mielone - 47549 przepisów (strona:1213/3170)

Migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym 116

szczypta soli 100 g płatków migdałowych Krem dyniowy: 300 g puree z dyni 400 ml śmietany kremówki 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej Dyniowy syrop na polewę: 2 łyżki puree z dyni 2 płaskie łyżki cukru 100 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beza

niecodziennikpary
Pieczony kalafior ze słonecznikiem 118

łodygę, umyć. Położyć łodygą do dołu, pokroić na 1,5 cm plastry. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim 1 łyżkę oleju, ułożyć plastry kalafiora. Posypać mielonym pieprzem oraz solą, skropić pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec 20 minut , po czym wyjąć i przewrócić kawałki kalafiora na drugą stronę

niecodziennikpary
Makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami 124

kremie z mleka skondensowanego w towarzystwie makowego biszkoptu smakowały jeszcze lepiej. Składniki na makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami Makowe ciasto: 5 jajek wielkości M 200 g niebieskiego maku niemielonego 150 g cukru pudru 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2-3 krople aromatu migdałowego Krem z mleka skondensowanego

niecodziennikpary
Marchewka z groszkiem 103

przygotować, korzystając z gotowej mrożonki, nie trzeba starać się pokroić marchewek w kształtną kostkę. U mnie w domu marchewka z groszkiem często była podawana do obiadu, zwłaszcza do kotletów mielonych i utłuczonych ziemniaków, zawsze też znikała bardzo szybko z naczynia, w którym była podawana, jak i z naszych talerzy. Składniki na marchewkę z groszkiem 1 opakowanie mrożonej marchewki

niecodziennikpary
Jajka po szkocku 100

mięsnej panierce sprawdzą się zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu, jak także na zimno jako dodatek do chleba. Udostępnij Składniki na jajka po szkocku 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 jajek wielkości S 1 / 2 pęczka szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1 czubek noża chili 1 czubek noża gałki muszkatołowej

niecodziennikpary
Pieczony bażant 132

window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Bażanta umyć i usunąć podroby, dokładnie oczyścić z resztek piór. Ponownie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Związać nogi ptaka, obsmażyć kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle. Bażanta przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć plastrami boczku, tak żeby jeden plaster nachodził na drugi. Wstawić

niecodziennikpary
Szparagi pieczone z boczkiem 130

pełnymi żołądkami mogliśmy nacieszyć się zawartością toreb z zakupami. Udostępnij Składniki na szparagi pieczone z boczkiem 500 g zielonych szparagów 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach parmezan świeżo mielony pieprz 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 10% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Zielone szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, a grubsze szparagi dodatkowo od połowy

niecodziennikpary
Zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami 155

kawałki. Do garnka wlać 1 1 / 2 litra wody, wsypać wszystkie owoce, dodać anyż i korę cynamonu – zamiast niej można dodać 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Postawić na ogniu, gotować 10 minut. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wlać go do zupy owocowej, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty. Zupę odstawić z ognia, wyjąć z niej

niecodziennikpary
Drożdżówki z makiem 114

ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła Masa makowa: 250 g niebieskiego maku niemielonego 1 / 2 szklanki miodu 125 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, migdały) 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 białka rum do namaczania rodzynek kilka kropli aromatu rumowego

niecodziennikpary
Hummus z awokado 138

częściej będziemy zajadać się hummusem . Udostępnij Składniki na hummus z awokado 1 puszka ciecierzycy 1 duże dojrzałe awokado 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty tahini 1 / 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sok z 1 limonki kilka łyżek zimnej wody sól do smaku Dodatkowo do podania: świeża kolendra oliwa ziarenka sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciecierzycę wysypać z puszki

niecodziennikpary
Piegusek na białkach 122

mało słodki można go zjeść również z ulubionym dżemem. Udostępnij Składniki na ciasto piegusek na białkach 1 szklanka białek (z ok. 6-7 jajek) 1 szklanka maku niebieskiego niemielonego 1 szklanka mąki pszennej 1 / 2 szklanki drobnego cukru 1 / 2 szklanki roztopionego masła (czyli ok. 120 g masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: margaryna

niecodziennikpary
Łosoś pieczony w folii z ziołami 172

pieczony w folii z ziołami – składniki 500 g filetu z łososia 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 pęczka natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje. Czosnek obrać, drobno

niecodziennikpary
Ciasto z figami i migdałową kruszonką 124

oleju 125 ml mleka 190 g brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 czubek łyżeczki mielonego kardamonu 1 szczypta soli Migdałowa kruszonka: 60 g mąki pszennej 50 g brązowego cukru 50 g masła 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka płatków migdałowych

niecodziennikpary
Piernik staropolski z marcepanem 130

szklanki brązowego cukru 250 g masła 600 g + 1 szklanka mąki pszennej 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 / 2 łyżeczki mielonego kardamonu 4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 szczypta soli Polewa czekoladowa: 150 g śmietanki kremówki

niecodziennikpary
Hummus z burakiem 117

wadę – zdecydowanie ze szybko się kończy. Udostępnij Składniki na hummus z burakiem 125 g suchej ciecierzycy 300-400 g czerwonych buraków 4 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżeczki sody 1 łyżka

niecodziennikpary