по-корейски. морковь по-корейски w restauracji w białoruskiej części Białowieskiego Parku Narodowego Składniki (spora miska): - 4-5 sporych marchewek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka mielonej kolendry - 3 łyżki octu winnego - szczypta soli, pieprz - 1 łyżka sezamu - 1 cebula - 2 łyżki oleju Przygotowanie: 1) Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski (julienne) lub ścieramy
Roślinożerni urlopowiczemajonezu 1 łyżka soku z cytryny szczypiorek drobno pokrojony Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, marchewki i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach Na dno naczynia kładziemy ziemniaki i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem Opłukanego śledzia i cebulę kroimy w drobna kostkę - układamy na ziemniakach Polewamy sosem (śmietana+majonez+cytryna) Następnie kładziemy warstwę marchewki Na koniec warstwa z jajek, szczypiorek
Alutka-Gotujeilość. SKŁADNIKI 200 g ciecierzycy 3-4 łyżki pasty tahini 2 duże czerwone papryki 1 mały por 3 ząbki czosnku olej rzepakowy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, mielony kminek, słodka papryka, chili WYKONANIE Ciecierzycę namoczyć przez całą noc w zimnej wodzie. Starą wodę wylać, zalać nową i postawić na średnim ogniu. Gotować do miękkości około
Passions hobbies liferyżu. Smacznego! Tofu z warzywami i ryżem Gulasz z indyka z marchewką i cukinią Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami Szybka wieprzowina z marchewką i dymką Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem Kurczak w sosie curry Pierś kurczaka w kurkumie i imbirze Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską Jednogarnkowa ryba z ryżem
Kuchnia Bazyliiziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżka majeranku, Sól i pieprz do smaku, 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru mielonego, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka ostrej papryki. Jak zrobić tradycyjne flaki wołowe? Gdy korzystacie ze świeżych, nie gotowanych flaków, najpierw trzeba je zalać wodą, gotować ok. 30 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzez praskę. Zostawić do ostudzenia. 4. Do lekko ciepłych ziemniaków dodać jedno jajko, ser i cebulę. Wyrobić z tych składników ciasto. 5. Formować z masy kotleciki wielkością podobne do mielonych. 6. Kotleciki panierować w jajku i w bułce. 7. Smażyć na oleju na złoty kolor. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniwięc spodziewajcie się wiosennego wybuchu na blogu! Ach, jakże nie mogę się tego doczekać! :D Złote mleko na 1 dużą porcję Potrzebujesz: 400ml mleka (najlepiej roślinnego) 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy / 3cm świeżego korzenia kurkumy 2 szczypty cynamonu 4 plasterki świeżego imbiru 1 strąk kardamonu 3 ziarna czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki oleju kokosowego miód do smaku Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzygotowane boczniaki możecie podać jako dodatek lub jako danie główne w towarzystwie świeżego pieczywa. Ja tą wersję lubię najbardziej. Spróbujcie i Wy. Składniki: 1 opakowanie boczniaków 2 jajka czarny mielony pieprz i sól do smaku kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Boczniaki myjemy, obcinamy ogonki. Szykuje dwa głębokie talerze. Do jednego bijamy jajka
Słodkie okruszkiskórka pomarańczowa,... 200 g kwaskowej marmolady – u mnie z mirabelek z nalewki, polewa : 1 jajko, 1 żółtko, 70 g cukru pudru, cukier waniliowy, 70 g stopionego masła, 50 g mielonych migdałów, 30 g tartej bułki, sok z 1/2 cytryny, Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, żółtka, cukier, skórkę cytrynową włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski
królestwo garówbardzo pożywna i zawiera obok ziemniaków jajka ugotowane na twardo , zrumieniony boczek, szczypiorek i fantastyczny sos musztardowy ze świeżo prażoną gorczycą. Uwielbiam sos do sałatki z musztardę z grubo mieloną gorczycą, a jeśli akurat takiej nie mam to po prostu dodaję do niej prażoną gorczycę, zarówno żółtą jak i czarną. Gorczyca podkreśla smak sosu, który przygotowałam do sałatki
codojedzeniadobrze wykorzystać Takie babeczki z serkiem homogenizowanym, to idealny deser do kawy. Lubicie kawę? U nas nie może jej zabraknąć, dlatego tak często odwiedzam sklep z kawą Kawa ziarnista, mielona, z dodatkami lub bez… Dla każdego coś dobrego. Zarówno dla domowników, jak i przyjaciół. Ostatnio kupiłam nawet uroczą (i praktyczną!) stalową konewkę do kawy. Od razu przykuła uwagę
Słodkie okruszkipszenna 1 i 1/2 szklanki Cukier szklanka kakao 3 łyżki Masło 200 g Jajka 4 Woda 5 łyżek Cukier waniliowy Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa serowa: Twaróg mielony 500-700 g Żółtka 3 Cukier 1/2 szklanki Masło 100 g + wiórki kokosowe Przygotowanie: Masło, cukier, kakao oraz wodę gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut
Kulinarne przygodypodawane najczęściej jako danie główne z ziemniakami lub ryżem, a całość dopełnia surówka ze świeżych warzyw. Składniki: 4 udka z kurczaka 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili po pół łyżeczki oregano i tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku
Życie zaczyna się w kuchniwylewamy na upieczone ciasto, studzimy. KREM TWAROŻKOWY: 200 g schłodzonej śmietany 30% 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru cytrynowego (lub 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej) 250 g mielonego, białego sera Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem cytrynowym. Twaróg miksujemy, dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę śmietany
Rozpustne gotowanieugotować. Może podnieść naszą odporność :) Składniki : marchew duża główka czosnku kawałek selera 2 ziemniaki wywar z rosołu lub kostka rosołowa mała czerwona papryka koperek, liść laurowy, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, sól Przygotowanie : Do ok. litra wody lub rosołu wrzucić liść laurowy, pokrojoną marchew, ziemniaki i selera- gotować ok 15 min. do lekkiej miękkości warzyw Dodać pokrojoną w kostkę
Proste Potrawy