spód 150 g kruchych ciastek czekoladowych 30 g masła 20 g ciemnej czekolady 20 g białej czekolady Składniki na masę serową 530 g twarogu półtłustego lub tłustego trzykrotnie mielonego 120 ml śmietany 18 % 120 ml mleczka kokosowego 3 średnie jajka 50 g wiórków czekoladowych 170 g cukru 15 ml likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej Składniki na mus czekoladowy
SprawdzonaKuchnia.plsłonecznika 2 ząbki czosnku 8 połówek suszonych pomidorów 100 ml gęstego przecieru pomidorowego domowej roboty lub świeże pomidory bez skórki 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek kminek mielony odrobina startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku pieprz cayenne 1 łyżka miodu Instructions Nasiona słonecznika zalać zimną wodą i pozostawić na całą
SprawdzonaKuchnia.plmakaron typu spagetti – porcja dla dwóch osób 180 g dyni – użyłam odmiany Hokaido 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 6 dużych liści jarmużu sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 50 ml wody lub wywaru warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki prawdziwego masła 1 łyżka świeżego tymianku 30 g tartego parmezanu 50 g sera
SprawdzonaKuchnia.plśrednia cebula 9 łyżek oleju roślinnego sól do smaku pieprz do smaku domowa Vegeta opcjonalnie 1 garść natki pietruszki 3 łyżki sosu sojowego 6 łyżek tartej bułki 1 łyżeczka mielonego kminku odrobina pieprzu cayenne 1 łyżka oregano 2 małe jajka Instructions Kaszę ugotować, przed ugotowaniem kaszę należy uprażyć na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki. Kaszę wsypać do gotującej
SprawdzonaKuchnia.plminutes Total Time 30 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 1 kg obranej dyni 300 ml wody 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej lub świeża, kilka listków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 sztuki cytryny skórka otarta z niej i sok 1 duża garść świeżych liści mięty 200 ml mleczka kokosowego sól do smaku pieprz do smaku chilli
SprawdzonaKuchnia.plAnna Ingredients Składniki na spód sernika 160 g pierników - kruchych 60 g białej czekolady 60 g masła 1 łyżka przyprawy piernikowej Składniki na masę serową 500 g sera trzykrotnie mielonego 3 średnie jajka 110 g cukru 130 g serka mascarpone skórka starta z 1 i 1/2 pomarańczy 1 łyżka mąki pszennej Składniki na galaretkę pomarańczową 300 g obranych
SprawdzonaKuchnia.plAnna Ingredients 2 1/2 litra wywaru warzywnego lub rosół 2 duże ziemniaki 450 g zielonego groszku mrożonego 3 łyżki śmietany 12 % 1 łyżka świeżego tymianku płatki chilli lub świeżo mielony pieprz koperek do dekoracji Instructions Zagotować wywar warzywny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę dodać do wywaru, ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki są już miękkie dodać
SprawdzonaKuchnia.plwody 1 średnie jajko 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz 500 g twarogu półtłustego 500 g świeżego szpinaku 1 duża cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku pieprz do smaku Instructions Mąkę i sól wsypać do miski miksera lub na stolnicę, dodać rozbełtane jajko i gorącą wodę , szybko wyrobić (zagnieść) elastyczne
SprawdzonaKuchnia.plłyżki miękkiego masła 15 g świeżych drożdży lub 7g suchych olej do smażenia Składniki na frużelinę jagodową 1 1/2 szklanki mrożonych jagód 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody Instructions Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, *suche drożdże, jajka, ciepłe mleko i masło, wyrobić ciasto, wystarczy krótko tylko do połączenia
SprawdzonaKuchnia.plCourse Desery Cuisine Polska Keyword twaróg Prep Time 15 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 15 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g serka mascarpone 3 średnie jajka 300 g mleczka skondensowanego - słodzonego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej barwniki dowolne kolory, Instructions Piekarnik rozgrzać
SprawdzonaKuchnia.plhour 25 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients 200 g czarnej soczewicy 1 łyżka pasty tahini 1 średnia cebula 1 średnie jajko 7 łyżek tartej bułki 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 100 g sera feta 50 g sera Gruyere 1 garść siekanej natki pietruszki pieprz do smaku olej do smażenia do odtoczenia kotletów odrobina
SprawdzonaKuchnia.plTime 45 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 400 ml domowego przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki 2 średnie cebule 40 g orzechów nerkowca 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sól pieprz papryczka chilli ostra w wersji dla dorosłych olej do smażenia
SprawdzonaKuchnia.plśrednie czerwone cebule 2 łyżki czerwonego octu-balsamico 3 łyżki cukru trzcinowego ilość zależy do słodkości śliwek 1 łyżka tartego imbiru można zastąpić imbirem w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szczypta cynamonu 4 sztuki goździków czarny pieprz do smaku pieprz cayenne do smaku sól do smaku masło około 1 kopiasta łyżka lub olej roślinny do smażenia cebuli Instructions
SprawdzonaKuchnia.plsoku z pomarańczy 2 średnie jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy 35 g drobnego cukru 35 g wiórków kokosowych 45 g mąki pszennej 90 g semoliny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na syrop 50 ml wody 70 g cukru 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy ja dałam 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo do podania
SprawdzonaKuchnia.plciecierzycy suszonej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 ml bardzo zimnej wody 2 ząbki czosnku sól do smaku papryka słodka i ostra w proszku do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku 3 łyżki pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo 1/3 szklanki orzechów laskowych oliwa z oliwek zielona kolendra lub nać pietruszki lub inna zielenina ostra papryka w proszku
SprawdzonaKuchnia.pl