ciasto - 162155 przepisów (strona:1262/10811)

JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 91

środku, dlatego też SEFFA nazywa jest również „talerzem z niespodzianką”. BAKLAWA Na pierwszym miejscu wśród arabskich deserów trzeba wymienić oczywiście baklawę – pyszne i nieprzyzwoicie słodkie ciasto przyrządzane z wielu warstw cieniutkiego ciasta filo, przełożonego siekanymi migdałami i nasączonego miodem lub syropem na bazie miodu. BASBOUSA Migdałowe ciasto z semoliny, na które przepis znajdziecie już na blogu! TUTAJ(...)HANCHA M’HANCHA to ciasto, które kształtem przypomina zwiniętego węża. „Ciasto wężowe” nadziewane jest pastą migdałową z dodatkiem cynamonu i wody z kwiatów pomarańczy, a z wierzchu posypane cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi. W Maroku znajdziemy też przeogromny wybór ciastek. Do wyboru mamy ciastka pieczone jak i smażone w głębokim tłuszczu. Z pieczonych bardzo popularne są różnego rodzaju wariacje

Ostra na Słodko
Ciasto dyniowe do pizzy 125

Kolejny przepis ze starego bloga na ciasto do pizzy. Tym razem na prośbę internautki. Bardzo proszę 💗😀  Ciasto na pizzę z dodatkiem dyni jest bardzo smaczne i o pięknym żółtym kolorze. Każde ciasto drożdżowe i dodatek dyni to świetne połączenie. Można do typowo drożdżowego ciasta na słodko nie dodawać jajek lub zmniejszyć ich ilość. Dynia je zastąpi. Polecam używanie dyni(...)ciast drożdżowych. Odmiana dyni o nazwie Hokkaido jest jedną z lepszych odmian. Jest twarda, ale krucha i aromatyczna. Nie trzeba jej nawet obierać. Dynię starłam na tarce razem ze skórką. Ciasto dyniowe do pizzy Potrzebujemy • 500g mąki pszennej, • 170g startej na tarce do ziemniaków dyni Hokkaido, x) • 35g świeżych drożdży, • 250g wody, • 1 łyżeczka soli, • 1 łyżka oliwy, • garść pokrojonego

Leśny Zakątek
Ryba po japońsku 99

placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje. Rybę przed moczeniem w cieście naleśnikowym warto obtoczyć w mące, dzięki temu ciasto się trzyma ryby i nie odpada. Ważna jest(...)gotuje  przypadł mi do gustu. Dziękuję i polecam dalej :) Składniki: 600 g filetów z ryby bez skóry (u mnie dorsz) sól mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia Ciasto naleśnikowe do smażenia ryby: 1 duże jajko 125 ml wody 90 g mąki  szczypta soli i pieprzu Warzywa: 140 g papryki konserwowej ze słoika (3 połówki) 170 g ogórków

Kocham..lubię..gotuję..
Szaszłyki z parówek w cieście francuskim 94

Szaszłyki z ciasta francuskiego to niezwykle prosta i szybka przekąska na imprezowy stół. Jak się okazuje parówki też podać można nietuzinkowo;) Przekąska, która smakuje podana na ciepło lub zimno w towarzystwie sosów np. pomidorowego lub ziołowo-jogurtowego z czosnkiem. Zamiast parówek możecie użyć dowolnej kiełbasy, a ciasto posmarować pastą z papryki lub musztardą. Szaszłyki z parówek w cieście francuskim SKŁADNIKI(...)ciasta francuskiego (u mnie mrożone – 6 prostokątnych płatów) 6 dobrych gatunkowo parówek opcja: oregano, słodka i ostra papryka dodatkowo: patyki do szaszłyków PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozkładam na blacie. Układam 6 płatów obok siebie, zawijam w nie parówki (można teraz oprószyć przyprawami), zlepiam dłońmi ciasto, przycinam obie końcówki ciasta (je także można upiec). Każdą parówkę w cieście kroję w poprzek

Zasmakuj Kuchni
Przekąski roladki a’la pizza 82

Cześć! Te roladki z ciasta francuskiego podbiły nasze serca zresztą i nie tylko nasze. Smakowały naszym gościom, co było dla mnie szczególnym uznaniem Banalne wykonaniu a smaczne niesamowicie! Proste, bo wystarczy gotowy płat ciasta francuskiego i składniki, które lubimy np. w pizzy. Dlatego też pomyślałam że napiszę tu o tych roladkach. Składniki: * 1 gotowy płat ciasta francuskiego * ok. 3/4 szklanki(...)czerwona surowa(6 cienkich pasków grubości 3-4 mm) Przecier pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek. Dodałam zioła i posoliłam do smaku. Podobny sos robię do pizzy tutaj Rozwinęłam ciasto francuskie i posmarowałam ( nie za grubo) sosem pomidorowym. Posypałam cały płat ciasta startym żółtym serem. Na najdłuższym brzegu ciasta, przy samym brzegu ułożyłam cienko pokrojoną paprykę. Następnie wyłożyłam szynkę. Ułożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi ruskie 133

Zaskoczę się, jeśli ktoś nie zna pierogów ruskich Ile domów tyle przepisów na nie.  Ja własnie tak robię pierogi i taką wersję w domu uwielbiają wszyscy! Składniki: Na ciasto: * 1 kg mąki * 1/2 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60 – 70st.C Składniki na farsz: * 1 kg białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych  * 1 cebula * kawałek słoninki * sól(...)cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam. Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam przestudzoną do ok. 60-70 stopni wodę. Masło roztopiłam i dolałam do ciasta. Dodałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy

Pieprzyć z Fantazją
Mini szarlotki w cieście francuskim 87

Mini szarlotki - to idealna alternatywa dla dużego ciasta na świątecznym stole. Jeżeli brakuje Ci czasu, albo ochoty ;) na pieczenie całej blachy jabłecznika - to jest przepis właśnie dla Ciebie. Składniki: 3 jabłka szara reneta 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (50x25 cm) Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Lukier: 50 g cukru pudru 2 łyżki wody(...)drewnianą łyżka. Wlać odrobinę wody i dusić na średnim ogniu przez około 15 minut. Jabłka nie mogą nam się rozpadać, tylko delikatnie zmięknąć. Odstawić do przestudzenia. Obydwa płaty ciasta francuskiego rozwinąć. Z każdego z nich wyciąć parzystą ilość kółek o średnicy 5 cm (fot.1) . Ponieważ ciasto francuskie szybko wysycha, polecam przykryć 1 płat (którego nie używamy) bawełnianą ściereczką

Świat Ciasta
SEKRET UDANEGO SERNIKA 162

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych rodzajów ciast. Polskie serniki znane są i lubiane nie tylko w naszym kraju. Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Tak to prawda polskie serniki znane są i lubiane nie tylko(...)Rzymie. Jego historia sięga więc już ponad 2 tys. lat. W Grecji częstowano nimi zwycięzców olimpiad sportowych, zaś w Rzymie wykorzystywano je w trakcie rytuałów religijnych. W Rzymie ciasto to nosiło nazwę libum. Wzmiankę o tym wypieku można znaleźć w dziale Katona Starszego „De agri cultura”, gdzie podano przepisy na dwa ciasta” Libum i placenta. Libum składa się z mąki

Ciastka - domowe słodkości
Uszka z grzybami 167

tyle nigdy, robię zaledwie 20-30 sztuk i nam tyle starcza. Barszczyk zdecydowanie wolimy do popijania z filiżanek. Zazwyczaj robię farsz z 30 g suszonych grzybków, robię podwójną porcję ciasta na pierogi , najpierw lepię uszka wykorzystując przygotowany farsz a następnie z reszty ciasta lepię pierogi: z kapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto(...)podsmażonej cebulki dodać posiekane grzyby i chwilkę razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed lepieniem uszek dodać bułkę tartą, która wchłonie nadmiar płynów i dobrze wymieszać. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności

Kocham..lubię..gotuję..
Keto babka mandarynkowa z żurawiną (Paleo, LowCarb) 102

Keto babka mandarynkowa Świąteczne aromaty: mandarynki i żurawina Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto mandarynkowe, które robiłam kiedyś. Mandarynki gotuje się do niego w całości, potem blenduje, dodaje jajka oraz mąkę i piecze. Ciasto wychodzi słodkawo – gorzkawe, czyli całkiem ciekawe w smaku. Niegdyś używałam do niego mąki migdałowej , jednak teraz – mając świadomość, że migdały są bogate(...)PUFA (wielonienasycone kwasy tłuszczowe), których lepiej nie poddawać obróbce termicznej – wybieram chętniej mąkę kokosową . Jest to świetne ciasto świąteczne – wilgotne i aromatyczne – pachnące cytrusami. Ja dodatkowo dorzuciłam do niego żurawinę , żeby nadać mu jeszcze bardziej świąteczny charakter. Wyszło przepyszne, więc spokojnie mogę je Wam polecić na Święta ! Keto babka mandarynkowa z polewą kokosową Ta baba na świąteczny

Modern Cave Girl
Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką 114

uszkami z pieczarkowym farszem oraz drożdżowymi pasztecikami z kapustą i grzybami . Po nich będzie czas na pierogi ruskie i pierogi z pieczarkami. Moja babcia Krysia – autorka najlepszego ciasta na pierogi i uszka , co roku przygotowuje pierogi z pieczarkami i przyznam się szczerze, że nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Pieczarkowy farsz przebija na głowę farsz z kapusty i grzybów(...)jeść pierogów lub uszek z takim farszem to koniecznie musicie to nadrobić! Może nawet przygotujecie je na te święta? Farsz starcza na około 60-70 uszek. Składniki: – 1/2 ciasta na pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g pieczarek – 2 duże cebule – 1 jajko – sól, pieprz – bułka tarta Przygotowujemy

Be Fit Be Strong
Pierogi ruskie z wędzonym boczkiem i cebulką 94

najlepszy na świecie przepis na pierogi ruskie! A jeżeli macie, to koniecznie zapiszcie ten przepis na później. Przecież pierogi możemy jeść cały rok :). Przepis na ciasto na pierogi i uszka posiadam od babci Krysi, natomiast na farsz ruski od babci Basi. Połączenie obu przepisów daje fenomenalny efekt, co sprawia bezprecedensowo, że pierogi te są najlepsze na świecie! Musicie ich spróbować(...)przekonać się jakie są dobre. Farsz na około 60-70 pierogów, pod warunkiem, że nikt nie będzie go podjadać :). Składniki: – 1/2 ciasta na pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g ziemniaków – 500g twarogu półtłustego – 100g boczku wędzonego w plastrach – 1 cebula – 1,5-2 łyżeczki soli

Be Fit Be Strong
Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem 113

Korzenny smak, to świąteczny must have. U mnie jednak w dosyć ciekawej odsłonie, bo nie tylko korzenny, ale korzenno-czekoladowy, czyli to co polubi każdy!  Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem, to sama kwintesencja świątecznych smaków. Takie ciasto po spróbowaniu wzbudza wiele emocji, bo każdy odczuje to, co lubi najbardziej. Niezbyt słodkie, mega wilgotne, puszyste, świetnie komponujące się(...)dekadencką, przepyszną polewą czekoladową i super ekspresowe. W sam raz na okres świąteczny, to co, lecimy z przygotowanie?  Wilgotne ciasto korzenno-czekoladowe z makiem - przepis:  125 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 200 g kwaśnej śmietany 250 ml mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/4 szklanki suchego maku 2 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej

Kuchnia Łukasza
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 133

Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen orzechów i skórki pomarańczowej, jest doskonały w smaku i łatwy do przygotowania. Najlepiej wychodzi, gdy ciasto zarobi się w połowie listopada, a sam piernik upiecze na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Składniki na piernik staropolski(...)smalec. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie można jej zagotować. Gdy trochę przestygnie dodajemy mąkę, sodę rozpuszczoną w pół szklanki zimnego mleka, jajka oraz przyprawę korzenną. Wyrabiamy ciasto, a na końcu dodajemy orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Gdy ciasto mamy starannie wyrobione, nadajemy mu kształt kuli lub bochenka i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką

Gotujemy i jemy
Wąsy Mikołaja. 116

Świętami? U nas wyczuwalne jest już to miłe, przedświąteczne napięcie, w zamrażarce przybywa smakołyków, a wyczekiwanie na te szczególne dni umilamy sobie zajadając się tymi pysznymi ciasteczkami. Jest to ciasto drożdżowe, choć nieco inne od tradycyjnego, po upieczeniu jest bardziej kruche, aromatyczne i pachnące. Wypełnione jest dżemem brzoskwiniowym i masą z orzechów włoskich z cynamonem. Dla nas rewelacja! Bardzo polecam(...)Składniki na Wąsy Mikołaja: CIASTO: 500 g mąki pszennej (u mnie tortowa typ 405) drożdże instant, suszone 7 g (na 500 g mąki) szczypta soli 100 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 180 g roztopionego masła 4 żółtka (białka zostawiamy do masy orzechowej) 3 łyżki kwaśnej śmietany      Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy drożdże, sól, cukier. Mleko

Rozpustne gotowanie