Szukając przepisu na ciasto morelowe z marcepanem, przypadkiem natknęłam się na rustykalną tartę morelową (tutaj). Tak mnie zauroczyła, ze natychmiast postanowiłam ją upiec. Miałam szczęście, bo na targu udało mi się zdobyć słodziutkie morele, a to połowa sukcesu, kruche ciasto ze świeżym tymiankiem i migdałowe nadzienie zwieńczyły dzieło. Tarta bez formy, pieczona bezpośrednio na papierze, wystarczy bowiem rozwałkować kruche ciasto, położyć nadzienie, a potem zawinąć brzegi. Tak samo możn... czytaj dalej...
Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.
Czytaj dalej...Wygląda i brzmi przepysznie. Uwielbiam tarty wszelkiej maści. Dziękuję za udział w akcji "Festiwal Liścia". Pozdrawiam :)
Morele to moej ulubione owoce. A tarta morelowa ahhh! z migdałami nie jadłam jeszcze. Świetny pomysł! pozdrawiam ciepło i witam w akcji Słodkie Wakacje ;]
Jeszcze nie kupiłam, ale jak tylko morele spotkam gdzieś na targu to będę robić podobną tartę!Aż ślinka leci...
@ Ola in the kitchen ,@ Brenia: polecam serdecznie, z cytrynowym tymiankiem ma bardzo ciekawy smak. @ Poserbaby, listkidobre na wszystko, do cista tez) @ Adi i @ Bon Appetit, morele z migdalami super duet. musialam dodac troche wiecej cukru pudru, bo choc slodkie na surowo, w ciescie byly kwaskowe. ta kwaskowosc troche zniwelowalam galka lodow waniliowych. pozdrawiam))
@ Monika, wiec zachecam sedecznie do upieczenia)) a ciasto z lodowata woda nawet na 3 dzien jest kruche (ostal sie maciupenki kawaleczek) :-))