szczypta soli 100 g płatków migdałowych Krem dyniowy: 300 g puree z dyni 400 ml śmietany kremówki 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej Dyniowy syrop na polewę: 2 łyżki puree z dyni 2 płaskie łyżki cukru 100 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beza
niecodziennikparyłodygę, umyć. Położyć łodygą do dołu, pokroić na 1,5 cm plastry. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim 1 łyżkę oleju, ułożyć plastry kalafiora. Posypać mielonym pieprzem oraz solą, skropić pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec 20 minut , po czym wyjąć i przewrócić kawałki kalafiora na drugą stronę
niecodziennikparykremie z mleka skondensowanego w towarzystwie makowego biszkoptu smakowały jeszcze lepiej. Składniki na makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami Makowe ciasto: 5 jajek wielkości M 200 g niebieskiego maku niemielonego 150 g cukru pudru 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2-3 krople aromatu migdałowego Krem z mleka skondensowanego
niecodziennikparyprzygotować, korzystając z gotowej mrożonki, nie trzeba starać się pokroić marchewek w kształtną kostkę. U mnie w domu marchewka z groszkiem często była podawana do obiadu, zwłaszcza do kotletów mielonych i utłuczonych ziemniaków, zawsze też znikała bardzo szybko z naczynia, w którym była podawana, jak i z naszych talerzy. Składniki na marchewkę z groszkiem 1 opakowanie mrożonej marchewki
niecodziennikparymięsnej panierce sprawdzą się zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu, jak także na zimno jako dodatek do chleba. Udostępnij Składniki na jajka po szkocku 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 jajek wielkości S 1 / 2 pęczka szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1 czubek noża chili 1 czubek noża gałki muszkatołowej
niecodziennikparywindow.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Bażanta umyć i usunąć podroby, dokładnie oczyścić z resztek piór. Ponownie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Związać nogi ptaka, obsmażyć kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle. Bażanta przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć plastrami boczku, tak żeby jeden plaster nachodził na drugi. Wstawić
niecodziennikparypełnymi żołądkami mogliśmy nacieszyć się zawartością toreb z zakupami. Udostępnij Składniki na szparagi pieczone z boczkiem 500 g zielonych szparagów 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach parmezan świeżo mielony pieprz 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 10% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Zielone szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, a grubsze szparagi dodatkowo od połowy
niecodziennikparykawałki. Do garnka wlać 1 1 / 2 litra wody, wsypać wszystkie owoce, dodać anyż i korę cynamonu – zamiast niej można dodać 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Postawić na ogniu, gotować 10 minut. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wlać go do zupy owocowej, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty. Zupę odstawić z ognia, wyjąć z niej
niecodziennikparyciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła Masa makowa: 250 g niebieskiego maku niemielonego 1 / 2 szklanki miodu 125 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, migdały) 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 białka rum do namaczania rodzynek kilka kropli aromatu rumowego
niecodziennikparyczęściej będziemy zajadać się hummusem . Udostępnij Składniki na hummus z awokado 1 puszka ciecierzycy 1 duże dojrzałe awokado 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty tahini 1 / 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sok z 1 limonki kilka łyżek zimnej wody sól do smaku Dodatkowo do podania: świeża kolendra oliwa ziarenka sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciecierzycę wysypać z puszki
niecodziennikparymało słodki można go zjeść również z ulubionym dżemem. Udostępnij Składniki na ciasto piegusek na białkach 1 szklanka białek (z ok. 6-7 jajek) 1 szklanka maku niebieskiego niemielonego 1 szklanka mąki pszennej 1 / 2 szklanki drobnego cukru 1 / 2 szklanki roztopionego masła (czyli ok. 120 g masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: margaryna
niecodziennikparypieczony w folii z ziołami – składniki 500 g filetu z łososia 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 pęczka natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje. Czosnek obrać, drobno
niecodziennikparyoleju 125 ml mleka 190 g brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 czubek łyżeczki mielonego kardamonu 1 szczypta soli Migdałowa kruszonka: 60 g mąki pszennej 50 g brązowego cukru 50 g masła 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka płatków migdałowych
niecodziennikparyszklanki brązowego cukru 250 g masła 600 g + 1 szklanka mąki pszennej 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 / 2 łyżeczki mielonego kardamonu 4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody 1 / 2 szklanki mleka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 szczypta soli Polewa czekoladowa: 150 g śmietanki kremówki
niecodziennikparywadę – zdecydowanie ze szybko się kończy. Udostępnij Składniki na hummus z burakiem 125 g suchej ciecierzycy 300-400 g czerwonych buraków 4 łyżki pasty sezamowej (tahini) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 łyżeczki sody 1 łyżka
niecodziennikpary