Metrowiec to kolejne ciasto ze starego zeszytu, czyli jeden z tych deserów, które robiły nasze mamy i babcie :) Przyznam, że metrowiec jest czasochłonny, ale za to wychodzi go naprawdę dużo, więc jest to fajne ciasto na różne przyjęcia rodzinne. W sam raz do herbaty czy kawy :) Ciasto (2 keksówki): 1 szklanka mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 5 jajek 10 łyżek(...)kakao Przygotowanie: Cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki
Kulinarna (nie)codziennośćMama nie odpuszczała i tym razem nawet moje serniczki nie były w stanie jej skusić – zrobiłam! Po rozkrojeniu moim oczom ukazało się kolorowe, uroczo wyglądające ciasto. Jak się okazało – smakowało równie obłędnie jak wyglądało! Jenak mamuśka miała rację. Koniecznie spróbujcie je zrobić! Nie pożałujecie! Ps. mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu! SKŁADNIKI: ( blacha(...)CIASTO: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 2 szkl * masło – 250 g * olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki
Ostra na SłodkoPowiem Wam, że to niesamowita radość patrzeć jak rodzinka kręci się po kuchni, krąży wokół piekarnika, czekając z niecierpliwością, aż będzie można wyjąć z niego upieczone specjalnie dla nich ciasto. Tak trudno jest im oprzeć się pokusie otworzenia drzwiczek, żeby zobaczyć czy już jest gotowe. Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, można z niego przygotować mnóstwo pysznych dań, tych(...)miłością i poświecić trochę czasu. Trzeba pamiętać, że lubi ono ciepło i, żeby dobrze rosło musi mieć odpowiednia temperaturę. Unikajmy więc przeciągów czy otwartych okien w pobliżu. Drożdżowe ciasto powinno być puchate i delikatne, wymaga więc odpowiedniego napowietrzenia, czyli wyrabiania. Kiedyś robiono to ręcznie, dziś oczywiście pomagają nam roboty. Czas jest też bardzo ważnym elementem jego powstawania, pozwólmy mu spokojnie
Kulinarne przygody GatityPyszne, czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladą i czekoladową kruszonką. Sceptycznie podchodziłam do połączenia czekolady z ciastem drożdżowym. Niepotrzebnie! połączenie jest idealne. Czekoladowe ciasto, czekoladowa kruszonka i czekolada :) Magia! Składniki (na keksówkę): * ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka kakao - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 50g masła - 20g świeżych drożdży - sól - 50g gorzkiej czekolady * kruszonka: - 50g masła(...)cukru - 1 łyżka kakao - 2 łyżki mąki Ciasto: Masło rozpuścić, przestudzić. Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn (jak zrobić zaczyn? przepis znajdziesz tutaj). Do misy wsypać mąkę, cukier, kakao, rozkłócone jajko, zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać i posypać gotowe
CookYourselfSzarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała w formie(...)wymiarach 28x27cm. Szarlotka pod kokosową skorupką Składniki: CIASTO KRUCHE 220g mąki pszennej 130g masła 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 jajko szczypta soli WARSTWA JABŁEK około 1,6kg jabłek surowych lub 1l jabłek prażonych 100g cukru pudru lub do smaku w przypadku słodzonych jabłek prażonych 4 łyżki soku z cytryny (można pominąć przy jabłkach prażonych) 2 łyżki ekstraktu
Smakołyki Berenikimleka • 2-3 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE : Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.2 h, 2/3 ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki. Tortownicę (26 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą(...)brzegi wyłożyć ciastem z lodówki , ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka. Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić do ostygnięcia, żeby budyń lekko stężał
KUCHNIA POLSKADROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek - 5 łodyg rabarbaru(...)dodatkiem cukru - zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości - w misce za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem, - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie odchodziło od miski (nie mniej niż
SMYKWKUCHNIłyżeczki) soli 25 g masła 1 średnie jajko Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, sól i całe jajko, dobrze wymieszać. Dodać mąkę, wyrobić sprężyste i elastyczne ciasto (ręczne zagniatanie ok. 10 minut), pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i dobrze wrobić w ciasto. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu(...)fermentacji na ok.1,5-2 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 10 równych części. Jeśli chcemy mieć bułki jednakowej wielkości najlepiej ciasto ważyć na wadze (brałem po ok.85 g ciasta na bułkę). Z każdego kawałka ciasta uformować wałek długości ok. 40-45 cm. Uformować kajzerki wiążąc na wałku
Przepisy na domowy ser i chlebCzęsto robię jabłecznik z tego przepisu, ale tym razem postanowiłam wypróbować nowy przepis, który znalazłam tu . Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 1 i 1/2 masła 6 dużych żółtek 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 8-10 kwaskowatych jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki(...)ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (proszek budyniowy) Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej ewentualnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki, mieszać do momentu, aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę
talerz przyjemnościzapominajmy o próbach przemycenia zdrowej żywności nawet to takich rzeczy jak tort urodzinowy. Zdecydowanie pomoże nam w tym sklep https://biogo.pl/ Składniki [użyłem tortownicy 18cm] : Ciasto czekoladowe: -> 60g gorzkiej czekolady [ zachowajmy chociaż trochę pozoru „zdrowego żywienia”] -> 100ml mleka 1.5% -> 100g masła -> 100-150g cukru [ można wymienić na miód – polecam!] -> 2 jajka(...)Garść mrożonych malin -> 1 łyżeczka żelatyny -> 2 łyżki cukru Dekoracja: -> Największa paczka m&ms’ów -> Wafelki w czekoladzie (500g) Wykonanie: Krok 1 – ciasto czekoladowe Całość rozpoczynamy od nagrzania piekarnika na 180stopni. Wstawiamy rondelek, w którym umieszczamy masło, mleko cukier oraz kakao, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Po zdjęciu
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Jest to przepis od mojej siostrzyczki. Kucharki w jej przedszkolu zawsze pieką drożdżówkę z tego przepisu. Jest pyszna. Ciasto drożdżowe – do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, trochę cukru i mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, jajka z cukrem lekko ubić. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Masło roztopić, przestudzić. Wlać masło do mąki. Teraz(...)już czas żeby mocno wyrobić ciasto. Ugniatać rękoma na gładką i lśniącą masę. Ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć i osuszyć. pokroić na małe kawałki. Thermomix do naczynia miksującego wlać letnie mleko dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, obroty 1, temp 37 C, czas 1 minuta wylać drożdżowy
Kuchnia Pokoleńpiecyka, żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre czasy. Pierogi z kaszą manną łączą lekko słodki smak farszu, ze słonym smakiem ciasta pierogowego. Ciasto przygotowuje się tak samo, jak na pierogi ruskie. Soli się je, podobnie jak i wodę. Jednak sama kasza manna, ugotowana na gęsto na mleku, posłodzona jest cukrem i okraszona(...)kapuśniaczki czy młodą kapustę… Pierogi z kaszą manną babcia podawała nam okraszone masłem, jednak pasuje do nich również słodka śmietana lub sos owocowy. Jeśli macie swój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, skorzystajcie z niego. Ja podaję taki, z którego ciasto wychodzi elastyczne i miękkie, dzięki czemu łatwo jest nadziewać je delikatnym farszem. Pierogi z kaszą manną - kuchnia podkarpacka Składniki
Trzeci talerzProponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu. Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku. Składniki: -plastry schabu -sól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy j. w. oraz(...)czosnek niedźwiedzi -2 jajka -mąka pszenna -olej -odrobina masła Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, papryką, curry, czosnkiem, cebulką i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Przygotowujemy ciasto. Drożdże mleko i cukier mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wyrósł.. Dodajemy jajka i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany
Maminek kulinarnycukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do ubitej masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 30-35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 725 ml mleka(...)gorącej masy dodajemy masło oraz olejek rumowy do smaku i mieszamy do połączenia się z masą. Gorący krem wylewamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt. dodatkowo: herbatniki (na wierzch ciasta) ok. 3 kieliszki wódki polewa czekoladowa + parę kropli olejku rumowego poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej z 125 ml wody wiórka kokosowe wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do blaszki, nasączamy
Domowy Smak Jedzenia