chleb - 26576 przepisów (strona:1281/1772)

Młoda kapusta zasmażana. Wiosenny obiad 259

mieszamy, aż cały płyn zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podałam do szybkich kotletów z karkówki i młodych ziemniaków. Kapusta broni się sama – możecie ją zjeść nawet z chlebem. Ale wtedy zróbcie podwójną porcję, bo ta porcja to dodatek dla 3-4 osób do pełnego, klasycznego obiadu z mięskiem i ziemniakami. SKŁADNIKI 1 mała młoda kapusta, ok.700-800g + płaska łyżeczka

Karo in the Kitchen
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 321

się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie.   Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 184

polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka szparagowa może smakować tak bajecznie. SKŁADNIKI 1kg fasolki szparagowej, zielonej lub żółtej

Karo in the Kitchen
Wołowina duszona po włosku jak osso bucco, podana z gnocchi i cytrynową gremolatą 225

Gremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna.   A jeśli nie macie czasu albo jest za gorąco

Karo in the Kitchen
Zupa krem z dyni 171

śmietany kremówki 3-4 ząbki czosnku 1 marchewkę 3 łyżki oliwy z oliwek kawałek imbiru pół łyżeczki pasty z kurkumy tutaj 1 czerwona cebula pokrojona w piórka grzanki z chleba listki bazylii Wykonanie Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, marchew obrać ze skóry .Marchew i dynie pokroić w kostkę.Cebule obrac i pokroić w piórka ,czosnek obrać. W garnku rozgrzać oliwe

w mojej kuchni
Drożdżówka jak u babci 235

miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach

Ogrodnik w podróży
Tosty po włosku, czyli panini alla caprese 264

konieczne. Dwie kromki ciabatty posmarować pesto, na pozostałych dwóch rozprowadzić niewielką ilość kremu balsamicznego. Na kromce posmarowanej pesto połowę pokrojonej mozzarelli, następnie plastry pomidora i porcję rukoli. Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką

Pełny talerz
Żołądki w sosie marchewkowo-koperkowym 214

gorącym bulionem. Dodajemy posiekany drobno koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane żołądki łączymy z sosem. Podajemy z ziemniakami, bądź jako samodzielne danie z kromką chleba.  Źródło: przepis od mojego taty

Pobite gary Barbary
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 219

Przepis znalazłam na   tym blogu , ale oryginalny przepis pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga  Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są  mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :))  Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam.  Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek

Walijskie Pichcenie
Tosty francuskie! 192

Zaskoczyło mnie smakiem, nie sądziłam, że będzie aż tak dobre! Warte grzechu! ;-) Zapraszam! Tego typu smakołyki pamiętam jeszcze dobrze z czasów dzieciństwa, ale wtedy smażyło się w ten sposób chleb lub bułki, podawało z miodem lub dżemem mamy roboty. A piwnice w tamtych czasach były pełne takich dżemów. Każda mama czy babcia w wakacje siedziała w domu i robiła weki

SMYKWKUCHNI
Leczo po meksykańsku 194

więc korzystając z sezonu na warzywa takie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka

Passions hobbies life
Frittata z jarmużem i pomidorami 168

wyłączonym piekarniku, 10 minut. Podajemy jako danie główne. To także smaczna potrawa na lekką kolację.    O wartościach odżywczych jarmużu można przeczytać w przepisie na  pastę do chleba z jarmużem i pieczarkami

My Chcemy Jeść
Pieczona karkówka z czosnkiem 251

Kawał karkówki upieczony jako mięso do obiadu po wystudzeniu może być również smaczną wędliną do chleba. Składniki: 1 kg karkówki (najlepiej wąski, długi kawałek) 4 ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki 2 łyżeczki vegety (ewentualnie sól) 1 łyżeczka granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz suszone oregano i bazylia Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach

Trzeci talerz
Krem z kukurydzy z bekonem 168

Zupa-krem ze świeżej ugotowanej kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli, czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować

Trzeci talerz
Prosty krem z pomidorów z grzankami i pesto 149

skórki 1 duży por (biała część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia W garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość dusimy kilka chwil

Mango Papaja