śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 7 jajek 1 duże dojrzałe awokado 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny 1 łyżka sezamu sól morska świeżo mielony pieprz niebieski barwnik spożywczy Wykonanie: 1. Jajka ugotować, lekko ostudzić, obtłuc skorupki i ponownie włożyć do ciepłej wody wymieszanej z niebieskim barwnikiem. Pozostawić na około 15-20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyproste w wykonaniu, na wierzch zrobiłam sos beszamelowy, który do nich pasuje idealnie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Naleśniki przepis tutaj ( klik ) Składniki farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka lub z szynki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki zioła prowansalskie szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru
kruche babeczkiPOPCORN CYNAMONOWY Składniki na popcorn cynamonowy: 8 łyżek suchego ziarna kukurydzy na popcorn zaprawa: 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Jak zrobić popcorn cynamonowy: Zaczynamy od uprażenia suchych ziaren kukurydzy. Wystarczy uprażyć ziarno kukurydzy, swoim ulubionym sposobem – zobacz poradnik Jak uprażyć popcorn. Następnie mieszamy składniki zaprawy. Zaczynamy od oleju
Dorota Smakujetolerujecie gluten) 2-3 bardzo dojrzałe banany 1 duże słodkie jabłko 2 łyżki (10 ml) nasion chia 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu mielonego 1 1/2 szklanki (360 ml) mleka roślinnego (np. sojowego) gorzka czekolada do posypania na wierzch * Do muffinek można dodać też ulubionych orzechów, rodzynki, pestki dyni albo suszoną żurawinę
Lamarida.plWielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Składniki: Pascha: 750g twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego 150g masła extra 100g deserowej czekolady 50g mlecznej czekolady 60g kakao 2 łyżki cukru pudru 150g orzechy ziemne bez soli 75g suszonej żurawiny Polewa: 80g deserowej czekolady 4 łyżki śmietany
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka masła klarowanego 1/2 średniej, białej cebuli 1/2 szkl. pokrojonej zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki - dowolnych proporcjach) 1-2 łyżki majonezu sól himalajska - do smaku pieprz czarny, mielony - do smaku rzeżucha do przybrania (można zastąpić inną zieleniną) Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Pieczarki umyć, pokroić drobno. Cebulę pokroić na niewielką
Codziennik Kuchennysaletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara. My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości. 2 kg mięsa wieprzowego II kategorii 2 kg wołowiny gulaszowej 2 kg podgardla wieprzowego 2 główki czosnku 12 g cukru 12 g pieprzu(...)bardzo zimnej wody naturalne jelita wieprzowe Namoczyć jelito na ok. 5-6 godzin Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Całość zmielić na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Można również część chudszego mięsa pokroić nożem. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zimną wodę. Następnie wyrabiamy całość dokładnie, aż mięso będzie kleiste. Nie odstawiamy
Krylowa Kuchniadomowej roboty ) jeśli nie masz użyj passatty pomidorowej - łyżeczka skrobi ziemniaczanej - olej Cielęcinę kroimy w kostkę taką 2 cm na 2 cm, podsmażamy na oleju wraz z papryką słodką mieloną. Całość musi się mocno przesmażyć, dodajemy czosnek i sos paprykowy. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy około kwadrans. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. W szklance rozpuść skrobię
SMYKWKUCHNIwody sok z 1 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 mała puszka kukurydzy, ok. 100 g ok. 200 g mango świeżego lub konserwowego łyżeczka soli pieprz czarny, grubo mielony szczypta gałki muszkatołowej W rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy ryż, mieszamy, smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy sok z cytryny i wodę, dodajemy przyprawy. Gotujemy mieszając często. Gdy w rondlu zostanie
Kucharzycadrobiowe, wołowe, płatki drożdżowe, tofu, granulat sojowy Strączki: soczewica, fasola, ciecierzyca Korzenie: marchewka, seler naciowy Zielone: świeży szpinak, jarmuż, kapusta pak choi, liście botwiny Zioła: bazylia, tymianek, oregano, papryka mielona, majeranek, cynamon Dzieci: po 6 miesiącu możesz podać ten sam sos, tylko odlej porcję dla dziecka przed soleniem lub swoją porcję dopraw na talerzu dla dziecka dodatkowo możesz ugotować
wiecejwarzyw.plpewno wykona go nawet osoba niezbyt doświadczona w kuchni. Pyszne połączenie smaku czekolady, wanilii i sera. Sernik jest delikatny i niezbyt słodki. Do wykonania można użyć dowolnego mielonego twarogu sernikowego, nawet z wiaderka. Oczywiście jakość sera wpływa na smak sernika, dlatego powinien być dobrej jakości. Twaróg w kostce powinien być zmielony co najmniej 2 razy. Sernik świetnie smakuje
Kuchcik gotujeroli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 7 jajek 100g wędzonego łososia 2 łyżki majonezu 1 łyżka tartego chrzanu 4 łyżki posiekanego szczypiorku kilka kropel soku z cytryny sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku
Szalona Kuchnia Ewelinyprostu pyszne. Przepis na falafel Składniki: 300 gramów suszonej ciecierzycy (w żadnym wypadku nie ze słoika czy z puszki), średnia cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka pasty tahini, kopiasta łyżeczka mielonego kuminu, pęczek natki pietruszki, ostra papryka w proszku według upodobań, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić falafel? Falafel zawsze robimy z suchej ciecierzycy. Jeśli
Kulinarna Polskaformie często jedzą nawet osoby, które nie przepadają za tym warzywem. PRZEPIS PUREE Z BROKUŁA Składniki: 1 brokuł świeży lub 400g mrożonego 2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz świeżo mielony 3 łyżki oliwy lub oleju tłoczonego na zimno Jak zrobić puree z brokuła: Zaczynamy od umycia świeżego brokuła i podzielenia go na różyczki – łodygę kroimy na mniejsze kawałki
Dorota Smakujelaurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Klopsiki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 2 łyżki śmietany 18% 5 łyżek mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchen