytrynowej, jednak dobrze sprawdzi się także galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wtedy kolor jabłek będzie bardziej pomarańczowy, ale całość będzie równie pyszna. W czym zrobić deserki Niebo w Gębie? Deserki możesz przygotować w specjalnych kubeczkach do deserków lub w małych szklankach, czy też
Via Gustoogólnodostępne hokkaido. Mam ich jakieś 20 kg. Część stoi i ozdabia dom, część idzie pod nóż. Zrobiłam więc jakieś chore ilości musu z dyni. Część zamroziłam, część wylądowała z ciastach, zupach, chili. Niewielka część wylądowała w dzisiejszym chlebie. Czy ma jakiś wybitny wpływ na jego smak? Zupełnie nie, nadała natomiast fajnego koloru i spowodowała, że chleb jest trochę bardziej wilgotny(...)drożdże, sól, pestki dyni i siemię lniane, wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Jak ciasto już ruszy możecie ściągnąć z niego ściereczkę, ta czasami
KardamonovyObłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak, jak mało które jesienne pyszności 🙂 Ciasto w tej wersji jest fantastycznie delikatne, a cynamonki pozostają miękkie nawet na drugi i trzeci dzień. To kwintesencja jesieni! Uwaga: szklanka 200 ml Blaszka 25 x 30 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki typ 500 4 żółtka (z białek polecam bananowe brownie(...)Mąkę wsypuję do miski, dodaję szczyptę soli, mleko, wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem i roztopione masło. Całość mieszam i bardzo dokładnie wyrabiam – zajęło mi to około 10 minut. Ciasto można wyrabiać mikserem. Kiedy ciasto jest sprężyste i gładkie odstawiam je do wyrośnięcia pod przykryciem na 50 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 120 g miękkiego masła
Słodki sentymentPaszteciki z ciasta francuskiego to super pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Przepis jest niesamowicie prosty a same paszteciki bardzo smaczne i efektowne. Paszteciki fajnie prezentują się na stole i stanowią idealną przekąskę na każdą okazję. Można je zaserwować jako świąteczna przekąska, czy dodatek do ciepłego barszczu podczas rodzinnych spotkań. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. EKSPRESOWE PASZTECIKI Z CIASTA(...)FRANCUSKIEGO – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego 500 g pieczarek 1 cebula 100 g tartej mozarelli sól pieprz 1 jajko do posmarowania Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić odrobinę masła, przełożyć cebulę i podsmażyć. Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i razem dusić przez kilkanaście minut, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawić solą
Alle Dobre!Półksiężyce z czekoladą Delikatne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Składniki: Ciasto: 120g zimnego masła 120g mąki pszennej 40g cukru 1 żółtko szczypta soli Dodatkowo: 100g gorzkiej czekolady cukier puder do oprószenia ciasteczek *** Wszystkie składniki na ciasto siekamy nożem, a następnie zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite, gładkie ciasto *** *** Czekoladę kroimy(...)drobne kawałki *** *** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Schłodzone ciasto grubo wałkujemy i kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Formujemy półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 15-17 minut – do zrumienienia
Blog z Apetytemprzepis na keto pierogi, który pozwoli cieszyć się smakiem pierogów bez obawy o nadmiar węglowodanów. Składniki na keto pierogi. Jak przygotować keto pierogi bez gumy guar? Ważne jest, aby ciasto na pierogi było odpowiednio elastyczne. Nasze keto ciasto na pierogi przygotowuje się z użyciem mąki migdałowej oraz mąki kokosowej, które zastępują tradycyjną mąkę pszenną. Lista polecanych produktów: – Mąka migdałowa(...)100g – Mąka kokosowa – 50g – Jajko – 1 sztuka – Olej kokosowy – 2 łyżki – Wrzątek – 3/4 szklanki – Sól i pieprz do smaku Keto ciasto na pierogi – krok po kroku. Keto przepis na pierogi keto Na początku wymieszajmy mąkę migdałową, mąkę kokosową i gęsty migdałowy błonnik. Następnie, do suchych składników dodajemy jajko, olej kokosowy
ZGruntuFitCześć Kochani dziś mam dla Was przepis na po prostu obłędne ciasto orzechowe z kremem i masłem orzechowym Choć wygląda niepozornie łączy w sobie wiele smaków, które idealnie współgrają. Mamy tu biszkopt orzechowy, krem, masło orzechowe i chrupiące prażone orzeszki Całość smakuje po prostu wspaniale, bardzo polecam-jeśli lubicie orzechowe smaki to zakochacie się w tym cieście :) Zapraszam(...)Powstały budyń studzimy do temp pokojowej Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej Krem wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim Ciasto smarujemy masłem orzechowym ***żeby masło orzechowe dobrze się smarowało polecam zmiksować je mikserem wtedy nabierze fajnej konsystencji i puszystości ORZECHY Na patelnię dajemy masło, cukier puder
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJeśli jak ja uwielbiacie szarlotki i jabłeczniki to koniecznie musicie spróbować tego z kokosową wkładką i bezą. Przyjemnie kruche ciasto, soczyste jabłka z dodatkiem proszku budyniowego, a na nich warstwa wiórek i beza to połączenie absolutnie pyszne. Dodatek wiórek to takie niby nic wyszukanego a sprawia, że ciasto staje się bardziej efektowne i może zaskoczyć niejednego łasucha Ciasto: 3 szklanki(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia składników. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miła 23x33
Cynamonowe szczęścieCiasto kajmakowo-porzeczkowe to pyszny deser, który zaskoczy swoją wyjątkową kombinacją smaków nawet najbardziej wymagającego smakosza. Artykuł Ciasto kajmakowo-porzeczkowe pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plChleb ze starego bloga na prośbę internautki. Chleb bardzo smaczny. Nasiona po namoczeniu tworzą galaretowatą strukturę, która utrzymuje ciasto w ryzach i dodaje wnętrzu chleba elastyczności. Podobnie jak przy użyciu nasion lnu. Namoczona kaszka orkiszowa sprawia, że ciasto w trakcie wyrabiania jest kleiste ale w efekcie po wypieku wzmacnia wilgotność chleba. Drożdże można pominąć. Zyskałam tylko 30 minut(...)reguły bez dodatku drożdży ciasto u mnie rośnie 2,5 godziny w tym przypadku 2 godziny. Ciasto nie wymaga również 2 czy 3 krotnego składania po wyrobieniu a tym samych długiego odpoczynku, jak to zwykle bywa przy chlebach pszennych. Wystarczy 30-40 minut aby wyłożyć do foremek do ostatecznego wyrośnięcia. Można również upiec na kamieniu lub blasze z piekarnika
Leśny ZakątekNiezwykle smaczne, choć proste ciasto, które zachwyci Was swoją puszystością i niebanalnym wyglądem :) Jest też przyjemnie wilgotne, dzięki sporemu dodatkowi oleju. Śliwki pasują do niego idealnie! Robi się je szybko i ze składników, które zawsze mamy pod ręką :) Szybko też znika ze stołu ;) Świetnie smakuje z kubkiem ulubionego gorącego napoju. Bardzo polecam! Składniki : 6 dużych jajek 240 g cukru opakowanie(...)obrotach miksera ). Nie zaprzestając miksowania dodawać po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ( jeżeli się obawiacie, suche składniki możecie wmieszać do jajecznej masy za pomocą rózgi kuchennej ). Ciasto podzielić na 2 części, jedną odrobinę większą od drugiej. Do mniejszej części dodać przesiane kakao oraz wodę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach dolnych około 23x33
Opowieści z piekarnikaBardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie lekkie ciasto z borówkami i galaretką. To pyszne ciasto z owocami idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, piknik czy inne okazje w ciągu roku. Artykuł Ciasto z borówkami i galaretką pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plangielskie i pieprz. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. Rosół powinien tylko delikatnie bulgotać, aby stał się klarowny i pełen smaku. Przygotowanie domowego makaronu: Zagnieć ciasto: Na stolnicy lub w misce przesiej mąkę, zrób w niej zagłębienie i wbij do niego jajko oraz dodaj żółtka. Dodaj sól i łyżkę oliwy lub zimnej wody. Zacznij zagniatać ciasto(...)łącząc mąkę z jajkami. Zagniataj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (może to zająć około 10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody; jeśli za mokre, dodaj trochę mąki. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką kuchenną i zostaw tak na około 30 minut, aby odpoczęło. Wałkowanie i krojenie makaronu: Podziel ciasto na 2-3 części, aby łatwiej było
Moja Książka Kucharska