ciasto - 162155 przepisów (strona:1261/10811)

Paluszki z kurczaka w cieście kokosowym 92

miałam dziś konkretnego pomysłu na obiad, dlatego wymyśliłam kolejny przepis, do którego będę wracała bardzo często, ponieważ bardzo mi przypadł do smaku ten kurczak w cieście kokosowym. Spróbujcie, może Wam też przypadnie do smaku mój autorski przepis Składniki na 2-3 porcje: – 2 duże filety z piersi kurczaka – 70ml śmietanki 12% – 30g wiórków kokosowych – 40g mąki(...)sól) Mięso pokroić w długie paski i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce wymieszać jajko, śmietankę i przyprawy, dodać mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać dokładnie tak, aby ciasto pokryło każdy kawałek kurczaka. Mięso przygotowane w ten sposób odstawić do lodówki na około 1- 1,5 godziny. Po tym czasie, wszystko jeszcze raz dokładnie

Smaki Armine
Wegetariańskie burgery z hummusem 109

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn oraz jajka i sok z buraka. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Następnie przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w większych odległościach od siebie. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min., aby wyrosły. Wierzch bułek smarujemy zimną wodą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Eklery z ricottą i matchą, z malinami i borówkami 74

możemy przygotować z ciasta parzonego? Okazuje się, że jest to bardzo uniwersalne ciasto. Możemy wykorzystać je zarówno do wyrobów na słodko, jak i na słono. Wystarczy tylko gotowe ciasto przed pieczeniem przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i możemy przygotować ptysie, eklery, obwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów. Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami.   Składniki(...)CIASTO 150 g mąki tortowej 30 g mąki ziemniaczanej 3 – 4 jajka 80 g masła 125 ml wody 125 ml mleka szczypta soli KREM 250 g serka ricotta 250 ml śmietanki 30% 100 g cukru pudru sok z 1 limonki 1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku DODATKI maliny borówki amerykańskie cukier puder Wykonanie CIASTO Zagotowujemy w garnku wodę

Tajemnice Smaku
Szarlotka czy Charlotte? 67

Szarlotka czy Charlotte? Klasyczna szarlotka to placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami, najlepiej winnymi, takimi jak szara reneta lub antonówka. Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego. “ W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się(...)wypełniano gęsta marmoladą owocową, zapiekano i podawano na ciepło. “* Jest pewne podobieństwo między szarlotką a charlotte – obie idealnie smakują na ciepło, szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych. Składniki CIASTO 500 g mąki 250 g masła 80 g cukru 1 jajko 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE JABŁKOWE 2 kg jabłek ( szara reneta lub antonówka) 80 g cukru

Tajemnice Smaku
Tartaletki z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym kawą 95

Tartaletki z ciasta kruchego* z galaretką z mango i czekoladowym ganache infuzowanym** kawą. Długi w nazwie, trochę pracochłonny, ale wbrew pozorom niezbyt skomplikowany deser. Przygotowanie deseru możemy rozłożyć na raty. Ciasto kruche możemy przygotować dzień wcześniej. Podobnie możemy postąpić z galaretką z mango, dzień wcześniej możemy przygotować galaretkę i wyciąć z niej kulki. Tym sposobem połowę pracy mamy za sobą(...)się nad jego smakiem… i o to chodzi! Tartaletki pięknie się prezentują ozdobione jadalnymi kwiatkami, np. begonią wiecznie kwitnącą, która ma chrupiące płatki o zaskakująco kwaśnym smaku. *** Składniki CIASTO KRUCHE 200 g mąki pszennej 120 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko GALARETKA MANGO 500 g miąższu z mango (2 średniej wielkości owoce) 20 ml soku z cytryny

Tajemnice Smaku
Bułki pszenno gryczane na mleku 70

mają krótszy termin przydatności, ale są bardziej wartościowe. Nawet jeżeli szybciej czerstwieją niż kupne, możemy je do suszyć i zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam bułki, które kształtem przypominają trapez. Składniki ZACZYN 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)letniego mleka 50 g mąki pszennej CIASTO 250 g mąki gryczanej 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1 łyżeczka soli 250 ml mleka Wykonanie ZACZYN W szklanej miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy letnim mlekiem, dodajemy mąkę, mieszamy. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. CIASTO Obie mąki łączymy ze sobą

Tajemnice Smaku
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 96

takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup, wypieków i innych przysmaków. Lubię bardzo dodawać mus z dyni do pieczywa i ciast. Tym razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie! Z tego przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli. Składniki ZACZYN 5 g świeżych drożdży 100 g wody(...)maki chlebowej typ 750 CIASTO 500 g maki chlebowej  – typ 750 10 g drożdży 100 ml letniej wody cały zaczyn z poprzedniego dnia 25 g miodu 200 g purée z pieczonej dyni* 1 łyżeczka soli DO GOTOWANIA 4 l wody 2 łyżki cukru DODATKOWO 1 jajko pestki dyni Wykonanie ZACZYN Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem, najlepiej wieczorem

Tajemnice Smaku
Naleśniki drożdżowe 139

pieczenia zawierają drożdże. Jeśli znudzą się Wam już tradycyjne naleśniki, to koniecznie wypróbujcie naleśniki drożdżowe. Naleśniki są łatwe do zrobienia i smaży się je prawie bez tłuszczu, gdyż ciasto naleśnikowe zawiera masło. Naleśniki po usmażeniu nie są z wierzchu tłuste, co podczas składania jest dużą zaletą, gdyż nie mamy tłustych rąk. Naleśniki będą dobrze się zwijały/składały, jeśli ciasto(...)będzie miało konsystencję gęstej lejącej się śmietany, a porcje ciasta wylewane na patelnię nie będą zbyt duże. Zbyt gęste ciasto i zbyt duże porcje to zdecydowanie zbyt grube naleśniki. U mnie naleśniki najbardziej smakowały z serkiem mascarpone i dżemem truskawkowym, chociaż kilka pierwszych zniknęło bez niczego. Sposób podania według uznania np. bita śmietana, świeże owoce, roztopiona czekolada, miód, dżem, konfitura

Kuchcik gotuje
Opiekane roladki z tortilli z warzywami i żółtym serem 137

tortille pszenno-orkiszowe, smaczne i zdrowe. Przepis na domowe placki tortilli  Składniki: 3/4 szklanki gorącej wody półtorej szklanki mąki pszennej mąka orkiszowa - ilość odpowiednia do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Jak zrobić domowe placki tortilli - krok po kroku Wodę mocno podgrzać. Powinna być gorąca, ale nie wrząca. Przelać ją do miski. Do wody wsypać(...)sól i mąkę pszenną - zagnieść. Powinno wyjść dość luźne ciasto. Do ciasta dodać olej i zagnieść ponownie. Na stolnicę lub kuchenny blat przesypać mąkę orkiszową, przełożyć pszenne ciasto i wyrabiać aż do połączenia. Gęstością ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe. Z ciasta odkrawać niewielkie kawałki (wielkości mniej więcej kurzego jajka), rozwałkowywać podsypując mąką orkiszową na grubość również zbliżoną do grubości ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z warzywami 139

Dziś mam dla was kolejny przepis na pizzę. Tym razem kolorowa pizza na drożdżowym cieście, z cebulą, porem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Do tego jeszcze ketchup jako sos, szynka i ser. Pizzę zrobiłam na patelni, więc można przygotować smaczną pizzę nawet w razie awarii piekarnika, czy jego braku. Pizza wyszła bardzo smaczna, soczysta i pyszna. Do tego ładnie kolorowo wygląda(...)Polecam ten przepis. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej ok. 20g świeżych drożdży 0,5szkl. ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 2-3 łyżki ketchupu (dałam pikantny) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 cebula biała część pora ok. 150g polędwicy sopockiej lub szynki ok. 150g

Waniliowe Improwizacje
Zakręcony chlebek z pomidorowo-cebulowym nadzieniem i mozzarellą 129

inaczej. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto. Smacznych inspiracji :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 4 dag świeżych drożdży niepełna szklanka mleka ciepłego 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka soli 4 dag masła lub margaryny Na nadzienie: 1 puszka pomidorów 3 duże cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól(...)uznania oregano suszone według uznania 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 kulki mozzarelli ( po 125 g każda ) Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego chlebka: 1. Rozczyn i ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól

Izabelawkuchni
Biała pizza z patelni 101

Biała pizza z patelni to bardzo szybka do zrobienia pizza na cienkim pszennym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyłam w niej sosu czosnkowego do posmarowania ciasta. Dodatki też są utrzymane w jasnych kolorach. Użyłam cebuli, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Całość posypałam żółtym serem. Pizza wyszła fajna w smaku, lekko słodka, dość mocno czosnkowa, aromatyczna(...)wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli i cukru oraz roztarte zioła prowansalskie. Dosypałam proszek do pieczenia. Dolałam oliwę i ciepłą wodę. Wszystko wymieszałam i zagniotłam na zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam z kulkę i rozwałkowałam na okrągły placek wielkości patelni. U mnie ok. 25cm.  Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na oleju. Ananasa odsączyłam z zalewy

Waniliowe Improwizacje
Pizza z patelni 98

większość z nas lubi od czasu do czasu zjeść dobrą pizzę. Ja już od dawana sama robię pizzę. Z reguły są to pizze pieczone w piekarniku, różniące się rodzajem ciasta oraz dodatkami. Dziś jednak postanowiłam wypróbować pizzę z patelni. Nie do końca wierzyłam w to że taka pizza się uda i czy będzie smakowała, ale ku mojemu zdziwieniu wyszła bardzo(...)smaczna i właściwie niewiele różni się smakiem od pizzy pieczonej. Zrobiłam ją na tradycyjnym cieście drożdżowym na świeżych drożdżach, z dodatkiem ziół. Jako dodatki wybrałam jedynie cienką kiełbasę, ser żółty i cebulę. No i oczywiście sos pomidorowy. A oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 15g świeżych drożdży 3/4szkl. mleka 1 łyżka oleju 2szkl. mąi pszennej tortowej

Waniliowe Improwizacje
Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie 88

Przygotowanie tego ciasta zajmie Wam tylko kilka minut, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać, upiec i udekorować wg uznania. Można dodać do ciasta kawałki czekolady, lub po wystudzeniu przekroić na pół i posmarować ulubionym dżemem. Kombinacji jest sporo i za każdym razem wyjdzie pyszne ciasto, które jest niezwykle puszyste i po prostu rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 250g ricotty(...)piekłam w formie silikonowej więc niczym nie smarowałam ani wykładałam papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut, do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu udekorować wg uznania- posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać roztopioną czekoladą. Smacznego Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie

Smaki Armine
Chleb z garnka 83

użyłam mąki pełnoziarnistej typ 2000)) 3,5 g drożdży suchych ((!/2 opakowania)) 375 ml wody ((1,5 szklanki)) 1 płaska łyżeczka soli Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj (ciasto będzie dość rzadkie). Następnie zakryj miskę ściereczką i odstaw ciasto na 12-14 godzin (najlepiej na noc). Kolejnego dnia wyjmij ciasto na posypany mąką blat i uformuj kulę. Jeśli ciasto(...)się klei, podsyp mocniej mąką (ciasto ma być nadal dość rzadkie). Na durszlak wyłóż ściereczkę i posyp ją mąką. Następnie włóż na ścierkę uformowane ciasto, posyp je mąką i zakryj. Odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C (góra dół, bez termoobiegu) i włóż do niego pusty garnek lub naczynie żaroodporne

Przepisy na widelcu