ciasto - 162155 przepisów (strona:1271/10811)

ciasto filadelfia – bez pieczenia 254

składniki na spód ciasta: ok. 285 g sucharów 350-400 g kremu orzechowo czekoladowego wykonanie: Suchary rozdrabniamy na konsystencję piasku. Dodajemy krem i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem wylepiamy spód blaszki (ok.21x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na warstwę śmietankowo jogurtową: 1 galaretka wiśniowa 350 ml gorącej wody 350 – 400 g jogurtu, gęstego np. greckiego 400 ml śmietanki kremówki wykonanie(...)odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy jogurt i miksujemy do połączenia się z kremówką. Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy. Gotową masę przekładamy na spód ciasta i wstawiamy do lodówki. Pozostawiamy do stężenia. składniki na warstwę galaretkowa: 2 galaretki wiśniowe ok. 600 ml gorącej wody ok. 400 g wiśni z syropu lub kompotu ok. 150 ml syropu

Domowy Smak Jedzenia
ciasto ucierane z chałwą,truskawkami,galaretką,bitą smietaną... 192

minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu. Zimne(...)ciasto nasączyć wodą z sokiem malinowym, na wierzchu poukładać plastry truskawek, wylać prawie stężałą galaretkę i do lodówki do zastygnięcia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin. Po zimowych dniach tęskni się

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Filadelfia bez pieczenia 3045

Ciasto Filadelfia – to pyszne ciasto ze słodkim spodem z sucharków, warstwą kremu oraz lekko kwaśną galaretką z wiśniami dla przełamania słodkiego smaku. Ciasto to jest dość szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 33 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia – Składniki: Składnik na spód: 285 g sucharków bez cukru(...)galaretki wiśniowe 720 g wiśni z syropu (kompotu) (zobacz przepis: Kompot z wiśni ) 400 ml syropu (soku) z wiśni 500 ml przegotowanej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Filadelfia: Przygotować spód ciasta: Sucharki wrzucić do blendera i rozdrobnić do konsystencji piasku. Jeśli zaś nie macie blendera, to możecie umieścić sucharki w woreczki i rozdrobnić je bardzo dokładnie uderzając

Kulinarne Przeboje
Orzechowiec z jabłkami 117

Dziś przepis na ciasto z orzechami i jabłkami, pachnące cynamonem, miękkie, delikatne, pyszne. Do ciasta możecie dodać tarte migdały, bakalie, gruszki lub posiekane morele, także ulubiony zapach do ciasta. Gotowe posypuję cukrem pudrem, czasem podaję z konfiturą. Takie ciasto znika u nas szybko! Orzechowiec z jabłkami SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru z wanilią 2 szklanki mąki(...)cynamonem. Dodaję partiami do ubitych z cukrem jajek. Miksuję na najniższych obrotach. Jabłka myję, obieram, wykrawam gniazda nasienne i siekam w drobną kostkę. Orzechy siekam drobniutko. Dodaję do ciasta. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm lub mniejszą wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Nastawiam piekarnik na 180 st. C grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Wkładam keksówkę z ciastem

Zasmakuj Kuchni
Kardamonowe drożdżówki z budyniem, jabłkiem i kruszonką 134

budyniem, soczystymi kawałkami jabłek oraz maślaną kruszonką. Wykonałam je na wzór słynnych norweskich skoleboller, czyli bułeczek z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi, w których kluczową rolę odgrywa dodany do ciasta kardamon. A ja kocham kardamon, zwłaszcza w drożdżowych wypiekach, dlatego stworzyłam taką moją wersję tych bułeczek :).  Drożdżówki wyszły tak pyszne, że trudno się było od nich oderwać(...)kwaskowej i miękkiej ( u mnie szara reneta ) Kruszonka: 100 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego

Opowieści z piekarnika
Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście 100

zajadać do znudzenia... Jeśli nie boicie się kalorii, albo od czasu do czasu pozwalacie sobie na smakowite przyjemności to koniecznie skorzystajcie z przepisu! Polecam. około 220g żółtego sera (*) Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki (lub nieco mniej) 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) 1 szczypta proszku do pieczenia Ponadto: mąka(...)pszenna do obtaczania (**)   olej do głębokiego smażenia     Ser pokroić w słupki przypominające grubsze frytki ziemniaczane. Przygotować ciasto.  Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę (***). Po tym czasie w głębokiej patelni/garnuszku/rondelku rozgrzać olej. Kawałki sera dokładnie (!) obtaczać w gęstym cieście i następnie w mące. (Jeśli ciasto jest zbyt gęste to należy

Di gotuje
SZARLOTKA "ZIELONE JABŁUSZKO" 121

Szarlotka... kultowe ciasto z jabłkami, które każdy doskonale zna. Pojawia się praktycznie w każdym domu i nie da się jej nie lubić! Najlepsza jest podana z lodami 🍨 Przepisów na szarlotkę jest wiele, a oto jeden z nich - ten podstawowy, bardzo prosty, bez żadnych udziwnień - spód z półkruchego ciasta, nadzienie jabłkowe z dodatkiem kisielów oraz tarte ciasto na wierzchu(...)właśnie dzięki obecności jabłkowego kisielu nadzienie zyskuje zieloną barwę, stąd nazwa "zielone jabłuszko". Szarlotkę z tego przepisu przygotowuje się migiem i zawsze się udaje! Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: ok. 1,3 kg jabłek 1/2 cytryny

Kuchnia MagdaLeny
Gniazdka – tłustoczwartkowa fantazja 84

Gotowe w : 1 h Liczba porcji : około 20 pączków   Gniazdka, które są również nazywane w niektórych miejscach pączkami hiszpańskimi, są bardzo proste do zrobienia i niesamowicie smaczne. Ciasto z którego są one zrobione nazywane jest ciastem parzonym. Ciasto parzone można używać do wielu potraw. Dzisiaj zajmę sie smakiem z dzieciństwa, czyli tłustoczwartkowymi gniazdkami. Po więcej przepisów na tłusty czwartek(...)Kroku 1 W średniej wielkości garnku roztapiamy masło, dodajemy wodę, sól i doprowadzamy do wrzenia. 2 Szybkim ruchem wsypujemy przesianą mąkę do wrzątku i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od garnka. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy na około 10-15 min do ostygnięcia. 3 Do ciasta dodajemy stopniowo po jednym jajku

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
CIASTO NA PIEROGI II 84

Zapewne, każdy z Was ma swój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi. Ja przez wiele lat byłam pewna, że mam ten swój jedyny przepis, byłam uparta i nigdy nie chciałam spróbować innego, aż w końcu się przełamałam. Powiem Wam, że różnica jest ogromna, ciasto jest o niebo lepsze, bardziej elastyczne i w smaku zupełnie inne. Od dziś będę korzystała(...)tylko z tego przepisu. Przygotowanie ciasta wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje i dobrze je wyrobić :) A Wy jakie macie przepisy na swoje idealne ciasto pierogowe? Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około pół szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę i sól

Zrób to smacznie
Pierogi z białym serem ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem 163

łączyć z koktajlami warzywnymi i owocowymi.  Sok z trawy jest świetnym naturalnym barwnikiem do kremów, lodów i wszędzie tam, gdzie chcemy podnieść atrakcyjność i właściwości zdrowotne deseru czy ciasta. Wszystkie zielone rośliny, jak wiadomo zawierają chlorofil, pigment wytwarzany w roślinie   w procesie fotosyntezy pod wpływem światła dziennego, który jest niezbędny w naszym organizmie. Pomaga w pracy wątroby, oczyszcza(...)mało widoczne w farszu. W tym przypadku smak nie grał roli głównej. Chodziło mi bardziej o przemycenie tych wartościowych ziarenek w potrawie. Poznałam jednak ich smak posypując ciasto chlebowe przed pieczeniem. Przypieczone ziarenka smakowały rewelacyjnie. Polecam, jako posypkę do pieczenia chleba jak i do wewnątrz ciasta.                Można

Leśny Zakątek
SZARLOTKA "ZIELONE JABŁUSZKO" 123

Szarlotka... kultowe ciasto z jabłkami, które każdy doskonale zna. Pojawia się praktycznie w każdym domu i nie da się jej nie lubić! Najlepsza jest podana z lodami 🍨 Przepisów na szarlotkę jest wiele, a oto jeden z nich - ten podstawowy, bardzo prosty, bez żadnych udziwnień - spód z półkruchego ciasta, nadzienie jabłkowe z dodatkiem kisielów oraz tarte ciasto na wierzchu(...)właśnie dzięki obecności jabłkowego kisielu nadzienie zyskuje zieloną barwę, stąd nazwa "zielone jabłuszko". Szarlotkę z tego przepisu przygotowuje się migiem i zawsze się udaje! Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: ok. 1,3 kg jabłek 1/2 cytryny

Kuchnia MagdaLeny
Pyszny chleb pszenny wiejski 184

skórce. Liczba porcji 1 bochenek Składniki Zaczyn poolish – wieczór przed pieczeniem 250 g mąki pszennej 0,2 g suchych drożdży 250 ml wody w temp 27 stopni Właściwe ciasto 200 g mąki 50 g mąki razowej dałam orkiszową 25 g zarodków pszennych 10 g otrąb pszennych dałam 35 samych otrąb 10 g soli 1,5 g suchych drożdży(...)temp 41 stopni Wykonanie Wieczór przed pieczeniem Mieszamy mąkę, drożdże i wodę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-14h. Rano zaczyn powinien być gęsty i pełen bąbelków. Właściwe ciasto Suche sKładniki ciasta właściwego wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy  dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę. Mieszamy ciasto mokrą ręką. Ciasto będzie dość kleiste. Ciasto składamy dwukrotnie

Mieszam w Garnku
Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie 125

Delikatne w smaku i bardzo puszyste ciasto kakaowe z wanilią, rodzynkami, siemieniem lnianym, na jogurcie z leciutkim aromatem cynamonu. W kilka chwil, bez miksera. Lekkie, z chrupiącą skórką, posypane cukrem pudrem, jak znalazł do dzisiejszej kawy! Szybko, smacznie, prosto, nadmiar (rzadko bywa;) mrożę Możecie urozmaicać ciasto traktując jako bazę;-) innym razem dodajcie tarte orzechy, migdały, żurawinę, sezam, wiórki kokosowe, kawałki(...)czekolady lub masło orzechowe, pycha w każdej wersji! Puszyste ciasto kakaowo-waniliowe z rodzynkami na jogurcie SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju rzepakowego większa szczypta cynamonu 2 łyżeczki siemienia lnianego 1 czubata łyżeczka kakao 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka rodzynek

Zasmakuj Kuchni
taratuszki – pulchniutkie faworki rosyjskie 140

składniki: 300 g mąki + mąka do zagniatania ciasta 250 ml zsiadłego mleka lub kefiru 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka masła, roztopionego 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli 1 łyżka spirytusu tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy zsiadło mleko lub kefir z jajkiem, cukrem, sodą, solą, masłem. Dodajemy mąkę oraz spirytus(...)mieszamy do połączenia się składników (ciasto będzie luźne, konsystencją będzie przypominała ciasto na racuchy). Odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto, mąki dodajemy tyle, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Następnie wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt o ok. 1 cm grubości. Wycinamy mniejsze prostokąciki np. 4x8cm. Każdy po środku nacinamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jabłecznik stracciatella 678

ciasto piekłam latem i dopiero dzisiaj doczekało się publikacji. Ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Ciasto było pyszne, aromatyczne z lekką nutą kwaśnego i co ważne mimo kilku warstw bardzo dobrze się kroiło. No i pięknie się prezentowało na talerzu. Zmniejszyłam ilość cukru wg tego co podaje autorka i uważam, że to była bardzo dobra decyzja(...)zdjęciach Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto: 130 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 100 g masła 70 g margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru

Ala piecze i gotuje