mielone - 47549 przepisów (strona:1200/3170)

ZUPA CHRZANOWA 145

selera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków) obrać, pokroić, podsmażyć na tłuszczu z boczku.Podsmażone warzywa dodać do garnka z wodą. Dodać liść laurowy, ziele

Kuchnia w oparach
Sałatka z selerem konserwowym 164

Dziś proponuję smaczną sałatkę z kilku prostych składników. Składniki : puszka kukurydzy konserwowej słoiczek selera konserwowego puszka ananasa w puszce udko kurczaka wędzonego majonez, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Seler osączyć, podobnie ananasa, ananasa po osączeniu pokroić Obrane ze skóry udko pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć dokładnie na sicie Składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku oraz majonez

Proste Potrawy
Kurczak teriyaki z warzywami 123

składników przygotowałam 4 spore porcje. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 marchewki 8 dużych pieczarek 1 cebula 1 czerwona papryka 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyzeczki soli 100 ml sosu sojowego 100 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sezam do posypania Przygotowanie

Prosto z Kotła
Brytyjskie bułeczki z krzyżykiem ( Hot Cross Buns) 165

odstawić na około 30 minut. Składniki na bułeczki; 35 dag mąki pszennej 4 łyżki masła 1 jajko 1/4 szkl cukru trzcinowego   Skworcu pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kardamonu  Skworcu pół łyżeczki cynamonu  Skworcu pół łyżeczki przyprawy do piernika   Skworcu 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek   Skworcu cały wcześniejszy zaczyn Przygotowanie

Radość kipiąca uśmiechem.
Najprostsze muffinki czekoladowe 170

temperaturze 180 stopni. Ostudzone muffiny możesz udekorować kremem do tortów, posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem

Kulinarne S.O.S.
Najprostsze muffinki czekoladowe 170

temperaturze 180 stopni. Ostudzone muffiny możesz udekorować kremem do tortów, posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem

Kulinarny S.O.S.
Marmurkowe jajka z awokado 133

śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski. Składniki: 7 jajek 1 duże dojrzałe awokado 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny 1 łyżka sezamu sól morska świeżo mielony pieprz niebieski barwnik spożywczy Wykonanie: 1. Jajka ugotować, lekko ostudzić, obtłuc skorupki i ponownie włożyć do ciepłej wody wymieszanej z niebieskim barwnikiem. Pozostawić na około 15-20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Naleśniki bolognese z beszamelem 171

proste w wykonaniu, na wierzch zrobiłam sos beszamelowy, który do nich pasuje idealnie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Naleśniki przepis tutaj ( klik ) Składniki farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka lub z szynki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki zioła prowansalskie szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki cukru

kruche babeczki
Popcorn cynamonowy 150

POPCORN CYNAMONOWY Składniki na popcorn cynamonowy: 8 łyżek suchego ziarna kukurydzy na popcorn zaprawa: 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego Jak zrobić popcorn cynamonowy: Zaczynamy od uprażenia suchych ziaren kukurydzy. Wystarczy uprażyć ziarno kukurydzy, swoim ulubionym sposobem – zobacz poradnik Jak uprażyć popcorn. Następnie mieszamy składniki zaprawy. Zaczynamy od oleju

Dorota Smakuje
Bananowo-jabłkowe muffiny owsiane FIT 124

tolerujecie gluten) 2-3 bardzo dojrzałe banany 1 duże słodkie jabłko 2 łyżki (10 ml) nasion chia 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (5 ml) cynamonu mielonego 1 1/2 szklanki (360 ml) mleka roślinnego (np. sojowego) gorzka czekolada do posypania na wierzch * Do muffinek można dodać też ulubionych orzechów, rodzynki, pestki dyni albo suszoną żurawinę

Lamarida.pl
Pascha czekoladowa 171

Wielkanocna czekoladowa pascha to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodka, pięknie przystrojona z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Składniki: Pascha: 750g twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego 150g masła extra 100g deserowej czekolady 50g mlecznej czekolady 60g kakao 2 łyżki cukru pudru 150g orzechy ziemne bez soli 75g suszonej żurawiny Polewa: 80g deserowej czekolady 4 łyżki śmietany

Szalona Kuchnia Eweliny
Jajka faszerowane pieczarkami. 157

łyżka masła klarowanego  1/2 średniej, białej cebuli 1/2 szkl. pokrojonej zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki - dowolnych proporcjach) 1-2 łyżki majonezu sól himalajska - do smaku pieprz czarny, mielony - do smaku rzeżucha do przybrania (można zastąpić inną zieleniną) Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Pieczarki umyć, pokroić drobno.  Cebulę pokroić na niewielką

Codziennik Kuchenny
Swojska biała kiełbasa 160

saletra-kiełbasa jest różowa zamiast szara. My robimy białą kiełbasę już od lat sami.Nie trzeba do niej specjalnej maszynki do robienia kiełbas, wystarczy tylko nakładka dołączona do maszynki do mielenia mięsa, jelita wieprzowe i trochę cierpliwości. 2 kg mięsa wieprzowego II kategorii 2 kg wołowiny gulaszowej 2 kg podgardla wieprzowego 2 główki czosnku 12 g cukru 12 g pieprzu(...)bardzo zimnej wody naturalne jelita wieprzowe  Namoczyć jelito na ok. 5-6 godzin Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Całość zmielić na grubych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Można również część chudszego mięsa pokroić nożem. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zimną wodę. Następnie wyrabiamy całość dokładnie, aż mięso będzie kleiste. Nie odstawiamy

Krylowa Kuchnia
Cielęcina w sosie paprykowym z kaszą jeczmienną 181

domowej roboty ) jeśli nie masz użyj passatty pomidorowej - łyżeczka skrobi ziemniaczanej - olej Cielęcinę kroimy w kostkę taką 2 cm na 2 cm, podsmażamy na oleju wraz z papryką słodką mieloną. Całość musi się mocno przesmażyć, dodajemy czosnek i sos paprykowy.  Całość przykrywamy pokrywką i dusimy około kwadrans. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. W szklance rozpuść skrobię

SMYKWKUCHNI
Słodko-słone risotto z mango 139

wody sok z 1 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 mała puszka kukurydzy, ok. 100 g ok. 200 g mango świeżego lub konserwowego łyżeczka soli pieprz czarny, grubo mielony szczypta gałki muszkatołowej W rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy ryż, mieszamy, smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy sok z cytryny i wodę, dodajemy przyprawy. Gotujemy mieszając często. Gdy w rondlu zostanie

Kucharzyca