podaną wyżej ilość mięsa) Przyprawy na kg mięsa: sól kamienna niejodowana 18 g pieprz czarny 3 g czosnek świeży 5 g kolendra liściasta 2 g papryka mielona 5 g suszone płatki papryczki jalapeno 6g Dodatkowo: jelita wieprzowe fi 26/28 (Ø36 mm po napełnieniu), użyłam 3 m (1,5 m/1 kg, dla wprawnej ręki nawet 1m/1kg) Przygotowanie: Przygotować jelita: opłukać
Kocham..lubię..gotuję..Dzisiaj klasyka. Kotlet mielony, typowy polski obiad i ulubiony mojego męża. Najprostszy przepis z możliwych, wyjdzie każdemu :) Czytaj więcej
Biały fartuszeksurowe jajka 2-3 cebule dymki (białe i zielone części) 2 łyżki Majonezu Kieleckiego + do dekoracji 2 łyżki chrzanu 200 ml śmietany 30% 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz Cztery jajka gotujemy na twardo. Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody i soli zagniatamy jednolite ciasto (można za pomocą haka miksera lub w malakserze). Wykładamy formę
Poezja smakuaromatyczne przyprawy. Składniki na dyniowe latte Mus dyniowy: 300 g dyni 100 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 / 2 łyżeczki kardamonu 1 / 2 łyżeczki zmielonych goździków 1 / 2 łyżeczki mielonego imbiru Latte: 2 szklanki zaparzonej kawy 1 szklanka mleka cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mus z dyni: Dynię umyć, wydrążyć nasiona wraz z miękką częścią, obrać
niecodziennikparydodałam do tej domowej, nowszej wersji pasty z twarożku . Składniki na pastę z twarożku 200 g twarożku 15 czarnych oliwek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany szczypta mielonej kolendry sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ser dokładnie rozetrzeć lub zmielić w malakserze. Oliwki odsączyć, pokroić na części. Szczypiorek umyć i posiekać. Do miski włożyć twarożek
niecodziennikparypokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na oleju. Gdy wszystkie składniki będą ugotowane na miękko, połączyć je ze sobą, groch z kapustą doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Groch z kapustą pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparynakładał sobie solidną porcję śląskich makówek , żeby zwiększyć swoje szanse. Udostępnij Składniki na makówki 1 bułka weka (lub 400-450 g bułek paryskich, bułek wrocławskich) 1 / 2 kg maku mielonego 1 / 2 kg cukru 250 g rodzynek 100 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 4-5 ml olejku migdałowego 3 litry wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Bułki
niecodziennikparyoczyszczonej 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka kardamonu 1 / 2 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli i pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do garnka wlać miód, dodać masło i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się składników, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia
niecodziennikparyśledzie z migdałami w korzennej zalewie 4 płaty śledziowe a’la Matias 8 suszonych śliwek 30 g płatków migdałowych 3 łyżki oliwy 1 szczypta kardamonu 1 / 4 łyżeczki mielonego cynamonu 2-3 roztarte goździki 1 szczypta cukru 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Śliwki opłukać, zalać letnią wodą, zostawić na kilka godzin
niecodziennikparypieczone ziemniaki 1 kg ziemniaków (mączne, najlepiej gatunek do pieczenia) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 1 / 2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na dość duże kawałki. Przełożyć do garnka z osoloną wodą, gotować 5 minut od momentu zawrzenia. Odcedzić. Przygotować
niecodziennikparypszennej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka spirytusu lub octu 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 400 g smalcu do smażenia Pozostałe składniki: 3 łyżki mielonego maku 100 ml mleka 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki płynnego miodu opcjonalnie lukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Chrust: Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie
niecodziennikparyzachwytem ukochanej osoby. Sernik jest lekki, więc idealnie będzie się nadawał na romantyczną kolację. Składniki Spód: 100 g herbatników 50 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu) 1 / 2 szklanki gorącej
niecodziennikparynowy sposób podania tej kaszy. Staje się ona delikatniejsza w smaku i lepiej się komponuje z pozostałymi składnikami obiadu. Przygotowanie kotlecików jest równie proste jak w przypadku kotletów mielonych, więc warto czasem poświecić kilka minut więcej, aby nie podać zwyczajnie ugotowanej kaszy gryczanej. Składniki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 2 jajka 1 mała marchewka 8-10 łyżek bułki tartej
niecodziennikparyodświętnie wyglądał na talerzu. Składniki 1 kg schabu bez kości 100-150 g śliwek suszonych 6 liści laurowych 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżki oliwy sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Schab umyć, jeśli jest konieczność usunąć błony, tłuszcz zachować. W środku mięsa za pomocą długiego noża zrobić
niecodziennikpary