rewelacja! Idealny na wszelkie uroczystości, ale tylko dla dorosłych Jeśli jesteście fanami kawowych wypieków, musicie spróbować Składniki: Spód: 180 g ciastek kakaowych 70 g masła Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 2 jajka 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Pianka ajerkoniakowa: 500 g śmietany kremówki
Oryginalny smakpikantne, a jednocześnie delikatne. Składniki: 3 filety z piersi kurczaka, świeży szpinak - około 500g, 2 ząbki czosnku, kulka sera mozzarella lub mozzarella light, ok 80 g sera pleśniowego świeżo mielony pieprz, sól, łyżka masła Przygotowanie: Szpinak dokładnie myjemy i kroimy, ale niezbyt drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku. Dusimy na średnim ogniu na maśle przez około
Lena Gotujepapryka zaparuje i ostygnie, zdjąć z niej skórkę. W miseczce wymieszać kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę, bazylię, oregano i posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz ocet balsamiczny. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Upieczoną paprykę pokroić w paski, ułożyć na talerzu i polać sosem z kaparami. Można przybrać natką pietruszki i podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieSukces gwarantowany Aby wykonać około 15 sztuk, potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne
Słodki sentymentchwili. Sukces gwarantowany Aby wykonać około 15 sztuk, potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 24 dag masła 4 żółtka skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka mielonego kardamonu Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne kształty. Ciastka
Słodki sentymentmoże warto coś zmienić? I tak w podróży powstała kostka migdałowa – czyli migdałowy biszkopt z ulubionym dżemem polany czekoladą. Do przygotowania około 20 kostek potrzebujemy: Biszkopt: 1 szklanka mielonych migdałów (lub orzechów) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 białek 4 żółtka 0,5 szklanki cukru Do zdobienia: ulubiony dżem 2 tabliczki czekolady Białka ubijam na sztywną
Słodki sentymentnagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie przyrządzam farsz. Składniki: 4 duże jabłka 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru ½ szklanki siekanych migdałów ½ szklanki mielonych orzechów 1 cukier waniliowy Jabłka obieram i trę na dużych oczkach, dodaję pozostałe składniki i mieszam. Z 1/3 ciasta wykrawam dowolne kształty, które będę układać na jabłeczniku (u mnie
Słodki sentymentstąd pochodzi przepis na bezy migdałowe, a reszta jest moim pomysłem, który z pewnością sprawdzi się jako Walentynkowy deser. Składniki na bezy (około 8 sztuk): 2 białka 18 dag mielonych migdałów, 6 czubatych łyżek cukru 0,5 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: 100 g czekolady 200 g śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa W pierwszej kolejności rozpuszczam galaretkę
Słodki sentymentkolorowe, wiosenne wypieki przyjdzie jeszcze czas Składniki: 2 ¼ szklanki mąki 20 dag ulubionych suszonych owoców (u mnie są to śliwki i wiśnie) 2 duże jabłka 1 jajko 15 dag mielonych orzechów ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 4 łyżki rumu 1 szczypta soli Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło
Słodki sentymentSkładniki na krem – masę: 750 ml mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 400 ml kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki Dodatkowo: 150-200 g mielonych orzechów Śmietanę, cukier waniliowy, cukier i mąkę rozprowadzamy w jednym naczyniu do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż masa zacznie się gotować. Masa będzie
Słodki sentymentktóry chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna opcja na wykorzystanie białek, które zostają nam chociażby z czekoladowych ciasteczek . Składniki: 3 białka 6-8 łyżek cukru 6 czubatych łyżek mielonych orzechów 6 czubatych łyżek kokosa Dowolne barwniki spożywcze Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Po ubiciu białka z cukrem muszą mieć konsystencję gęstego kremu. Pianę
Słodki sentymentślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli ½ słoika powideł 5 dag mielonych orzechów (najlepiej prażonych) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże
Słodki sentymenttego całkiem smaczne ciacho z pachnącą truskawkową polewą. Mazurka trzeba przygotować kilka dni wcześniej, ponieważ potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Składniki: 2 szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 8 łyżek wody 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 2 łyżki musu jabłkowego 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garście truskawek (mogą być mrożone) ½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru
Słodki sentymentletniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy cytryny 2/3 szklanki kaszy manny 300 g mielonego maku ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek (jeśli lubicie ) ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu Składniki na masę serową: 250 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka
Słodki sentymentmój sposób :) Składniki: kawałek szynki wieprzowej o wadze ok. 1,5-2 kg 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej woda Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu
Prosto z Kotła