Dziś u mnie ciasto cytrynowe, ze skórką z cytryny, bardzo aromatyczne a zarazem delikatne. Do kawy, najlepsze gorące, szybko znika ze stołu;) Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Jeśli zdecydujecie się na keksówkę, ciasto będzie wyższe. Bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto cytrynowe, dziś u mnie, zapraszam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki(...)lukier Przygotowanie: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Piekę ciasto w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem. Moje ciasto cytrynowe gotowe
Zasmakuj KuchniPtysiowy torcik na kolację czemu nie. Zapewniam że jest pyszny, szybki do zrobienia. Ciasto parzone zrobimy w mig. Jako nadzienie użyłam fajnego tuńczyka Princes który idealnie nadaję się do farszów, kremów wytrawnych. Powiew wiosny z dużą ilością warzyw czyli tak jak lubię. Wykorzystałam to co miałam, także dodatki to już inwencja własna. #MasterTuńczyk ciasto ptysiowe: 5 jajek wielkość(...)pomidorki koktajlowe 1 ogórek długi 4 liście sałty 10 oliwek czarnych 1 papryczka chili 1 garść kiełek słonecznika natka pietruszki pieprz czerwony 160 g tuńczyka w sosie własnym Princes Ciasto ptysiowe: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzącej wody wsypuję mąkę i energicznie mieszam drewnianą łyżką, zmniejszam płomień. Ciasto ma odchodzić od ścianek garnka. Zdejmuje
wesoła kuchniaProste i sprawdzone rumowe ucierane ciasto z rabarbarem. Jedno z moich ulubionych bo zawsze wychodzi takie jak chce. Puszyste, mocno aromatyczne, nie zsycha się a przechowywane w lodówce zachowuje świeżość nawet przez 5-6 dni, choć trudno by tyle się uchowało Aby ucierane ciasto było puszyste ale i zarazem było lekko wilgotne, wykorzystuje do ciasta zamiast masła olej rzepakowy, sprawdza(...)się zdecydowanie lepiej w ciastach ucieranych. Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone. PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - 5 czubatych łyżek cukru - 1 płaska łyżeczka sody
SMYKWKUCHNIprzypadku suszonych drożdży zabieg ten pomijam i wsypuję zawartość saszetki prosto do mąki. Mąkę przesiewam do dużej miski, mieszam ze szczyptą soli. Dodaję rozczyn i mieszam. Wyrabiam elastyczne ciasto, dodając jajka, pozostały cukier i na końcu roztopione masło. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Zostawiam ciasto na 1-2h pod przykryciem (najlepiej bawełniana ściereczka) w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam ręką. Mieszam cukier, cukier waniliowy i cynamon w miseczce. Blat lub stolnicę posypuję mąką. Wykładam ponownie wyrobione ciasto i wałkuję na grubość 5 mm w kształt dużego prostokąta. Ciasto smaruję roztopionym masłem i posypuje mieszanką cukru i cynamonu. Zawijam w rulon (dłuższa krawędź). Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu polecam 160 stopni
W kuchni Karmel-itkiCiasto chlebowe z mąki orkiszowej jest mniej stałe i elastyczne w stosunku do ciasta z mąki pszenicy zwyczajnej. Dlatego chleb z samej mąki orkiszowej ma mniejszą elastyczność i objętość. W sprzedaży z reguły są chleby orkiszowe z dodatkiem mąki pszennej chlebowej. Można pominąć drożdże i przedłużyć czas ostatecznej fermentacji albo w cieście właściwym pomieszać mąkę orkiszową z mąką z pszenicy(...)łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g mąki orkiszowej jasnej, 185g wody, 2 łyżeczki suchych drożdży, 18g soli. Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji
Leśny Zakątekpomidorów nie podsmażałam z farszem, aby nie puściły zbyt dużo soku. Puściły sok już w trakcie pieczenia i o to chodziło. Farszu jest w sam raz do tej ilości ciasta, no może zjadłam z łakomstwa trochę wraz z sosem, którego też odrobinę zostało. Ciasta przed pieczeniem niczym nie smarowałam, tylko nakłułam go w kilku miejscach igłą i posypałam delikatnie mąką(...)Calzone z suszonymi pomidorami Na ciasto 400g mąki orkiszowej jasnej, 200g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 350- 400g ciepłego mleka, 20g świeżych drożdży. Składniki ciasta zagniatamy w misce, robiąc wcześniej zaczyn z odrobiny mleka, cukru i drożdży. Ciasto zagniatamy jak na pizzę. Przykrywamy miskę z ciastem folią i czekamy aż wyrośnie. Ja ciasto włożyłam od razu
Leśny Zakąteksię go ususzyć na kamień, bo jak już pisałam jest bardzo długo świeży chyba, że zostawimy go na okres 2 tygodni:). W przepisie są moje godziny prowadzenia ciasta, które można dowolnie zmieniać, ale odstępy pomiędzy poszczególnymi etapami nie powinny się za bardzo różnić. Jaka jest moja ocena chleba? Minusy : Mój litewski jest mniej słodki, skórka nie jest tak delikatna(...)zamiast melasy. Pewnie tu tkwi problem koloru. Można kupić w sieci i Wam też proponuję użycie słodu zamiast melasy. Jest bardziej płaski, ale tę wadę da się zlikwidować umieszczając ciasto do wyrośnięcia w koszyczku. Plusy: Smak niemal identyczny.W skali od 1 do 10, dostałam 8 od domowego dość krytycznego testera, który nie raz jadł oryginał. Malutkie dziurki miąższu. Bardzo długo
Leśny Zakątekdrożdżami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 230g wody, • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej) Składniki ciasta właściwego • 455g mąki wysoko glutenowej (u mnie pszenna typ 650), • 185g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 395g wody, • 15g soli (1 łyżka), • 1,5 łyżeczki drożdży instant, • zaczyn(...)łyżeczki (dałam cały), • 80g posiekanych orzechów laskowych, Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 14 - 16 godzin w 21 stopniach. Następnie wymieszać składniki na ciasto właściwe, poza orzechami. Wyrabiać w robocie na 1 prędkości przez 3 minuty, a potem na 2 prędkości przez 3-4 minuty (ja wyrabiałam ręcznie przez ok. 7-8 minut
Leśny ZakątekMasz ochotę na pyszne delikatne słodko kwaśne ciasto ? Zapraszam w takim razie po przepis na letnie ciasto z rabarbarem. Przepis zaczerpnięty z internetu z niewielką własną interpretacją. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 200 g zimnego masła 40 g cukru 1 cukier waniliowy ok. 16 g 4 żółtka Rabarbar z jagodami(...)łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Beza 4 białka 200 g cukru 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Tak gotowe
W Moim Magicznym DomuMięciutkie, wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe to wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich wypieków z kremem. To oryginalny pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. składniki na tortownicę 26 cm 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy olej i całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cynamon całość i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej
Smakowite Daniakwietniowej piekarni Amber zaproponowała nam upieczenie wieńca na zakwasie. Ciasta zakwasowego używałam wcześniej do pieczenia muffin. Tym razem postanowiłam upiec chałkę, przy okazji do jednego z wałków dodając mój niedawny nabytek - mąkę dyniową. Zależało mi na tym, by nadać ciastu inną fakturę i marmurkowy koloryt. Chałka smakuje inaczej niż klasyczna chałka drożdżowa. Moim zdaniem jest bardziej charakterna w smaku. Składniki(...)Przepis ze strony – kilk! Całość pszennego ciasta zakwaszonego, przygotowanego metodą 3-stopniową* z użyciem mleka zamiast wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Zagnieść, dodając odrobinę mąki (dodałam prawie szklankę, tak łapczywe było moje ciasto) - utworzy się miękki zaczyn. Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Do wyrośniętego zaczynu dodać: 350 g mąki pszennej 100 ml letniego
Weekendy w domu i ogrodziewody Mieszamy składniki i pozostawiam na 14 -16 godzin x) stosunek wody do mąki w zakwasie to, 150:100 100g prosa oddzielnie moczymy w wodzie na czas fermentacji zaczynu Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 700g 150g wody 1 łyżka soli 300g mąki pszennej chlebowej Dodatkowo przekręciłam przez maszynkę do mięsa: 100g soczewicy gotowanej 100g prosa osączonego z wody. 100g bobu / użyłam(...)zdjęłam koszulki /. Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie dodajemy zmielone ziarna soczewicy, prosa i bobu. Stopniowo mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką. Potem ciasto wyjmujemy na blat posypany maką i zagniatamy, ciasto nie powinno być ścisłe. Jest przyjemne w dotyku i nie lepi się za bardzo. Ugniatamy je tak jak ciasto na makaron, jednak
Leśny Zakątektrwałość zdecydowanie na tym cierpi. Prawdziwi amatorzy dobrego pieczywa mają tylko jedno wyjście … upiec samemu. To wcale nie jest trudne ani nawet czasochłonne, bo choć sam proces od wyrobienia ciasta do wyjęcia chleba z piekarnika zajmuje prawie cały dzień to nasza praca to maksymalnie 20 minut, przez resztę czasu chleb zajmuje się sam sobą - rośnie. Ja piekę chleb już(...)soli. Sposób przygotowanie chleba na zakwasie: Sposób na przygotowanie zakwasu znajdziecie tutaj. W dużej misce mieszam wszystkie rodzaje mąki, zakwas i wodę do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na chleb na zakwasie zawsze będzie lekko kleiste, nie da się go wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki, ja wyrabiam je zawsze dużą plastikową łyżką, bo po wyrabianiu tradycyjnym ciężko domyć
Gotuj Się Kto Możebyło kolejnego przepisu na muffinki więc dziś nadrabiam zaległości i oto proszę: muffinki łaciate czyli kakaowo - serowe. Są to moje pierwsze muffinki przygotowane na bazie dwóch rodzajów ciast ale myślę że nie ostatnie. Przepis pochodzi z bloga Kruszynowe kucharzenie... Te muffinki będą idealne dla wszystkich wielbicieli niezbyt słodkich ciast i ciasteczek. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania łaciatych(...)muffinek: Ciasto kakaowe: 2,5 szklanki mąki, szklanka cukru pudru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1 szklanka mleka, 0,5 szklanki oleju. Ciasto serowe: 500g twarogu, 100g masła, 0,5 szklanki cukru, 2 jajka, 1 łyżka mąki, kilka kropel olejku migdałowego. Sposób przygotowania łaciatych muffinek: W jednaj misce miksuję
Gotuj Się Kto Możekoncentrat do zupy nie musi być wykorzystany do jej ugotowania. Wykorzystałam produkt: POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami WINIARY i przygotowałam śniadaniowe bułki o smaku pomidorowym. Dodatkowo zamiast upiec to usmażyłam ciasto. Smak wyszedł obłędny. WARSTWA JASNA : 250 g mąki chlebowej 135 ml letniej wody 20 g drożdży 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego szczypta soli WARSTWA POMIDOROWA: 40 g pomidorowej(...)letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce. Przygotowujemy warstwę pomidorową: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok. Mąkę, pomidorową-koncentrat z przyprawami
Kuchnia w oparach