zewnątrz. Najlepiej smakują pierwszego dnia, kiedy płatki zachowują wciąż swoją chrupkość. Smacznego:) na ok. 30 ciasteczek: 130 g mała w temperaturze pokojowej, 160 g cukru, 2 jajka, duża szczypta mielonej wanilii, 100 g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki sody, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mąki pszennej, 90 g pokruszonych płatków kukurydzianych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
Lekcje w kuchnicukru, 6 jajek, 70 g posiekanych orzechów włoskich na warstwę ciasteczkową: 90 g masła w temperaturze pokojowej, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki brązowego cukru, duża szczypta mielonej wanilii, duże jajko, 1/2 łyżeczki sody, 1 i 1/2 szklanki mąki, ok. szklanki posiekanej czekolady (ok. 3/4 tabliczki) Przygotować warstwę ciasteczkową: m asło zmiksować z dwoma rodzajami cukru i wanilią
Lekcje w kuchniulubione pestki. Smacznego:) Polecam też inne moje przepisy na ciasteczka:) na 12 dużych ciastek: 90 g masła w temperaturze pokojowej, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki brązowego cukru, duża szczypta mielonej wanilii, duże jajko, 1/2 łyżeczki sody, 1 i 1/2 szklanki mąki, pół szklanki płatków owsianych górskich, pół szklanki rodzynek, 1-2 łyżki pestek słonecznika Masło zmiksować z dwoma rodzajami
Lekcje w kuchniłyżeczki gałki muszkatołowej i granulowanego imbiru, kilka łyżek mleka (opcjonalnie) 400 g kremowego serka w temperaturze pokojowej, 100 g masła w temperaturze pokojowej, cukier puder do smaku, szczypta mielonej wanilii 2 galaretki, truskawki Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować. Dodać odciśnięte jabłka i marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakaliami i przyprawami. Delikatnie wymieszać
Lekcje w kuchniblaszkę o wielkości 35x24 cm: na spód: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 3/4 szklanki mąki, szczypta mielonej wanilii , 2 jajka , krem budyniowy: 900 ml-1 l soku przecierowego typu Kubuś, 3 opakowania budyniu (każdy po 40 g), 200 g masła, opcjonalnie cukier puder, do smaku 2 galaretki
Lekcje w kuchnimąki, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka 3 galaretki truskawkowe ok. 500 g truskawek, krem: 400-500 m śmietanki kremówki, 250 g mascarpone, duża szczypta mielonej wanilii, kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku na bezę: 3 białka, 150 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych
Lekcje w kuchniwymiarach 35x24cm: spód: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, szczypta mielonej wanilii , 2 jajka, ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych , brazylijskich i pistacjowych ) krem: 900 ml-1 l mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego(każdy
Lekcje w kuchninadadzą się prawie wszystkie, na przykład owoce jagodowe, brzoskwinie czy morele. Polecam, smacznego:) 2 szklanki mąki, szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, duża szczypta mielonej wanilii, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 1/3 szklanki oleju, ok. 250 g czereśni bez pestek na kruszonkę: 50 g zimnego masła, 50 g cukru, 100 g mąki, szczypta wanilii
Lekcje w kuchniblaszkę o wymiarach 36x25cm: 1/2 szklanki oleju, 1 i 1/2 szklanki mleka, szklanka cukru , 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3 i 1/2 szklanki mąki, szczypta mielonej wanilii , 4 jajka , 2 płaskie łyżki kakao plus 2 łyżki mleka ok. 350 g wydrylowanych wiśni (świeżych, z soku lub rozmrożonych) na krem: 2 budynie waniliowe (po 40 g), cukier
Lekcje w kuchnitortownicę o średnicy 25 cm: na biszkopt (przepis stąd ): 3 duże jajka, osobno żółtka i białka, 80 g mąki pszennej, 50 g mąki migdałowej, 130 g cukru, duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym), 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 750 ml soku pomarańczowego, 2 budynie waniliowe (po 40 g), cukier puder, do smaku, ok. 400 g brzoskwiń
Lekcje w kuchnimożemy do niego dorzucić ulubione owoce lub orzechy. Polecam, smacznego:) na foremkę o wielkości 10x20 cm (lub trochę większą): 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, duża szczypta mielonej wanilii, 3 dojrzałe banany, 1 i 2/3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu, pół szklanki posiekanej czekolady, Czekoladę wymieszać z łyżką mąki
Lekcje w kuchnispód: 1 /4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, szczypta mielonej wanilii , 2 jajka krem: 600 ml śmietanki kremówki 36%, cukier puder (do smaku), 150 g gorzkiej czekolady, łyżeczka żelatyny, ok. 250 g malin opcjonalnie starta czekolada do posypania ciasta
Lekcje w kuchniczekoladowe muffinki z malinami: 1 i 3/4 szklanki mąki, szklanka jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka cukru 2 jajka, 1/4 szklanki ciemnego kakao, łyżeczka cynamonu, szczypta mielonej wanilii, ok. 3/4 szklanki malin (lub innych owoców sezonowych), 70-100 g ulubionej czekolady Połączyć mąkę, kakao, cukier, połowę czekolady i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej ijogurt. Szybko
Lekcje w kuchni10x20cm: 1 i 3/4 szklanki mąki, szklanka jogurtu greckiego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka cukru 2 jajka, 1/3 szklanki oleju 1/4 szklanki ciemnego kakao, łyżeczka cynamonu, szczypta mielonej wanilii, ok. 70-100 g orzechów 70-100 g ulubionej czekolady na kruszonkę: 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki kakao, ¼ szklanki cukru , 3 łyżki zimnego masła Składniki
Lekcje w kuchnigalaretki pomarańczowej (70 g każda), ok. 300 g herbatników, ok. 175 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego, 750 g mascarpone, 750 g śmietanki 36%, cukier puder do smaku, szczypta mielonej wanilii Dzień wcześniej upiec biszkopt: j ajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek
Lekcje w kuchni