bezlaktozowej, weganie oraz osoby z nietolerancją glutenu. Składniki : Kluski 420 g świeżo ugotowanych ziemniaków 75 g mąki ziemniaczanej Farsz 100 ml zielonej soczewicy dymka płaska łyżeczka suszonego lubczyku szczypta mielonej kozieradki łyżka oleju lnianego sól Soczewicę opłukać. Zalać 400 ml wrzątku. Odstawić na kwadrans, a potem gotować do miękkości. Odcedzić, ale pozostawić wodę z gotowania. Soczewicę zmielić w blenderze
Weekendy w domu i ogrodzieformę o średnicy 24 cm): - 180 g mąki - 100 g zmielonych migdałów - 80 g zmielonych orzechów laskowych - 120 g brązowego cukru - 1 czubata łyżka kakao - 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka mączki z karobu (inaczej zwanej mączką z chlebka świętojańskiego) - szczypta soli - 180 g margaryny - 250 g dżemu malinowego lub powideł śliwkowych - ekstrakt
Roślinożerni urlopowiczeżółtka oraz śmietanę, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. MASA MAKOWA: wg. tego przepisu 2 opakowania maku mielonego po 200 g (400 g) 400 ml mleka 25 g masła 100 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 3-4 łyżki miodu 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Rozpustne gotowaniegalarecie czy jako zimną przekąskę. SKŁADNIKI: 1 kg schabu 1 paczka boczku w plastrach 150-200g suszonych moreli i śliwek MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu(albo z moździerza) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżka przetartego w dłoniach majeranku 2 ząbki czosnku roztartego z odrobiną soli WYKONANIE: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać
Kuchnia BeatyCebulę obrać z łupin, a następnie dość drobno posiekać w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez (2-3 czubate łyżki), doprawić sałatkę do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego
W kuchni bez szafekPomysł na wykorzystanie spożywczych zapasów - chili sin carne, czyli fasola czerwona, papryka i kukurydza w sosie pomidorowym. Jest to wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne, czyli mięsa mielonego duszonego z warzywami. Warto dodać, że z języka hiszpańskiego słowo "con" oznacza "z", a "sin" - "bez". Poniższe danie jest szybkie do przygotowania i bardzo pożywne. Polecam wykorzystać pikantny przecier pomidorowy
Ugotowaćdyni hokkaido, około 500 g surowej dyni) ● 130 g mąki pszennej T55 ou T45 ● 100 g gorzkiej czekolady ● 100 g cukru brązowego +2 łyżki do dekoracji ● 70 g mielonych orzechów laskowych ● 70 g miękkiego masła ● 3 duże jajka ● 75 g pestek dyni ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1 laska wanilii ● 1 szczypta soli Przygotowanie : Dynię ugotuj na parze
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagotowana na białej kiełbasie. Składniki (na 3-4 porcje): 250ml żurku lub trochę więcej do smaku 4 średnie ziemniaki 3 białe kiełbasy wieprzowe łyżka naturalnej jarzynki 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 liście laurowe płaska łyżeczka suszonego majeranku 3 łyżki sosu sojowego 200ml mleka sól i pieprz do smaku 1 średnia cebula 3 łyżki oleju Ziemniaki obieramy
Smaczna Stronapuszka kukurydzy konserwowej 4 ogórki kiszone lub konserwowe 1-2 jabłka – najlepiej kwaśne i dość twarde 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić świąteczną sałatkę jarzynową: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe. Po pierwsze marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze,albo w mundurkach. Kiedy warzywa są ugotowane, studzimy
Dorota Smakujeselera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków) obrać, pokroić, podsmażyć na tłuszczu z boczku.Podsmażone warzywa dodać do garnka z wodą. Dodać liść laurowy, ziele
Kuchnia w oparachDziś proponuję smaczną sałatkę z kilku prostych składników. Składniki : puszka kukurydzy konserwowej słoiczek selera konserwowego puszka ananasa w puszce udko kurczaka wędzonego majonez, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Seler osączyć, podobnie ananasa, ananasa po osączeniu pokroić Obrane ze skóry udko pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć dokładnie na sicie Składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku oraz majonez
Proste Potrawyskładników przygotowałam 4 spore porcje. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 marchewki 8 dużych pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyzeczki soli 100 ml sosu sojowego 100 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sezam do posypania Przygotowanie
Prosto z Kotłaodstawić na około 30 minut. Składniki na bułeczki; 35 dag mąki pszennej 4 łyżki masła 1 jajko 1/4 szkl cukru trzcinowego Skworcu pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu pół łyżeczki cynamonu Skworcu pół łyżeczki przyprawy do piernika Skworcu 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek Skworcu cały wcześniejszy zaczyn Przygotowanie
Radość kipiąca uśmiechem.temperaturze 180 stopni. Ostudzone muffiny możesz udekorować kremem do tortów, posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem
Kulinarne S.O.S.temperaturze 180 stopni. Ostudzone muffiny możesz udekorować kremem do tortów, posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem
Kulinarny S.O.S.