posiekanych 315 g mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżkeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sól 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej szczypta pieprzu czarnego 260 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach 4 łyżki kakao Składniki na krem 450 g serka typu Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej
SprawdzonaKuchnia.plubijania 30% lub 36% zimna 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g 1 kg twarogu mielonego w temperaturze pokojowej 40 g budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki pszennej 60 g masła roztopionego 10 g cukru waniliowego 1 szczypta soli Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury
SprawdzonaKuchnia.plcebuli 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 2 łyżki orzeszków piniowych 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 szklanki bułki tartej + do panierowania 1/2 cytryny skórka z niej otarta 1 garść mięty świeżej Składniki na sos 4 łyżeczki musztardy francuska sok z cytryny 4 łyżki
SprawdzonaKuchnia.plproszku do pieczenia 3 średnie żółtka Nadzienie z jabłek 1 kg jabłek antonówka lub szara reneta 5 łyżek jasnego cukru muscovado 1 łyżka masła 1 łyżezcka cynamonu 1/3 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka startej skórki z cytryny 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 3 sztuki białek 150 g drobnego cukru 1 łyżka
SprawdzonaKuchnia.plpyszne! Course Desery Cuisine Polska Keyword cynamon, dynia, twaróg Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 45 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 310 g twarogu mielonego 290 g mąki pszennej + do podsypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 16 g cukru waniliowego 85 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu ja dałam 2 łyżeczki 2 żółtka
SprawdzonaKuchnia.plzagniecenie ciasta twarogowego , które jest nieporównywalnie szybsze do przygotowania niż zazwyczaj stosowane w tego typu przepisach, ciasto drożdżowe . Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem francuskim oraz dodatkiem twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się również do słodkich tart, spróbujcie tarty z jabłkami z pierzynką bezową. Z przygotowanego ciasta od razu formujemy paszteciki
SprawdzonaKuchnia.plszpinaku świeżego 100 g łososia wędzonego 2 ząbki czosnku Składniki na sos 60 g masła 3 łyżki mąki pszennej 350 ml mleka 2 małe jajka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej sól do smaku pieprz do smaku Dodatkowo 1 kulka mozzarelli ser typu parmezan opcjonalnie olej do smażenia Instructions Przygotowanie ciasta kruchego Wszystkie składniki umieścić w misce (poza wodą) zagnieść
SprawdzonaKuchnia.plpolecam kapustę zasmażaną Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 cebula sól do smaku liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz ½ łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyża masła 2 łyżki mąki Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy
Pomysłowa kuchniaSkładniki (1-2 porcje): - 2 pomidory - 3-4 ogórki gruntowe - 1 ząbek czosnku - garść orzechów włoskich - garść kolendry - kilka listków natki pietruszki (opcjonalnie) - 0.5 łyżeczki mielonych nasion kozieradki (opcjonalnie) - 1 łyżeczka octu winnego - 1 łyżka oliwy lub ulubionego oleju - sól, pieprz (do smaku) Przygotowanie: 1) Pomidory i ogórki myjemy, ogórki obieramy, pomidory
Roślinożerni urlopowiczeosób ) - 15 dag makaronu typu łazanki - 10 dag boczku wędzonego - 20 dag cienkiej kiełbasy - 6 średnich pieczarek - 1 cebula - pół główki młodej kapusty - koperek - pół łyżeczki kminku mielonego - pół łyżeczki otartego majeranku - sól, pieprz do smaku Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam. Boczek kroję w paseczki, kiełbasę i pieczarki w półplasterki, cebulkę w kostkę, kapustę szatkuję, koperek
Kuchnia z widokiem na ogródwypieków, 20 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli do smaku, 50 ml oliwy z oliwek, 1 płaska łyżka pieprzu czarnego, świeżo mielonego, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę
Moniki Smakołykiwyciśnięty z 1 kg cytryn sycylijskich. Nie zawiera cukru ani wody - to naturalny sok z cytryn, jest bardzo wydajny, ma długi termin przydatności do spożycia. Składniki: 500 g mięsa mielonego dobrej jakości, duża cebula, 6-7 ząbków czosnku, łyżka chili w proszku, duża szczypta soli, jajko 1 litr wody - może być lekko gazowana, ok 30-40 ml soku
Lena Gotujemasła 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej szczypta soli jajko ok. 50 truskawek Kruszonka 65 g mąki pszennej 50 g miękkiego masła 50 g cukru pół łyżeczki mielonego kardamonu Stopić masło. Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zalać połową mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do namnożenia się drożdży. Resztę mąki
Weekendy w domu i ogrodzie