wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypiesz pózniej. Dobrze wymieszaj. 2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowej mąki ile to konieczne; luzne (lepkie) ciasto da lekki miąższ. 3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut(...)ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automcie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto do miski by rosło, jak poniżej. 4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut. 5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich bagietek
Pieguskowa Kuchniablogu, klik otrzymała od Piotra Koperskiego, z poznańskiej cukierni w której to wypiekają certyfikowane przez UE rogale Świętomarcińskie. Prace rozłożyłam sobie na dwa dni, wczoraj przygotowałam nadzienie a dzisiaj ciasto i wypiekanie. Jest z nimi trochę roboty, ale naprawdę warto je przygotować samodzielnie. Przepis cytuję za Renatą: ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Ciasto półfrancuskie 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej(...)cukier z jajkami na puszystą masę i roztapiamy masło. W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i mleko. Wyrabiamy i pod koniec partiami dodajemy letnie masło. Gdy ciasto jest zagniecione i nie lepi się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazowujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Masło wykładamy
Pieguskowa Kuchniajuż mój drugi Mikołaj z ciasta drożdżowego, pierwszy nie doczekał sesji zdjęciowej. Uznałam, że skoro tak nam posmakował to koniecznie trzeba ciasto powtórzyć. Bawiłam się jak dziecko razem z moimi synami formując Mikołaja. Mnóstwo radości nam przysporzył, więc Was również zapraszam do zabawy. MIKOŁAJ Z CIASTA DROŻDŻOWEGO 4 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soli(...)mąkę, sól, cukier i drożdże. W małym garnuszku podgrzewamy mleko, wodę i masło do rozpuszczenia się składników. Gdy nieco ostygnie dodajemy do suchych składników, wbijamy jajka i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie części – jedna powinna być nieco większa. Mniejszą
Pieguskowa KuchniaBaked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, a znaleziony został na blogu Lucullian Delights an Italian experience. Pozornie łatwy okazał się jak dla mnie dość kapryśny. Ciasto wyrastało w lodówce dość energicznie, ale było rzadkie. Postanowiłam jednak dać mu szansę i zaplotłam dwa bochenki (z którym w sumie wyszło aż cztery, gdyż ciasto się rozciągnęło). Chlebki wyszły(...)świeżych drożdży Sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć
Pieguskowa Kuchniapływa on po powierzchni, jest gotowy do użycia. Jeśli zaczyn spadnie na dno, nie jest jeszcze gotowy. Należy odstawić go wtedy w ciepłe miejsce i sprawdzać co pół godziny. CIASTO 350+25 g letniej wody 100 g zaczynu 450 g mąki pszennej jasnej, np.typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 10 g soli W misce wymieszać(...)miksować na niskim/średnim biegu, tylko do połączenia składników (można wymieszać ręcznie – łyżką). Miskę przykryć folią/ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na 25-40 min (autoliza). Następnie, do ciasta dodać sól, rozpuszczoną w 25 g letniej wody. Miksować do połączenia składników (można wyrobić ręcznie). Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godz, w zależności od temp. otoczenia
Pieguskowa Kuchniadrugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał(...)polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je 30 min w formie. Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębokość ok. 0,5-1 cm , zostawiając dookoła brzeg o szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Banany (ok. 3 szt) obrać, przeciąć wzdłuż na pół i ułożyć na płasko w zagłębieniu
Kolejny blog o gotowaniuCiasto, które uwodzi smakiem. Idealne połączenie smaków: kwaskowate maliny, kruchy spód, słodka i chrupiąca beza, lekki krem z kremówki i mascarpone. A całość dopełniają płatki migdałowe. Musicie spróbować! Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające. Idealne na lato. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Malinowa chmurka Składniki na blaszkę Na kruchy spód: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka(...)łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Na bezę: 3 białka 150g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, ciasto owijamy folią i schładzamy godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na wielkość dna blaszki (najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia i razem z nim przenieść ciasto do formy). Ciasto
Smak mojej kuchniTakich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym(...)misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy
Różne smaki w kuchnijabłuszko naturalnie piękne, mniejsze, z robakiem nawet, bo skoro on może takie jabłko jeść, to i mnie nie zaszkodzi:) Z jabłkami chyba poczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami(...)jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksować. Dodać cukinię, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, wyłożyć połowę malin, wylać pozostałe ciasto i wyłożyć resztę malin. Ciasto wstawić
Obiad gotowypierwszy i od pierwszego kęsa zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała ten przepis jeszcze wiele razy. Bazą tarty jest kruche ciasto przygotowane z dodatkiem m ą ki migdałowej i m ąki gryczanej, którego wyjątkowy smak doskonale łączy si ę z kremowym sosem na bazie kurkumy(...)verdure come le melanzane, le carote, le zucchine e i fiori di zucca. La torta può essere servita calda ma sarà ottima anche fredda. Buon appetito! SKŁADNIKI Kruche ciasto 150 g m ą ki pszennej 100 g m ą ki migdałowej 50 g m ą ki gryczanej 50 ml oliwy extravergine d'oliva 100 ml wody szczypta soli
La grande e la piccola cuocawodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty. Dodaj pozostałe składniki: mąkę chlebową, oliwę, sól i rozmaryn. Wyrabiaj robotem około 10 minut. Ciasto raczej nie nadaje się do wyrabiania ręcznego, gdyż jest stosunkowo luźne. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrastania(...)trakcie wyrastania po 45 minutach wyłóż ciasto na blat roboczy, rozciągnij i złóż, a następnie włóż z powrotem do miski i kontynuuj wyrastanie. Składanie ciasta powtórz po kolejnych 45 minutach. Po upłynięciu 2 godzin wstaw ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia rano wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na oprószony mąką blat, i daj mu ocieplić się przez około
Grahamka, weka i kajzerkawilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzin ne . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru(...)sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś
Różne smaki w kuchniOdkąd opracowałam przepis na idealne ciasto kruche LCHF a do tego sprawiłam sobie silikonową formę do tart, wypiekam je bardzo często. Na słodko, słono, na obiad, kolację, deser, na co dzień i od święta. To znakomita forma podania dania. Wygląda bardzo efektownie a jako farsz można skomponować wszystko, na co ma się ochotę i na co jest aktualnie sezon(...)razem klasyczna tarta z mięsem mielonym z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii. Składniki na ciasto: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka sól pieprz czosnek zioła prowansalskie oregano Składniki na farsz: 150 g łopatki wieprzowej 150 g karkówki wieprzowej 30 g smalcu
Ola la LCHFświeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów z puszki, passaty, koncentratu pomidorowego. Dziś pizza z boczkiem, fetą, pieczarkami i brokułami. Na bogato. Delikatne cienkie ciasto, pomidorowo-chrzanowo sos, kilka ziół, obiad gotowy. Składniki podaję na 1 dużą pizzę - u mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Jeśli chcecie upiec więcej, grubsze - zwiększcie odpowiednio ilość(...)proporcji. Składniki: ciasto: 210 g mąki + 1 łyżka 130 ml wody szczypta soli, płaska łyżeczka cukru 4 g suchych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek na pizzę: 150 g wędzonego boczku w niewielkich kawałkach 1 mała cebula pokrojona w piórka 1 pieczarka pokrojona w talarki 80 g fety w kosteczkach kilka różyczek brokułów 2 papryczki nadziewane serem 90 g tartego
Zasmakuj KuchniKabanosy w cieście francuskim to świetny pomysł na przystawkę. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale sprawdzą się jako przystawka na każdej imprezie. Można je podać z ketchupem oraz różnego rodzaju innymi sosami. Polecam sprawdzić dip na bazie musztardy, natki pietruszki, suszonych pomidorów(...)miodu. Przepis na dip, jak i same kabanosy znalazłem na Kuchni Lidla. Składniki 8 kabanosów 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Składniki na dip 2 łyżki musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki suszonych pomidorów 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 soku z limetki Przygotowanie kabanosów Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około
Programista w kuchni