makowce i serniki. My natomiast wspominamy makowiec z budyniem, którego zrobiłyśmy tydzień temu! Polecamy spróbować taką nietypową wersję, ponieważ kremowy budyń wspaniale smakuje z masą makową i korzennym kruchym ciastem :D Kochani życzymy Wam WESOŁYCH ŚWIĄT, SPEŁNIENIA MARZEŃ, ZDROWIA i aby wszystkie wasze wymarzone wypieki udawały się IDEALNIE ❤ Składniki (śr: 18 cm) Ciasto -1/2 szkl. zmielonych płatków(...)WARSTWA MAKOWA 1. Mak zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. 2. Następnie dodać żurawinę i orzechy oraz ksylitol według preferencji. 3. Dodać mąkę migdałową, całość wymieszać i odstawić. CIASTO 4.Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem. 5. Jajka rozmieszać. 6. Olej zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym. 7. Do mąk dodać jajka i rozpuszczony olej w napoju. Wszystko
Candy PandasCzekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami Lubicie czekoladowe wypieki? Ja bardzo. Zwłaszcza te, do których przygotowania faktycznie użyto czekolady (a nie kakao). Taka jest właśnie moja dzisiejsza propozycja. Pyszne czekoladowo-kokosowe ciasto z niespodzianką w postaci kandyzowanych czereśni. U nas ten czekoladowy wypiek będzie jednym z tych, które postawie na świątecznym stole. Na pewno też nie zabraknie makowca(...)tego przepisu ) i jakiegoś sernika. Pomysłów mam wiele, a czasu mało, ale dam radę Pozdrawiam i raz jeszcze polecam Wam dzisiejsze czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami. P.s. Zdjęcia w pośpiechu. Specjalnie dla Was ukroiłam kawałek mojego czekoladowego ciasta mimo jeszcze do końca nie zastygłej polewy. Wy z tym poczekajcie Składniki: (na keksówkę) 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny
Słodkie okruszkiKabanosy w cieście francuskim to świetny pomysł na przystawkę. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale sprawdzą się jako przystawka na każdej imprezie. Można je podać z ketchupem oraz różnego rodzaju innymi sosami. Polecam sprawdzić dip na bazie musztardy, natki pietruszki, suszonych pomidorów(...)miodu. Przepis na dip, jak i same kabanosy znalazłem na Kuchni Lidla. Składniki 8 kabanosów 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Składniki na dip 2 łyżki musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki suszonych pomidorów 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 soku z limetki Przygotowanie kabanosów Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około
Programista w kuchninoworocznej imprezy zostało już kilka godzin, a nie mam pomysłu na przekąskę. Co zrobić? Otwieram lodówkę, a tam gotowe ciasto francuskie. Choć raczej nie korzystam na co dzień z takich rozwiązań zbyt często, bo lepiej zrobić je samemu, dziś akurat przez brak czasu idealnie się sprawdzi. Postanowiłem przygotować bardzo szybkie mini pizze. W połączeniu z keczupem smakują rewelacyjnie (już sprawdzałem(...)można je jeść biorąc po prostu do ręki. Bardzo szybka i smaczna przekąska, którą zrobicie w mniej więcej 20 minut. Oczywiście można wybrać inne składniki. Smacznego! Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g potartego sera mozzarella 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty
Programista w kuchniMurzynek herbaciany z musem jabłkowym poleca się jako pyszne ciasto na święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. Wiem o ludziach, nawet znam takich, którzy pierników nie lubią. Murzynek jest świetnym ich zastępcą. Poza tym, że wyglądem jest dość zbliżony do piernika, to jest to miękkie i puszyste ciasto. Mam też taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy(...)tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu. Potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka naparu z 2 torebek herbaty, u mnie herbata TEEKANNE
MamaOskarkasuszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania pasztecików (można pominąć) 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby kroimy(...)patelni. Następnie dodajemy grzyby, wywar z grzybów oraz kapustę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy na patelni do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
e-PrzepisyKulinarnegrzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła. Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina! Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie. Polecam! Spróbujcie! Ps. z tego ciasta i z tym samym(...)farszem śmiało możecie przygotować również paszteciki lub pieczone pierogi! Espumisan Max, wyrób medyczny CE SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * drożdże świeże – 9 g * cukier – 1 łyżeczka * mleko – 125 ml * masło – 1,5 łyżki * jajko L – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimne masło do przekładania ciasta – 100 g * jajko do posmarowania FARSZ
Ostra na SłodkoWszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane- ciasto w paski, czyli Zebra! A dziwne, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego tak pięknie prezentuje się w przekroju i pomimo 'swoich lat' wciąż zachwyca wyglądem! Tradycyjnie, w moim domu Zebra przygotowywana była obowiązkowo na oranżadzie, która za tamtych czasów fantastycznie aromatyzowała ciasto, ale i nie tylko: dodawała pulchności(...)mięsistości ciastu. Obowiązkowo polana polewą jaką robiło się kiedyś- z masła, cukru, wody i kakao. I ten pomieszany aromat pomarańczy z kakao, który roztacza tak cudowny zapach, że ma się chęć na kawałek od razu, zaraz po wyjęciu z piekarnika 😋 Pycha! 😋 Myślę, że na Święta taki powrót do klasyki będzie miłym akcentem! Tortownica 26 cm: * mąka pszenna- 2,5 szklanki
Kraina Miodem Płynącacukrem z wanilią do białości. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 1/2 suchych składników dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej(...)cukrem z wanilią do białości. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. 1/2 suchych składników dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Dorzucamy do ciasta i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej
Pogotujmy.plbiałą czekoladę, bo już nie raz w internecie natknęłam się na sernik z biała czekoladą. Zrobiłam więc swoją wersję. Ten sernik możecie zrobić bez spodu, na herbatnikach lub kruchym cieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko(...)łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki Szymanowskiej 100 g. masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg. sera z wiaderka 2 tabliczki białej czekolady 50 g. masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka
Agusiowe smakołykiPuszysta chałka drożdżowa to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii. U mnie w domu nie było takiej tradycji, ale myślę że warto poznać tajniki na przygotowanie chałki drożdżowej, ponieważ jest ona tak pyszna, że trudno jej się oprzeć, a nawet gdy nie uda Wam się jej zjeść świeżej to później taka chałka maczana w mleku i jajkach, usmażona(...)jest niesamowitą propozycją śniadaniową. Pyszna puszysta chałka sprawdza się przede wszystkim dla dzieci. One uwielbiają ciasta drożdżowe. Chałka drożdżowa z kruszoną smakuje wybornie, szczególnie ze szklanką zimnego mleka! Poezja.. Potrzebujemy: Ciasto drożdżowe: 40 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g roztopionego masła 1 jajko + 2 żółtka 500 g mąki pszennej
MamaOskarkadrożdżowy piernik kolejny rok z rzędu pojawi się u mnie na Święta. Odkąd spróbowałam jego smaku nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej. Zazwyczaj na święta piekę 2-3 ciasta. Wybieram któreś z ciast siostry Anastazji, bo są one podzielne, smaczne i takie właśnie odświętne. Zawsze staram się wybrać też coś nowego, czego jeszcze nie piekłam, albo piekłam daaawno temu(...)obowiązkowym i nie zamieniłabym go na żaden inny. Jest wspaniały! Piekłam go również na inne okazje i nie znam osoby, która by się nim nie zachwycała. Polecam gorąco. Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1 op. przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl. cukru drobnego 1 szkl. płynnego miodu 1 szkl. oleju 7 jajek
Smaki Na TalerzuMarmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą – Dzisiaj zapraszam na wspaniały keks marmurkowy z dużą ilością bakalii. Wierzch polałam białą czekoladą i ozdobiłam orzechami, suszonymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i pięknie pachnie, jest delikatnie pomarańczowe. Keks wygląda fantastycznie! Przepis powstał przy współpracy z marką Bakalland . Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Marmurkowy Keks z Bakaliami i Czekoladą Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 50ml oleju 200g cukru 4 jajka 100ml + 2 łyżki mleka 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 pomarańczy 100g orzechów włoskich Bakalland 50g orzechów laskowych Bakalland 50g soczystej wiśni Bakalland (można dać
Mała Cukierenkakroimy w kosteczkę. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na wolnych obrotach na gładki krem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki i mieszamy z kremem. wykonanie ciasta: Na jedne blat orzechowy wykładam 1/2 cz. kremu układamy „na leżąco” kawałki rolady, jeden przy drugim. Wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy drugim blatem orzechowym, lekko dociskając. Wierzch(...)ciasta polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. zmielonymi orzechami
Domowy Smak Jedzenia