łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 90 g cukru trzcinowego 60 g melasy 1 średnie jajko 1/4 szklanki drobno siekanego imbiru kandyzowanego 2 łyżki przyprawy piernikowej lub 1 łyżka mielonego imbiru i 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki drobno siekanej żurawiny 2 łyżki drobno siekanego imbiru kandyzowanego Instructions W jednej misce
SprawdzonaKuchnia.plmąki orkiszowej białej lub pszennej tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli 60 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2,1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego 275 g miodu dałam gryczany 60 g suszonych daktyli 4 łyżki rodzynek 60 g suszonej żurawiny 2 łyżki likieru Cointreau lub likier Amaretto 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki
SprawdzonaKuchnia.plcytryny 1 szklanka ciasno upakowanego szpinaku bardzo zimna woda ilość uzależniona od konsystencji jaką chcecie uzyskać płatki papryczki chilli lub ostra papryka w proszku - do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku sól do smaku Instructions Ciecierzycę włożyć do miski blendera dodać ząbek czosnku, skórkę otartą z 1/2 cytryny, szpinak, pastę Tahini zmiksować na gładką masę dodając w międzyczasie wodę, wodę
SprawdzonaKuchnia.plsyrop rumowy 35 g masła 80 g cukru 1 szczypta soli 100 ml wody 120 ml rumu Instructions Formę z kominem do wypieku babek wysmarować masłem i wysypać mielonymi orzechami lub mąka krupczatką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. W misce umieścić masło, 3 łyżki oleju i cukier, całość ubić na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, skrobię
SprawdzonaKuchnia.plmąki pszennej ja użyłam białej mąki orkiszowej lub mąka tortowa 250 ml letniego mleka 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant 80 g cukru użyłam trzcinowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 szczypta soli 1 małe jajko 70 g miękkiego masła Składniki dodatkowe 70 g miękkiego masła 1 łyżka cynamonu 60 g cukru trzcinowego 1 małe jajko +1 łyżka
SprawdzonaKuchnia.plłyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 dużej cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę 1 mała limonka sok i skórka otarta z niej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka cukru kokosowego lub trzcinowy 1/2 małej papryczki chilli lub lub tyle ile będziecie uważali za stosowne 1 łyżka oleju arachidowego Sos orzechowy do podania 3 łyżki mleczka
SprawdzonaKuchnia.plmąki pszennej 170 g cukru 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej 100 g masła rozpuszczonego 5 średnich jabłek 175 ml mleka 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczki kardamonu mielonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu ciasta Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jabłka obrać i pokroić na plasterki o grubości około
SprawdzonaKuchnia.plsztuk bazylii świeże listki 1/2 łyżeczki oregano świeże listki drobno posiekane skórka z cytryny otarta 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Dodatkowo pomidory bagietka lub chleb grubo mielony czarny pieprz Instructions Wszystkie składniki na marynatę umieścić w miseczce i wymieszać. Mozzarellę porozrywać na drobne kawałki dodać ją do przygotowanej marynaty i dokładnie wymieszać. Ser pozostawić
SprawdzonaKuchnia.plhour 15 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składnik na ciasto 270 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g twarogu trzykrotnie mielonego 3 sztuki żółtka 1 szczypta soli Składniki na nadzienie 3 średnie jabłka 3/4 szklanki malin opcjonalnie 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 3 sztuki białka
SprawdzonaKuchnia.plsoli 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego lub kwaśnej śmietany - w razie potrzeby Składniki na nadzienie 600 g jabłek waga po obraniu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta mielonego kardamonu 2 łyżki tartej bułki 1 jajko małe do posmarowania wierzchu szarlotki Instructions Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść ciasto, w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt suche
SprawdzonaKuchnia.plAuthor Anna Ingredients 600 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych, waga ziemniaków po obraniu 100 g dyni z pieczonej - purre 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej 1 średnie jajko sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki parmezanu tartego 10 listków szałwii świeżej Dodatkowo 20 liści szałwii świeżych masło klarowane do przysmażenia szałwii parmezan tarty
SprawdzonaKuchnia.plCook Time 10 minutes Total Time 30 minutes Servings 18 Author Anna Ingredients 170 g masła miękkiego 150 g cukru 1 duże jajko 260 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 g miodu dałam gryczany ale może być dowolny lub melasa 2 łyżki cukru do obtoczenia ciastek Instructions Piekarnik
SprawdzonaKuchnia.plIngredients 230 g mąki orkiszowej typ 630 lub pszenna tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 400 g bananów czyli 4 duże banany - waga bez skórki 45 g cukru trzcinowego 60 ml oleju kokosowego lub oliwy 120 ml mleka roślinnego lub krowiego 1/2 tabliczki ciemnej
SprawdzonaKuchnia.plmały kalafior 100 g sera feta 2 szklanki ugotowanego ryżu użyłam brązowego 1 szklanka płatków jaglanych lub bułki tartej, można również użyć mąki migdałowej 2 średnie jajka 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżka siekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka chilli lub papryki słodkiej sól do smaku pieprz do smaku
SprawdzonaKuchnia.plminutes Total Time 48 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 190 g mąki pszennej + do podsypania 80 g cukru trzcinowego ciemny muscovado 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu szczypta chilli lub pieprzy cayenne szczypta soli 1 średnie jajko może być też male 1 żółtko 85 g masła 75 g melasy lub miodu gryczanego Instructions
SprawdzonaKuchnia.pl