chleb - 26672 przepisów (strona:1274/1779)

Amlou – pasta z migdałów i oleju arganowego 174

ekologiczny. Żeby w pełni wykorzystać jego zdrowotne właściwości najlepiej spożywać na zimno, a dzięki neutralnemu smakowi i zapachowi zostawia nam szerokie pole co popisu – można maczać w nim chleb, wykorzystać do sałatek jako dressing (zarówno tych warzywnych jak i na bazie wszelkich kasz, ryżu czy makaronów). Możemy polać nim również rybę. W Maroku przygotowuje się pastę amlou właśnie

Szybko Tanio Smacznie
MONKEY BREAD 156

Zupełnie nie rozumiem, skąd wzięła się ta nazwa. Małpi chleb, ni to przypiąć, ni przyłatać do przepysznej drożdżówki. Kolejny pomysł na odrywane ciasto. W oryginale najczęściej pieczone jest w formie z kominem i kształtem przypomina wieniec. Ale śmiało można je upiec w tortownicy lub keksówce. Idea przecież zawsze jest ta sama. Podejść, skubnąć kawałek i zjeść :) Ps. następnym razem kuleczki

Kuchnia w opałach
Masło orzechowe do kanapek 201

wierzch szczelnie folią. Po 5 minutach mocno wstrząśnij - skórka sama odpadnie. Zimne orzechy przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę z pozostałymi składnikami. Podawaj z bananem na kromce chleba ( u mnie ryżowy) lub lodami

AZgotuj!
Puree z dyni. 171

Dynię wyjmujmy z piekarnika, zostawiamy aby przestygła. Następnie obieramy skórkę a miąższ blendujemy na gładką masę. Gotowe! Tak przygotowane puree możemy wykorzystać jako składnik ciast, babeczek , chleba czy też bułek. Porcje puree możemy zamrozić a w lodówce możemy przechowywać do 3 dni. Z mojej dyni powstało około 2 szklanki puree. Życzę wielu inspiracji kulinarnych z udziałem  dyni

Radość kipiąca uśmiechem.
Kostki nadziane 237

obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne  bułeczki  ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi  z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy np.wieczorem i wkładamy do lodówki..tam w misce rośnie..potem tylko wyjmujemy z lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto

Moje domowe kucharzenie
Tosty francuskie na słodko 215

wytrzeć ręcznikiem papierowym i powtórzyć smażenie z reszty bułki. Tosty podawać ze świeżymi owocami skropionymi sokiem z cytryny. Można polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem. Razem ze mną chleb przygotowali : Bernadetta , Ewa , Renata

Magiczne Życie Marty
Mielone a’la strgonow 198

eksperymentować, dlatego też postanowiliśmy zrobić coś a’la strogonow, ale z mięsa mielonego i wykorzystać to danie jako sos z mięsem do ziemniaków. Oczywiście można jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek 600 g mielonego mięsa

KasiaiKrzysiu.pl
Korzenne ciasto dyniowe 212

również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe

Grunt to przepis!
Gofry - najlepsze! Lekkie i chrupiące 195

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * może być zwykła pszenna , orkiszowa (typ 650 - u mnie taka z Lidla firmy Melvit z napisem "Do wypieku domowego chleba") lub 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej i 1/4 szkl mąki białej - wszystkie te wersje osobiście wypróbowałam i każda się super sprawdza :) 1. Białka oddzielić od żółtek. Masło roztopić. 2. Wymieszać

Kto ugości moich gości?
paprykarz z pieczonej makreli 207

paprykarz Chyba każdy z dzieciństwa, czy z lat młodzieńczych pamięta smak rybnego paprykarza. W moim przypadku chleb z tą pastą, był "żelaznym" składnikiem większości posiłków w trakcie trwania zawodowych praktyk. Dziś aby przypomnieć sobie jego smak, najbezpieczniej jest samemu przyrządzić ten specjał. Bowiem pomimo tego, że pasta składa się tylko z kilku prostych, niewyszukanych składników, ze świecą trzeba szukać

Miód i pieprz
PIZZA FOCACCIA 232

Pizza Focaccia   to rodzaj włoskiej pizzy przypominającej chleb. Można go podawać samodzielnie, ale może być też wyśmienitym dodatkiem  do mięs i sałat. Składniki na ciasto: 50g świeżych drożdży szczypta cukru pół łyżeczki ziołowej soli    szklanka ciepłej wody / lub mleka Wymieszałam składniki z mąką pszenną i razową. Ilość mąki to około 3 - 4 szklanki. Zagniatałam i wyrabiałam

potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 199

smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej.   Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki,  niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek

potrawyregionalne
FONDUE SEROWE 180

Powinno się używać co najmniej dwóch gatunków. Najczęściej jest to ementaler, gruyere, cheddar lub appenzeller. Dodatek białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje

potrawyregionalne
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 254

procesy przemiany materii  i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników  czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i  rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy,ale rekompensuje wszystko gdy się nim zajadamy. Mając

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania